Hopp til innhold

Kina har sperret tilgangen til NRK

Kinesiske myndigheter trapper nå opp medierestriksjoner foran tildelingen av Nobels fredspris i Oslo i morgen.

Kina sperret NRK.no

Det er ikke mulig å komme seg inn på NRK.no fra Kina. Myndighetene i landet har sperret tilgangen.

Foto: Anders Magnus / NRK

– Websidene til både NRK, BBC og CNN er sperret for brukere i Kina. Trolig for å hindre kinesere i å se nobelseremonien på Nett-TV, sier NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus.

Kinesiske myndigheter

Kina raser mot årets fredspristildeling og en talskvinne for kinesiske myndigheter omtalte denne uka Nobelkomiteens medlemmer som «klovner».

Foto: DAVID GRAY / Reuters

Andre norske nettsteder er fortsatt tilgjengelige.

– Når nobelseremonien eventuelt blir overført på CNN eller BBC kommer skjermene her i Kina til å gå i svart, sier Magnus.

Tidligere forsker ved SINTEF og utvikler av sikkerhetsteknologi Tom Lysemose forteller at det ikke er så vanskelig for Kina med dagens teknologi å sette opp slike sperringer i stor skala.

– Man har dessverre sett flere eksempler på at Kina sensurerer nettsteder på denne måten, sier Lysemose som forteller at det da blir et kappløp mellom de som prøver å gå rundt sperringene og myndighetene.

Dermed vil nok de teknisk kyndige og spesielt interesserte kunne finne veier rundt sperringene.

– Det vil være mulig å hindre de fleste kinesere fra å få tilgang til å se seremonien. De sperrer hovedlinjene til denne informasjonen, men enkeltmennesker med kunnskap setter da opp indirekte veier og klarer å få tilgang likevel, sier Lysemose til NRK.

Barack Obama på tv-skjerm under Nobelseremonien

Mye tyder på at Kina ønsker å hindre at kinesere skal få se fredsprisseremonien fra Oslo rådhus i morgen, og at de derfor har blokkert nrk.no. Her filmes Barack Obama under sin tale i fjor.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / Scanpix

Dårlig samarbeidsklima

Også på klimatoppmøtet i Cancun i Mexico merker man boikotten. Dagbladet skriver i dag at Kina nekter å forhandle med Norge under møtet.

Jan tore Sanner

Høyres Jan Tore Sanner mener blokkeringen av nrk.no i Kina bare understreker hvorfor prisen gikk til Liu Xiaobo.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Også her skal grunnen være Nobels fredspris, som i morgen deles ut til den kinesiske menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo.

Les saken: – Kina boikotter ikke Norge i Cancun

Høyre-politikeren Jan Tore Sanner var selv med på å nominere prisvinneren Liu Xiaobo. Han mener Kina nå bare demonstrerer hvorfor valget av prisvinner var riktig.

– Kina demonstrerer nå for all verden sin brutalitet, og at det er et totalitært regime. De viser også hvor viktig denne prisen er når de sensurerer, sier Sanner.

Han mener det som nå skjer setter fokus mot akkurat det Liu Xiaobo har kjempet mot. Selv trekker han derfor frem et sitat fra en av de siste ytringene til prisvinneren før han ble fengslet.

Å sette en stopper for ytringsfriheten er å trampe på menneskerettighetene, kvele menneskeheten og undertrykke sannheten.

Liu Xiaobo

– Det er jo akkurat det vi nå ser fra kinesiske myndigheter, understreker Sanner.

Liu Xiaobo

Liu Xiaobo ble tildelt fredsprisen i oktober.

Foto: Itsuo Inouye / Ap