Hopp til innhold
Urix forklarer

IS har mistet sin hovedstad

Hva betyr det for IS å miste Raqqa? Her er det viktigste du må vite om slaget om Raqqa.

En soldat i De syriske demokratiske styrkene står midt blant ruinene i Raqqa

RUINER: En soldat fra den amerikanskstøttede militsen De syriske demokratiske styrker står midt blant ruinene som står igjen etter kamper i Raqqa.

Foto: RODI SAID / Reuters

Det er et betydelig nederlag for ekstremistgruppen IS: De er blitt drevet ut av Raqqa, sin selverklærte hovedstad.

– Alt er ferdig i Raqqa. Våre styrker har tatt full kontroll over byen, sier talsmann for militsen Syriske demokratiske styrker (SDF), Talal Sello, til AFP.

Her er det viktigste du må vite om Raqqa og byens betydning:

Følg siste nytt om Raqqa:

  • Hvor viktig var Raqqa for IS?

Betydningen av Raqqa kan nesten ikke overdrives: Byen var deres selverklærte hovedstad i deres selverklærte stat, og således svært symbolsk viktig. Den var også sentrum for ekstremistgruppens operasjoner i Syria, og et sted der lederskapet var, og et sted de planla angrep i utlandet.

Ingen andre byer IS har hatt kontroll over, kan sammenlignes med Raqqa i betydning, kun med unntak av Mosul, som de mistet i sommer. Det betyr at IS har hatt to svært store nederlag rett etter hverandre, så vel som en lang rekke mindre.

  • Hvilke styrker er det som har drevet IS ut fra Raqqa?

Den amerikanskstøttede militsen Syriske demokratiske styrker (SDF) består av flere ulike grupper, hovedsakelig kurdiske, men også arabiske. Sentrale blant dem er den syriskkurdiske militsen YPG.

De er blitt støttet av den amerikanskledede koalisjonen mot IS. Luftangrepene fra disse har hjulpet SDF med å drive IS ut, men har ført til betydelige sivile tap.

De har kjempet om Raqqa by i fire måneder, og en god stund lenger om provinsen rundt. Tirsdag erklærte de seier.

  • Hva har skjedd med IS-krigerne som var der?

Ifølge eksilgruppa Syriske observatører for menneskerettigheter (SOHR) har flesteparten av de gjenværende jihadistene overgitt seg.

Noen ble fraktet ut av byen i busser i en evakueringsavtalen i helgen, ifølge SOHR. Den amerikanskledede koalisjonen benekter at utenlandske IS-krigere har vært del av en evakueringsavtale, men sier ikke noe om de syriske krigerne.

I tillegg er noen blitt tatt til fange, andre regelrett henrettet, andre igjen har klart å flykte ut sammen med de anslagsvis 15 000 sivile som befant seg inne i det siste IS-kontrollerte området av byen. Analytikere regner med at lederskapet i IS forlot Raqqa for en stund siden.

  • Hvordan går resten av kampen mot IS?

IS er presset betydelig tilbake i både Irak og Syria de siste månedene. Det er skjedd raskere enn mange ventet, noe som kan tyde på at kampevnen deres er betydelig svekket.

Med så mye tapt terreng, kan man si at de snart ikke lenger kan kalle seg en stat eller et kalifat, selv for sine egne støttespillere.

Men IS er et politisk problem, som har klart å vokse seg sterke på grunn av de politiske krisene i Syria og Irak, og det må en helhetlig politiske løsning til for å bekjempe dem. For IS slutter ikke å eksistere, selv om de mister sitt territorium. Tvert imot har IS vist en betydelig evne til å endre seg i takt med realitetene på bakken:

Fra en opprørsgruppe med terror som virkemiddel etter den amerikanske invasjonen i Irak i 2003, via en opprørsgruppe som utnyttet den syriske borgerkrigen, til en selverklært stat – endringene både i oppførsel, propaganda, og virkemidler har endret seg.

Det kan skje igjen, etter hvert som de blir drevet tilbake. Analytikere påpeker at etter hvert som IS mister sin selverklærte stat, kan de komme til å operere mer som de gjorde som Al Qaidas gren i Irak på 2000-tallet, samt fokusere mer på angrep i Vesten. I IS' egen kommunikasjon ser man allerede tegn til at det skjer.

  • Hvordan har det vært for de sivile i Raqqa?

Årene siden IS tok kontroll over Raqqa i 2014 har svært vanskelige for byens anslagsvis 300.000 innbyggere. De har måtte leve under IS' svært brutale styre, med forbud og harde straffer for enkle ting som å eie en mobiltelefon eller for kvinner å gå ut uten å dekke seg til.

  • NRK har vært på reise gjennom et krigsherjet Syria og har sett enorme lidelser og ødeleggelse, men også håp. Se: Min reise i krigens Syria

IS har dessuten forhindret mennesker i å flykte fra byen. Noen klarte det ved å betale store summer til menneskesmuglere, men selv da var flukten farlig.

Samtidig har det vært mangel på mat, helsetjenester og elektrisitet.

IS har ikke vært den eneste trusselen. Det har vært stadige luftangrep som har resultert i betydelige sivile tap. De siste månedene har innbyggerne risikert å bli drept i kampene mellom IS og SDF.

En jente som har flyktet fra Raqqa sitter på gulvet med flere andre barn rundt seg

FLYKTET: Denne jenta og barna rundt henne har flyktet fra kampene i Raqqa og har søkt tilflukt i en moské.

Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt