Hopp til innhold

Ubaydullah Hussain tiltales for trusler

Den norske islamisten Ubaydullah Hussain tiltales for trusler og diskriminerende og hatefulle ytringer.

Ubaydullah Hussain i fengslingsmøte

27. oktober i fjor ble Ubaydullah Hussain varetektsfengslet. Han var da siktet for trusler mot to journalister og mot Det mosaiske trossamfunn.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Hussain er tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 132, 135a og 227, som omfatter trusler og ytringer som kan oppfattes som diskriminerende eller hatefulle.

Det første forholdet dreier seg om en sak fra oktober i fjor. Da skal Hussain ha uttalt følgende til et sakkyndig vitne i en rettssak mot Krekar:

«Ved Gud den allmektiges vilje skal du brenne i helvete og i denne verden».

Påtalemyndigheten mener det er trusler eller annen rettsstridig atferd overfor en aktør i rettsvesenet.

Det andre forholdet skjedde en uke senere, da Hussain ifølge tiltalen la ut en melding som oppfattes som hatefull eller diskriminerende på Facebook-siden til Profetens Ummah.

Meldingen omhandler en artikkel på VG Nett om at jøder i Norge savner politibeskyttelse.

Les: – Jeg vil verken avkrefte eller bekrefte at det er en trussel

Det siste forholdet han er tiltalt for er trusler mot to journalister, blant dem Nina Johnsrud i Dagsavisen, som skrev en artikkel om at norske islamister tar jegerprøven for å få tilgang på våpen. Johnsrud fikk senere Fritt Ords Honnørpris for modig journalistikk.

«Meningspoliti»

Hussain har tidligere vært siktet for heleri og for å utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet, men disse forholdene er nå henlagt, sier forsvarer John Christian Elden til NRK.

– For det første er han glad for at Riksadvokaten har henlagt alle de alvorlige anklagene i denne saken, som PST hadde siktet ham for. Men når det gjelder det som står igjen, er dette et meningspoliti som da må forfølge hans ytringer og oppfatninger, som han ikke liker, sier Elden.

Ubaydullah Hussain sammen med forsvarer John Christian Elden.

John Christian Elden og Ubaydullah Hussein i Oslo tingrett.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Elden forteller at Hussain ikke er overrasket over at han nå må i retten for ytringene sine.

– Tiltalen omfatter nå bagatellmessige spørsmål. Det gjør likevel at jeg reiser spørsmål om ytringsfrihetens grenser. Så får vi se om dette er innenfor rammene av hva som er straffbare trusler og hva som er rasisme, eller om dette er lovlige meningsytringer, sier Elden.

Hussain fungerer nå som talsmann for Profetens Ummah.

– Jeg tror denne tiltalen kommer til å skape ekstra oppmerksomhet og PR for denne gruppen. Om det er ønskelig eller ikke, må andre ta stilling til, sier Elden.

Ubaydullah Hussain har tidligere vært siktet for heleri og for å utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet, men disse forholdene er nå henlagt, sier forsvarer John Christian Elden til NRK.

Elden: - Ubaydullah Hussain er ikke overrasket over tiltalen

Etterforsker fortsatt uttalelser

– Tiltalen gjelder fire forhold, deriblant hatefulle ytringer mot norske jøder og motarbeidelse av rettsvesenet. Det alvorligste punktet har en strafferamme på seks års fengsel, men her er vi i den nedre delen av skalaen, sier statsadvokat Carl Fredrik Fari.

En av siktelsene er ikke endelig avgjort, opplyser Fari.

– For ett av forholdene har vi vurdert at det er tvilsomt om lovens vilkår for straff er oppfylt. Så gjenstår det noen uttalelser som fortsatt er under etterforskning, sier han.

Hussain ble løslatt fra varetekt 27. november i fjor.

I desember varslet Utenriksdepartementet PST etter at Hussain hadde lagt ut en melding som var rettet mot tidligere utenriksminister Espen Barth Eide. Hussain omtalte Eide som en terrorist på en Facebook-side, og ble senere avhørt av PST om forholdet.

Hussain havnet på ny i medienes søkelys da han i september i år forsøkte å selge et intervju med Arfan Bhatti til høystbydende blant norske medier, men ingen slo til på tilbudet.

Ubaydullah Hussain er tiltalt for hatefulle ytringer mot norske jøder og motarbeidelse av rettsvesenet. 
Men en av siktelsene er ikke endelig avgjort, sier statsadvokat Carl Fredrik Fari.

Statsadvokaten etterforsker fortsatt Ubaydullah Hussain

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger