Hopp til innhold

Prinsesse Ingrid Alexandra skal ha tippoldemors tiara

Når prinsesse Ingrid Alexandra skal iføre seg tiara for første gang i kveld, er det med tiaraen hennes tippoldemor fikk i gave for over 120 år siden.

Prinsesse Ingrid Alexandra

BURSDAGSFEIRING: Prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag feires to dager til ende. I kveld er det gallamiddag på Slottet, og prinsessen skal vise seg i tiara for første gang.

Foto: Ida Bjørvik / Det kongelige hoff

Prinsessen skal bære tiaraen når hennes myndighetsdag skal feires med gallamiddag på Slottet i kveld, opplyser Kongehuset på sine nettsider.

Det blir første gang prinsessen bærer en tiara, eller et diadem som det også kalles.

Prinsesse Ingrid Alexandra

TIARA: Tiaraen, eller diademet, til prinsesse Ingrid Alexandra er kjøpt i Paris for 122 år siden, og består av diamanter og perler som tilhørte prinsesse Ingeborg av Sverige.

Foto: Ida Bjørvik / Det kongelige hoff

Tiaraen består av diamanter og perler og har tilhørt prinsesse Ingeborg av Sverige, som var kong Haralds mormor og prinsesse Ingrid Alexandras tippoldemor.

– Det betyr mye for meg at prinsesse Ingrid Alexandra har fått dette smykket, sier kongens søster, prinsesse Astrid.

Tiara med perler og diamanter som har tilhørt prinsesse Ingeborg

TIARAEN: Det er denne tiaraen, bestående av diamanter og perler, som prinsesse Ingrid Alexandra skal bære under 18-årsfeiringen på Slottet fredag kveld.

Foto: Det kongelige hoff

Kjøpt i Paris i 1900

Prinsesse Ingeborg var egentlig en dansk prinsesse, men giftet seg med prins Carl av Sverige i 1897, da hun var 19 år. Sammen fikk de fire barn, blant andre prinsesse Märtha, som senere ble kronprinsesse av Norge da hun giftet seg med kong Olav.

Kong Olav og prinsesse Ingeborg

GAVE: Prinsesse Ingeborg, her sammen med svigersønn kong Olav, fikk tiaraen i gave av sin ektemann i 1900.

Foto: De kongelige samlinger

Det var av ektemannen prinsesse Ingeborg fikk tiaraen i gave for 122 år siden.

– Bestemor og bestefar var til stede på verdensutstillingen i Paris i 1900, da bestefar kjøpte diademet til bestemor, sier prinsesse Astrid.

Hun forteller at prins Carl hadde lagt merke til at kona hadde flere tiaraer som var veldig tunge, og at han derfor kjøpte denne tiaraen, som var lettere i vekt og dermed også enklere å bære ved store anledninger.

Kong Olav, prinsesse Ingeborg, prinsesse Astrid og kronprins Harald fotografert i forbindelse med Haralds myndighetsdag i 1958

TIPPOLDEMOREN: Tiaraen prinsesse Ingrid Alexandra skal bære i kveld, tilhørte opprinnelig tippoldemoren, prinsesse Ingeborg. Her er hun (nummer to fra venstre) avbildet med tiaraen på daværende kronprins Haralds myndighetsdag.

Foto: NTB

18-årsgave til prinsesse Ingrid Alexandra

Ifølge prinsesse Astrid var myndighetsdagen til daværende kronprins Harald i 1958 den siste gangen bestemoren, prinsesse Ingeborg, bar tiaraen, skriver Kongehuset.

Nå er det altså tippoldebarnet prinsesse Ingrid Alexandra som skal bære det under feiringen av sin myndighetsdag.

For da prinsesse Ingeborg døde i 1958, arvet barnebarnet prinsesse Ragnhild, kong Haralds storesøster, tiaraen. Og avdøde prinsesse Ragnhilds barn ga det i gave til prinsesse Ingrid Alexandra da hun fylte 18 år i januar.

Kronprinsesse Märtha og kronprins Olav i USA i 1939

LÅNTE: Kronprinsesse Märtha lånte tiaraen av sin mor da hun og daværende kronprins Olav var i USA i 1939.

Foto: De kongelige samlinger

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger