Hopp til innhold

Prinsesse Ingrid Alexandra rørt til tårer da hun takket brødrene

– Dere er sikkerhetsnettet mitt, sa en rørt prinsesse Ingrid Alexandra til brødrene sine under feiringen av 18-årsdagen hennes på Slottet i kveld.

Prinsesse Ingrid Alexandra henvendte seg til hver og en i familien da hun talte under gallamiddagen.

Da hun kom til brødrene, brast stemmen.

– Kjære Marius og Magnus, dere er sikkerhetsnettet mitt. Jeg vet at jeg alltid kan komme til dere om det er noe, sa hun.

Prinsessen takket deretter hver av brødrene.

qke2uR1jwXs

Prinsesse Ingrid Alexandra henvendte seg til hvert av sine familiemedlemmer og takket dem under talen i anledning 18-årsfeiringen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Marius, takk for alt jeg har lært av deg, og for at vi kan snakke sammen om alt. Takk for at du alltid beskytter meg.

– Magnus, du er alltid snill med meg når jeg trenger det. Takk for at du pleier å gi meg en klem når jeg har en litt ekstra tøff dag. Jeg er så stolt av å ha dere som brødre, sa hun og tørket en tåre.

Kronprinsesse Mette-Marit, Marius Borge Høiby og prins Sverre Magnus.

Brødrene til prinsessen, prins Sverre Magnus og Marius Høiby, gikk med mor kronprinsesse Mette-Marit inn til gallamiddagen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Prinsessen har tidligere selv fortalt at brødrene er hennes store forbilder.

Da hun fylte 18 år i januar, beskrev hennes foreldre, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, at hun «hadde gått i krigen for begge brødrene».

Cowboyfilmer med bestefar

Prinsessen vakte også latter i sin tale i kveld.

– Kjære bestefar, det er så koselig å være sammen med deg. Takk for kveldene på Kongeskipet, der vi sitter og ser på sport og cowboyfilmer sammen, sa hun henvendt til kong Harald, til latter hos både ham og resten av gjestene.

– Og ikke minst takk for at du alltid har en god vits når stemningen er litt laber.

Hun takket bestemor dronning Sonja for turer, fortellinger og nattasanger.

thbc3wobifo

Det ble flere rørende øyeblikk under kveldens taler.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Moren, kronprinsesse Mette-Marit, ble trukket fram som en god TV-serie-partner.

– Mamma, vi kan snakke sammen om alt. Takk for at vi kan ligge på sofaen og se på serier sammen, som «Sex and the City», sa prinsesse Ingrid Alexandra, til latter fra kronprinsesse Mette-Marit.

– Pappa, takk for at du tar oss med på ski og surf og alle mulige aktiviteter. Du fikser og ordner og er rolig når vi andre ikke er det.

Prinsessens tale ble avsluttet til stor applaus fra gjestene, og hun utbrøt et rungende «skål! «.

Prinsessen hever glasset til SKÅL etter sin tale. Hun smiler bredt.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Prinsesse Ingrid Alexandra fylte 18 år og ble myndig 21. januar, men på grunn av pandemien ble den offisielle feiringen utsatt til nå.

Kongen vakte latter

I anledningen 18-årsdagen i januar, besøkte prinsesse Ingrid Alexandra statsmaktene, Stortinget, Høyesterett og Statsministerens kontor, og hun observerte statsråd.

For første gang var du med i statsråd, heldigvis uten vetorett – siden man aldri vet hva som kan komme fra en engasjert ung dame som deg, sa kong Harald og vakte latter hos både prinsessen selv og gjestene.

Han benyttet også anledningen til å komme med et klart råd til barnebarnet.

Jeg har sagt det til deg flere ganger før, Ingrid, men en bestefar har lov til å repetere sitt viktigste råd om og om igjen: Vær deg selv. Og stol på at det er nok – alltid, sa kong Harald.

Dronning Sonja beskrev prinsesse Ingrid Alexandra som «en skikkelig tøffing».

– Du er verken redd for å hoppe i fallskjerm eller for å si din mening. Det siste vil komme spesielt godt med, det lover jeg deg, sier dronning Sonja.

– Fyller livet vårt med venner, latter og høy musikk

Kronprinsparet understreket i sin tale til datteren at også hun, som vet at hun en dag skal bli Norges dronning, har frihet til å forme rollen og livet sitt.

Kronprinsesse Mette-Marits stemme brast da hun hyllet bestefar kong Haralds rolle.

Kronprinsesse Mette-Marit fotografert under talen hun og kronprins Haakon holdt for prinsessen. Kronprinsessen står i rosa kjole, lyst diadem og rødt ordensbånd på tvers over livet. Hun er omgitt av gjester på begge sider, og ser ned mot prinsessen.

Kronprinsesse Mette-Marit var tydelig rørt under talen hun og kronprins Haakon holdt for sin nå 18 år gamle datter.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– En av dine viktigste oppgaver blir å stå sammen med alle nordkvinner og -menn gjennom all den gleden og sorgen de skal oppleve. Å se dem, forstå hvem vi er sammen, og passe på at alle føler at de har en plass her, sa kronprinsessen til Ingrid Alexandra.

– Som kong Haakon gjorde for sitt folk, som pappas bestefar kong Olav gjorde, og som den fine, fine bestefaren din, kongen vår, har gjort for sitt folk, sa hun rørt og strøk kongen på ryggen.

Kronprinsparet understreket også at 18-åringen skal få lov til å gjøre feil, og at de alltid vil støtte henne og hjelpe henne å bære når vekten føles tung.

– Kjære Ingrid, du er et helt, kontrastfylt og herlig menneske. Husk at det er plass til alt som er deg. Både svakhet og styrke, sårbarhet og mestring. Takk for alt du er for oss. Vi er så stolte av deg og veldig glad i deg, sa kronprins Haakon.

Mens kronprinsesse Mette-Marit løftet frem gleden og det datteren fyller hjemmet deres med.

– Med venner, latter og høy musikk. Nå gleder vi oss til å feire deg med familie, venner, masse latter og kanskje litt høy musikk også.

Feirer i mammas gamle kjole

Kjolen prinsesse Ingrid Alexandra har på seg, ble brukt av kronprinsesse Mette-Marit i 2005, da det japanske keiserparet besøkte Norge.

Også for dronning Sonja, som er kjent for å være en skikkelig gjenbruksdronning, falt valget på gjenbruk fredag kveld. Den gule kjolen hun var ikledd, brukte hun for første gang da hun og kongen feiret 60-årsdagene sine i 1997.

Prinsesse Ingrid Alexandra bærer også tiara for første gang – en tiara som hennes tippoldemor fikk av sin ektemann for 122 år siden.

Les også Prinsesse Ingrid Alexandra skal ha tippoldemors tiara

Prinsesse Ingrid Alexandra

Temaet for dekoren er nordisk sommernatt, og bordene er pyntet med blomster fra Slottsparken, Bygdøy kongsgård og Skaugum.

Oversiktsbilde av gallamiddagen. Det er tente lysekroner i taket, stearinlys i høye lysestaker, hvite duker og blomsteroppsatser på langbordene. Tett i tett sitter festkledde mennesker i dress, bunad og gallakjoler.

Sverre Breivik, som opptrer under navnet Metteson, spiller i slottets store spisesal under gallamiddagen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Kongelige gjester

Blant dem som feirer 18-åringen i kveld, er – foruten vertskapet, kong Harald og dronning Sonja – prinsessens foreldre, brødre, mormor Marit Tjessem, tante prinsesse Märtha Louise og hennes forlovede Durek Verrett, og kusinene Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah Behn.

Her kan du se video av gjestene da de ankom:

I tillegg er en rekke europeiske kongelige kommet til Oslo for å feire den norske tronarvingen.

Kronprinsesse Victoria, som er prinsesse Ingrid Alexandras fadder, og prins Daniel har med seg de to barna, prinsesse Estelle (10) og prins Oscar (6).

Kongelige gjester samlet på Slottet i forbindelse med prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsfeiring

Kongelige fra hele Europa er samlet på Slottet for å feire den norske tronarvingen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Fra Danmark er kronprins Frederik, som også er den norske prinsessens fadder, og kronprinsesse Mary blant gjestene.

Fra Spania kommer kong Felipe – også han er fadder.

Fra Nederland har både kongeparet, kong Willem-Alexander og dronning Maxima ankommet Oslo. Med seg har de sin eldste datter prinsesse Catharina-Amalia – nummer én i arvefølgen til Nederlands trone. Catharina-Amalia fylte selv 18 år bare en drøy måned før prinsesse Ingrid Alexandra.

Les også Se bildene og talene fra festen: – Føler meg veldig heldig

Prinsesse Ingrid Alexandras ankommer fest på Deickman

Prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsdag feires med gallamiddag på slottet

AKTUELT NÅ