Hopp til innhold

USA presset på Kina for å løslate Liu

Amerikanske tjenestemenn skal ha bedt Kina løslate fredsprisvinneren i ukene etter at han ble arrestert første gang.

George W. Bush

Tidligere USA-president George W. Bush jobbet hardt for å løslate Liu Xiaobo tilbake i 2009, viser Wikileaks-dokumenter.

Foto: CARL DE SOUZA / AFP

Nye lekkasjer fra Wikileaks viser at USA konsekvent stod på sin side i saken, til tross for at kinesiske myndigheter nektet å slippe Liu Xiaobo fri, skriver nyhetsbyrået AFP.

Les: Fredsprisvinner Liu Xiaobo har refset Kinas myndigheter i 20 år

I slutten av 2008, bare to uker etter at Liu ble arrestert første gang, ba USAs tidligere president George W. Bush Kinas ambassadør Clark Randt om «å oppfordre kinesiske myndigheter til å løslate han, og stoppe trakassering av fredelige dissidenter, heter det i dokumentet fra Wikileaks.»

En torn i øyet

Liu Xiaobo

Nobelprisvinneren Liu Xiaobo sitter fengslet i Kina.

Foto: NRK

Nåværende USA-ambassadør Jon Huntsman tok senere opp saken i 2009. Da skrev han et brev til utenriksminister Yang Jiechi.

Årets vinner av Nobels fredspris Liu Xiaobo (54) har vært en torn i øyet på de kommunistiske makthaverne i Kina siden han deltok i demokratiopprøret på Den himmelske freds plass i 1989.

For to år siden tok Liu initiativet til å skrive utgangspunktet for en ny demokratisk grunnlov i Kina, «Charter 08», der over 300 kinesiske intellektuelle krevde demokratiske reformer i Kina. Kort tid etter ble han arrestert, i desember 2008.

Ba USA holde seg unna

Men det kinesiske utenriksdepartementet slo tilbake. Utenriksminister Ding oppfordret Washington til å slutte «å bruke menneskerettigheter som en unnskyldning for å blande seg inn i Kinas indre anliggender,» viser et annet lekket Wikileaks-dokument.

Kravet om å løslate Liu Xiaobo har økt betraktelig siden han ble tildelt Nobels fredspris i oktober. Senest i går gikk den mektige amerikanske politikeren Nancy Pelosi ut og krevde dette.

Mye tyder på at amerikanske diplomater følger Lius situasjon nøye, og at de konsekvent oppfordrer Kinas myndigheter om å løslate han, ifølge The New York Times.

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden vil ha rikingskatt i USA: – Ingen milliardærer burde betale mindre i skatt enn en skolelærer

Vil ha rikingskatt i USA: – Ingen milliardærer burde betale mindre i skatt enn en skolelærer

I natt holdt Joe Biden den tradisjonelle State of the Union-talen i Kongressen. Blant temaene var rikingskatt og retten til abort.