Ingen fra ambassaden viste seg

Flere hundre mennesker samlet seg i dag foran Kinas ambassade i Oslo for å overlevere 100.000 appeller om å løslate fredsprisvinner Liu Xiaobo. Men ingen fra ambassaden viste seg.

Nesten 100.000 underskrifter med bønn om å slippe fri nobelprisvinner Liu Xiaobo er samlet inn over hele verden. Demonstrantene ville levere appellene til Kinas ambassade på Vinderen i Oslo, men ingen fra ambassaden kom ut for å ta mot underskriftene.

Demonstranter foran Kinas ambassade i Oslo

300-400 mennesker samlet seg foran Kinas ambassade på Vinderen i Oslo.

Foto: Bent Tandstad / NRK

– Vi demonstrerer foran Den kinesiske ambassaden fordi de nekter å snakke med oss om hvorfor vi, og nesten 100.000 mennesker verden over, krever at Liu Xiaobo skal løslates, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge.

(Saken fortsetter under bildet.)

100.000 underskrifter skal overlevers Kina

Nesten 100.000 bønner om å slippe fri nobelprisvinner Liu Xiaobo er samlet inn over hele verden.

Foto: Bent Tandstad / NRK

Fra hele verden

300-400 mennesker samlet seg foran ambassaden. De ropte slagord som «Free Liu Xiaobo», og hadde med seg mange plakater med blant annet bilder av fredsprisvinneren.

Kinesiske aktivister var blant demonstrantene, og plakatene var skrevet på både norsk, engelsk og kinesisk.

Det var også et stort oppmøte av presse fra hele verden, både fra Asia, USA og Europa.

Taust fra ambassaden

Flere av de oppmøtte holdt diverse appeller under demonstrasjonen, og hadde med seg bilder og plakater som ikke var en del av arrangementet til Amnesty

Demonstrasjonen gikk rolig for seg, men et stort politikorps hadde møtt opp og fulgte med på det hele. Politiet brukte litt tid på å få folk til å flytte seg bort fra inngangen til ambassaden, fordi de stengte for gjennomgangstrafikken.

Det var ikke tegn til liv inne i ambassaden. Ingen kom ut for å møte demonstrantene, og det var mørkt i alle vinduer.

Demonstrantene svarte med å legge de over 100.000 underskriftene utover fortauet utenfor ambassaden.

– Vi skal sørge for at de får underskriftene på en eller annen måte, sa representantene for Amnesty.

(Saken fortsetter under bildet.)

Demonstrasjon foran Kinas ambassade

Sett Liu Xiaobo fri!, krever demonstrantene.

Foto: Bent Tandstad / NRK

Klokken 15:45 avsluttet Amnesty demonstrasjonen. Representantene for Amnesty sa til demonstrantene at de hadde sagt det de ville si, og at ambassaden nå burde ha fått med seg budskapet.

– Vi regnet jo med dette. Vi har prøvd å få kontakt med dem i flere uker uten å lykkes, så det er ingen overraskelse, sier generalsekretær Egenæs.

Kina-ansvarlig i Amnesty Norge, Gerald Kador Folkvord, sier til NRK.no at de er godt fornøyd med demonstrasjonen, spesielt fordi så mange eksil-kinesere hadde møtt fram. Ikke bare kinesere bosatt i Norge, men også fra resten av Europa og andre verdensdeler.

Fakkeltog

29 organisasjoner vil også slutte seg til det tradisjonelle fakkeltoget etter prisutdelingen fredag, under parolen om å løslate Liu.

Toget går fra Youngstorget og avsluttes foran Grand Hotel der et bilde av fredsprisvinneren skal projiseres opp på fasaden.

SISTE NYTT

Siste meldinger