NRK Meny
Normal

PST etterforsker Ubaydullah Hussain for nye trusler

I en melding som er sendt fra den trusseltiltalte islamisten Ubaydullah Hussains facebook-konto, fremmes det grove trusler mot en profilert person som har stått frem som homofil.

Ubaydullah Hussain

Ubaydullah Hussain er tiltalt for trusler og diskriminerende og hatefulle ytringer. Nå etterforsker PST en melding som er skrevet fra Hussains facebook-konto, hvor det gis uttrykk for at homofile bør straffes med døden.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Selv om meldingen foreløpig ikke er en del av tiltalen som er tatt ut mot den norske islamisten, tar politiet ytringene svært alvorlig, får NRK opplyst.

I kommentaren står det at praktisering av homofili skal straffes med døden.

Meldingen er skrevet i en gruppe på nettsamfunnet som retter seg spesielt mot ungdommer. De alvorlige uttalelsene er fremsatt i en tråd som omhandler den profilerte personen.

Ubaydullah Hussain på Facebook

Denne meldingen ble publisert fra Ubaydullah Hussains facebook-konto i en tråd som omhandlet en konkret person.

Foto: Skjermdump

NRK har sett meldingen, som ble slettet etter at den ble publisert for knappe to uker siden.

«Burde vært steinet til døde»

Etter det NRK erfarer, er nå denne meldingen en av flere ytringer fra Hussain som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker.

Onsdag ble det kjent at Hussain tiltales for trusler og diskriminerende og hatefulle ytringer. Facebook-meldingen er ikke en del av grunnlaget for tiltalen, men etter det NRK kjenner til, kan det bli aktuelt å utvide siktelsen.

I meldingen står det at den aktuelle personen burde vært «steinet til døde».

NRK har vært i kontakt med personen, og vedkommende er innforstått med at NRK omtaler saken.

Elden: – Lov å ha forkvaklede meninger i Norge

Hussains forsvarer John Christian Elden sier til NRK at han ikke er kjent med dette forholdet.

– Jeg er ikke kjent med noen tiltale eller anmeldelse knyttet opp til den meldingen. Det høres ut som forkvaklede meninger, men det er i Norge også lov å ha forkvaklede meninger, sier Elden.

Han vil ikke kommentere saken ytterligere.

Statsadvokat Carl Fari ved Det nasjonale statsadvokatembetet, som har tatt ut tiltalen mot Hussain, vil foreløpig ikke kommentere truslene.

– Meldingen er ikke en del av det materialet som vi har vurdert, så det kan jeg ikke kommentere foreløpig, sier Fari til NRK.

Etter det NRK kjenner til, er det PST som nå etterforsker meldingen. Det er politiet som skal innstille på eventuelle nye tiltalepunkter og deretter oversende det til statsadvokaten, som igjen bestemmer om tiltalen utvides eller ikke.

PST har foreløpig ikke besvart NRKs henvendelser.

Mener han beskyttes av ytringsfriheten

I tiltalen mot Ubaydullah Hussain som ble kjent onsdag, kommer det frem at han er tiltalt blant annet for å ha fremsatt en diskriminerende eller hatefull ytring mot jøder i Norge.

Ytringen ble fremsatt på Facebook, og statsadvokaten mener den rammes av den såkalte rasismeparagrafen, paragraf 135a.

Selv mener Hussain at han er beskyttet av ytringsfriheten.

– Jeg er fortsatt villig til å stille opp for å forklare meg, da jeg mener at jeg ikke har brutt deres menneskelagde lover, men derimot kun forholdt meg til ytringsfriheten som deres samfunn er så stolte av, skrev Hussain i en e-post til NRK da han kommenterte tiltalen mot ham.

§ 135 a. Den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring, straffes med bøter eller fengsel inntil 3 år. Som ytring regnes også bruk av symboler. Medvirkning straffes på samme måte.

Med diskriminerende eller hatefull ytring menes det å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres

a) hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse,

b) religion eller livssyn,

c) homofile legning, leveform eller orientering, eller

d) nedsatte funksjonsevne.

Lovdata.no
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger