Hopp til innhold

IS-krigere kjemper for livet i Raqqa: – Det kan være norske fremmedkrigere i byen

Talspersonen til Syrias demokratiske styrker (SDF) sier til NRK at de har omringet rundt 300 fremmedkrigere i den tidligere IS-hovedstaden. Det kan være norske IS-krigere blant dem som nå slåss til siste mann i byen.

Raqqa

RUINER: Slik ser det ut i den tidligere IS-hovedstaden Raqqa i Syria. Syrias demokratiske styrker (SDF) sier det nå kun er igjen rundt 300 IS-krigere i byen og at disse er omringet.

– Terroristene som nå er omringet i byen har ingen mulighet. De må enten kjempe en håpløs kamp til de dør eller overgi seg uten betingelser.

Mustafa Bali

EN UKE: Mustafa Bali som er talsperson for Syrias demokratiske styrker (SDF) tror de har frigjort Raqqa fra terrorgruppa IS i løpet av en uke. Han sier de nå har omringet rundt 300 IS-krigere i byen.

Det sier Mustafa Bali, som er talsperson for Syrias demokratiske styrker (SDF), på telefon fra Raqqa til NRK.

Han forteller at det er rundt 300 IS-krigere som fortsatt sloss fra et lite område i den tidligere IS-hovedstaden.

– De fleste som er inne nå er fremmedkrigere som har kommet utenfra Syria. Fra muslimske land, Gulfen eller europeiske land. De fleste av de er fremmede og vil ikke overgi seg, derfor tror vi at de kommer til å slåss til siste mann.

Hvor lang tid tror du kampene vil vare?

– Vi tror ikke det vil ta mer enn en uke, sier Bali.

Kan være norske fremmedkrigere

De siste dagene skal 275 IS-krigere ha overgitt seg, etter et initiativ fra eldsterådet i Raqqa som ønsket å frigi de sivile fra byen. Disse krigerne skal stort sett være syrere, ifølge amerikanskstøttede SDF.

– For oss er de krigsfanger og de kommer til å bli behandlet i hend hold til de internasjonale reglene.

PST har tidligere i år sagt at det befinner seg rundt 40 personer med tilknytning til Norge i IS-kontrollerte områder og at de har rundt ti barn der. Det er usikkert om de fortsatt er i live eller ikke.

– Byen har det største antallet fremmedkrigere. Det kan hende at det finnes norske inne i byen, men vi har ikke nok informasjon om det, sier Bali.

UD: – Hypotetisk problemstilling

Talspersonen ber norske myndigheter ta kontakt for å avklare hva de skal gjøre hvis noen norske blir tatt til fange, men Utenriksdepartementet mener det er en hypotetisk problemstilling.

Guri Solberg

KAN GJØRE LITE: Kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i Utenriksdepartementet sier det er lite norske myndigheter kan gjøre for å bistå nordmenn i Syria og Irak.

Foto: UD

I en e-post til NRK skriver kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i UD:

«Sikkerhetssituasjonen i Irak og Syria er svært alvorlig og uoversiktlig. Vi har derfor et meget strengt reiseråd som oppfordrer norske statsborgere til å unngå alle reiser dit. Norske myndigheter har ytterst få muligheter til å bistå nordmenn hvis de skulle befinne seg i disse områdene.»

PST sier de vil pågripe og straffeforfølge alle som kommer tilbake til Norge hvis det er mistanke om at de har vært en del av IS.

Stor symbolverdi om Raqqa faller

Nils A. Butenschøn

STOR SYMBOLVERDI: Det er et stort tap for IS at de mister sin erklærte hovedstad, sier UiO-professor Nils A. Butenschøn. Han sier mange frykter det kan føre til flere terroraksjoner også i Europa.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Den symbolske betydningen av denne byen er helt avgjørende. Dette er deres erklærte hovedstad, kalifatets hovedstad. Denne hovedstaden er nå helt åpenbart i ferd med å falle, og det vil selvfølgelig være et stort tap for denne bevegelsen, da mister den mye av sin symbolske betydning, sier UiO-professor Nils A. Butenschøn.

Hva vil skje med IS nå?

– Det mange frykter er at hvis de nå mister sitt territorielle fotfeste så er det fortsatt tusener av IS-sympatisører og krigere som er spredd rundt omkring, og spørsmålet er om de vil forsøke å aktivisere celler til å gjennomføre terroraksjoner i Europa og andre steder og om de vil forsøke å slå seg frem i andre land som Libya, Somalia og Jemen, sier Butenschøn.

– Det har tross alt vært en såpass kraftfull bevegelse at man må ikke må være altfor overrasket om de vil dukke opp andre steder.

– Beskytter verdensfreden

SDFs talsperson sier Raqqa er en slagmark, og at det er brukt et hundretalls bilbomber i kampene. Han mener verdenssamfunnet har et ansvar for gjenoppbyggingen av byen.

– Vi tror fremmedkrigene som befinner seg i Raqqa kan være ansvarlige for de fleste terroraksjonene som har rammet Europa de siste to årene. Enten i Paris, Belgia eller andre steder i Europa. Vi mener vi slåss på vegne av hele verden og beskytter verdensfreden i vår kamp mot disse terroristene, sier Bali.

– IS har ikke lenger en mulighet til å bruke bilbomber på grunn av de store ødeleggelsene i byen. Men bombebelter og snikskyttere bruker de fortsatt. Våre styrker slåss bedre nå etter at de sivile ble evakuert, sier han.

AKTUELT NÅ