Hopp til innhold

Kina: Flertallet i verden er mot Lius nobelpristildeling

På sin siste pressekonferanse før utdelingen av Nobels fredspris sier kinesiske myndigheter at de ikke vil la seg presse til å frigi prisvinneren. Samtidig angriper de USA for støtten de viser Nobelkomiteen.

Kinesiske myndigheter

Kina raser mot årets fredspristildeling og en talskvinne for kinesiske myndigheter omtalte denne uka Nobelkomiteens medlemmer som «klovner».

Foto: DAVID GRAY / Reuters

– Eventuelle forsøk på å legge press på landet i spørsmål om å løslate fengslede Liu Xiaobo vil ikke lykkes, sier talskvinnen Jiang Yu.

Liu Xiaobo

Liu Xiaobo sitter fengslet i Kina og kommer ikke til å være tilstede under fredsprisutdelingen fredag.

Foto: BOBBY YIP / Reuters

Kina kaller tildelingen en obskønitet, som ikke skulle ha gått til en mann de kaller en kriminell, skriver Reuters. Dette har de også uttrykt flere ganger tidligere.

Kina har utøvd diplomatisk press på land for å få dem til ikke å delta på fredagens prisutdeling. Så langt har 19 land takket nei. Land som også har sterke kommersielle bånd til Kina.

– Flertallet er mot tildelingen

På spørsmål om hvorfor så mange land vil dukke opp på fredsprisutdelingen, svarte utenriksdepartementets talskinne Jiang Yu som følger:

– Et overveldende flertall av verdens befolkning er mot Nobelkomiteen og denne tildelingen.

– Disse menneske i Nobelkomiteen må innrømme at de er i mindretall. Det kinesiske folk og den overveldende majoriteten av mennesker i verden er i mot hva de gjør, sier Jiang Yu ifølge Reuters.

Nancy Pelosi

Nancy Pelosi talte varmt om fredspristildelingen i representantenes hus i Washington onsdag.

Foto: Alex Brandon / Ap

Refser USA

Nancy Pelosi, en av USAs mektigste politikere, gikk onsdag hardt ut mot Kina før hun ankommer Norge og nobelprisutdelingen.

– Vi krever en øyeblikkelig og betingelsesløs løslatelse av Liu Xiaobo. Vi håper den kinesiske regjeringen snart lytter til befolkningen som ønsker demokrati og frihet i landet.

På pressekonferansen i dag sa de kinesiske myndighetene følgende om USAs støtte til fredsprisen:

– Dette er arrogant og urimelig av USA.

NRK.no følger pressekonferansen.

Har stengt nettsider

Torsdag morgen kom det frem at kinesiske myndigheter har stengt tilgangen til nettsiden til NRK, BBC og CNN. Trolig for å hindre kinesere i å se nobelseremonien på Nett-TV.

Andre norske nettsteder er fortsatt tilgjengelige.

– Når nobelseremonien eventuelt blir overført på CNN eller BBC kommer skjermene her i Kina til å gå i svart, sier NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus.

I tillegg nekter Kina å forhandle med statsminister Jens Stoltenberg og miljøvernminister Erik Solheim under klimamøtet i Cancun.

Kina sperret NRK.no

Kina har sperret blant annet NRK.no.

Foto: Anders Magnus / NRK