Hopp til innhold

Hun kan bli LOs neste leder

Med Peggy Hessen Følsvik fra Vigra i Møre og Romsdal vil LO få sin tredje kvinnelige leder gjennom historien – og den første med bakgrunn fra luftfarten og Handel og Kontor.

LOs 1. nestleder Peggy Hessen Følsvik møter pressen

Peggy Hessen Følsvik vil trolig bli LOs neste leder. Hun fungerer allerede i vervet etter Hans-Christian Gabrielsens brå bortgang.

Foto: Berit Roald / NTB

Mandag skulle Hans-Christian Gabrielsen ha overrakt LOs krav i årets lønnsoppgjør til sin motpart, NHO-sjef Ole Erik Almlid. Slik blir det ikke.

Med hans brå bortgang kan årets tariffoppgjør bli utsatt, men noen avgjørelse om dette er ennå ikke fattet.

LOs første nestleder Peggy Hessen Følsvik trådte tirsdag midlertidig inn i vervet som LO-leder. Hun vil også trolig overta Gabrielsens rolle som leder av LOs forhandlingsdelegasjon i lønnsoppgjøret, etter det NRK får opplyst av LO-kilder.

Tariffpolitikk og hovedavtalene i privat sektor er allerede del av hennes ansvarsområde i LO-ledelsen.

Lønnsoppgjørene er forbundet med en rekke formelle frister, som kan komme til å bli skjøvet på dersom oppstarten utsettes. Årets oppgjør er et mellomoppgjør hvor det kun skal forhandles om lønn. LOs krav i oppgjøret er å sikre medlemmenes kjøpekraft.

Sterke reaksjoner: Det politiske Norge i sjokk og sorg

Kan overta

Som midlertidig LO-leder og som sittende første nestleder er Peggy Hessen Følsvik en åpenbar kandidat til å overta ledervervet permanent. I så fall blir hun LOs tredje kvinnelige leder siden starten i 1899.

Selv sa hun tirsdag at det var altfor tidlig med slike spørsmål.

– I dag tenker vi først og fremst på familien hans, sa Følsvik da hun møtte pressen på Youngstorget.

Ved arbeiderbevegelsens kjente monument, «Pioneren», som senere på ettermiddagen var blitt prydet med blomster og lys, slo hun fast at hele LO-familien er i sorg.

– Hans-Christian våknet ikke i senga si i dag, og sannsynligvis var det hjertet hans som sluttet å slå, sa en preget Følsvik.

– Jeg kommer til å huske ham som en veldig omtenksom og raus person, som alltid sto på for meningene sine, men som også var veldig flink til å finne løsninger når vi sto overfor vanskelige utfordringer, fortsatte hun.

1. mai-markering i Oslo
Foto: Fredrik Hagen / NTB
LO-lederen gikk brått bort tirsdag. Slik var hans liv i offentligheten.

Valla-reprise

Sist gang en LO-leder måtte erstattes midt i en kongressperiode var i 2007, da Gerd-Liv Valla gikk av etter massivt press og sterke indre konflikter i organisasjonen.

Også den gang rykket den første nestlederen opp i hierarkiet på Folkets Hus. LO-sekretariatet, der LOs valgte ledelse og representanter for alle organisasjonens ulike forbund møter, besluttet at Roar Flåthen skulle holde fram som fungerende leder til det neste ordinære representantskapsmøtet.

Det samme kan skje denne gang, opplyser LO-kilder.

Det er et ekstraordinært sekretariatsmøte i morgen klokken 10.00, der Følsvik formelt kan bli konstituert som leder. Valget av henne kan siden bli stadfestet av representantskapet, for eksempel på det neste ordinære møtet som er tillyst 6. mai.

Valgene til LOs ledelse er sjelden uten kontroverser, men den virkelig store rokeringen kan la vente på seg til 2022. I utgangspunktet skulle det ha vært LO-kongress i år, men organisasjonens øverste organ, som normalt møtes hvert fjerde år, er utsatt til neste år som følge av koronasituasjonen.

Alderstrøbbel

Peggy Hessen Følsvik har lang erfaring i LO-systemet. Dersom hun blir ny leder, vil det være første gang at LO har en sjef som kommer fra fagforbundet Handel og Kontor. Med sine 78.000 medlemmer, er forbundet det tredje største i LO, etter Fellesforbundet og Fagforbundet.

Følsvik ble valgt til første nestleder på LO-kongressen i 2017 og var førstesekretær i organisasjonen de fire foregående årene. Tidligere var hun første nestleder i Handel og Kontor. Tidlig i sin fagforeningskarriere var hun klubbleder i flyselskapet Braathens funksjonærklubb. Hun har også jobbet som kabinpersonale i Widerøe.

Følsvik fylte 60 år i november i fjor, er gift og har to voksne barn. Alderen kan skape problemer for henne, dersom hun skulle bli valgt og ønske gjenvalg på kongressen i 2022.

Etter dagens regler kan nemlig ingen velges inn i LOs ledelse etter at de har fylt 60 år, men forslag om å heve denne aldersgrensen hadde bred tilslutning i organisasjonen lenge før Gabrielsens bortgang.

Skulle Følsvik kun fungere som leder fram til kongressen neste år, vil hun bli den andre i LOs historie som aldri er valgt av kongressen. Den forrige var Leif Haraldseth som rykket opp som leder da Tor Halvorsen døde i 1987. Også det moderne LOs «far» Ole O. Lian døde på post som LO-leder, bare 57 år gammel, i 1925.

Lars Nehru Sand kommenterer: Raus og ruvende

Andre verv

Hans-Christian Gabrielsen hadde i kraft av å være LO-leder også andre verv som må fylles. Han var medlem av Aps sentralstyre, i likhet med de to andre LO-toppene, Jørn Eggum i Fellesforbundet og Mette Nord i Fagforbundet.

Med unntak for Gerd-Liv Valla som ikke var medlem i begynnelsen av sin periode, er det tradisjon for at LO-lederen sitter i sentralstyret. Blir Følsvik LOs nye leder, vil hun altså også kunne ta plass i Aps sentralstyre.

Gabrielsen hadde også vervet som leder av valgkomiteen i Arbeiderpartiet, noe LO-lederen, med visse unntak, også tradisjonelt har hatt. Også dette vervet vil Følsvik kunne tre inn i, dersom hun ønsker, men her er det Arbeiderpartiets organer som formelt må treffe en avgjørelse.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger