Ubaydullah Hussain: – Jeg har ikke brutt deres menneskelagde lover

I går ble Ubaydullah Hussain tiltalt for trusler. Selv mener han at han er beskyttet av ytringsfriheten.

Ubaydullah Hussain sammen med forsvarer John Christian Elden
Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Jeg synes at det er bemerkelsesverdig at det norske rettsvesenet bruker sine ressurser og tid på en slik sak, skriver Hussain i en e-post til NRK.

I går skrev NRK at den norske islamisten Ubaydullah Hussain tiltales for trusler og diskriminerende og hatefulle ytringer mot et sakkyndig vitne i en rettssak, norske jøder og journalister.

– Jeg er fortsatt villig til å stille opp for å forklare meg da jeg mener at jeg ikke har brutt deres menneskelagde norske lover, men derimot kun forholdt meg til ytringsfriheten som deres samfunn er så stolte av, skriver Hussain.

– Jeg føler, i likhet med andre troende muslimer, en intens heksejakt av media, rettsvesenet, pst, politiet og den norske regjeringen. Jeg har ikke noe å skjule, og vil med Allahs hjelp stå på for forsvare min sak, skriver Hussein i e-posten.

– PR for Profetens Ummah

I det første forholdet, der Hussain skal ha truet et sakkyndig vitne under en rettssak mot Mulla Krekar, skal Hussain ha sagt følgende til den sakkyndige:

«Ved Gud den allmektiges vilje skal du brenne i helvete og i denne verden».

Påtalemyndigheten mener det er trusler eller annen rettsstridig atferd overfor en aktør i rettsvesenet.

LES OGSÅ: – Jeg vil verken avkrefte eller bekrefte at det er en trussel

Tidligere har Hussain vært siktet for heleri og for å utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet. Disse forholdene er nå henlagt, sier hans forsvarer John Christian Elden til NRK.

– Tiltalen omfatter nå bagatellmessige spørsmål. Det gjør likevel at jeg reiser spørsmål om ytringsfrihetens grenser. Så får vi se om dette er innenfor rammene av hva som er straffbare trusler og hva som er rasisme, eller om dette er lovlige meningsytringer, sier Elden.

Hussain fungerer som talsmann for Profetens Ummah.

– Jeg tror denne tiltalen kommer til å skape ekstra oppmerksomhet og PR for denne gruppen. Om det er ønskelig eller ikke, må andre ta stilling til, sier Elden.

Ubaydullah Hussain har tidligere vært siktet for heleri og for å utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet, men disse forholdene er nå henlagt, sier forsvarer John Christian Elden til NRK.

Elden: – Ubaydullah Hussain er ikke overrasket over tiltalen

Etterforskes fortsatt

Statsadvokat Carl Fredrik Fari sier til NRK at det mest alvorlige punktet i tiltalen har en strafferamme på seks års fengsel.

– Men her er vi i den nedre delen av skalaen, sier Fari.

Tiltalen gjelder ifølge Fari fire forhold, men saken er fremdeles under etterforskning. En av siktelsene er ikke endelig avgjort.

– For ett av forholdene har vi vurdert at det er tvilsomt om lovens vilkår for straff er oppfylt. Så gjenstår det noen uttalelser som fortsatt er under etterforskning, sier han.

Hussain ble løslatt fra varetekt 27. november i fjor.

I desember varslet Utenriksdepartementet PST etter at Hussain hadde lagt ut en melding som var rettet mot tidligere utenriksminister Espen Barth Eide. Hussain omtalte Eide som en terrorist på en Facebook-side, og ble senere avhørt av PST om forholdet.

Hussain havnet på ny i medienes søkelys da han i september i år forsøkte å selge et intervju med Arfan Bhatti til høystbydende blant norske medier, men ingen slo til på tilbudet.

Ubaydullah Hussain er tiltalt for hatefulle ytringer mot norske jøder og motarbeidelse av rettsvesenet. 
Men en av siktelsene er ikke endelig avgjort, sier statsadvokat Carl Fredrik Fari.

Statsadvokaten etterforsker fortsatt Ubaydullah Hussain

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger