Hopp til innhold

Høyre-topp om grønn strid: – Jeg forventer at vi forhandler

Flere av Høyres fylkesledere tviler på et drivstoffultimatum i budsjettforhandlingene. De mener Høyre og Frp på Stortinget bør forhandle om alt, også det grønne skatteskiftet.

Bensinpumpe

GRØNNE AVGIFTER: Fylkeslederne i Høyre tror på budsjettenighet tross steile fronter rundt drivstoffavgifter og regjerings forslag til det grønne skatteskiftet.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Det er ingen ting å diskutere. Det må vi. Det forventer jeg. Det er altfor mye som står på spill, sier Elin Schanche, fylkesleder i Rogaland.

Elin Schanche

GI OG TA: Elin Schanche i Rogaland har følgende råd til dem som skal forhandle: – De må gi og ta på begge sider.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

I et statsbudsjett på over 1301 milliarder kroner er det regjeringens forslag om å øke miljøavgiftene med 1,6 milliarder som har fått mest oppmerksomhet.

Statsministeren har sagt at «dette er så langt Høyre og Frp kan gå». Også finansministeren er klar på at her har de ikke mer å gi.

Reaksjonene fra støttepartiene, og særlig Venstre, har vært sterke.

Ord som regjeringskrise og kabinettspørsmål er tatt i bruk.

Tror ikke på ultimatum

NRK har snakket med 17 av Høyres 19 fylkesledere. Flertallet vil ikke mene noe om regjeringspartiene bør forhandle om det grønne skatteskiftet, eller ikke.

– Hva de skal gi og hvor grensa går vil jeg ikke mene noe om. Jeg har full tillit til at de på Stortinget gjør en god jobb, sier Yngve Brox i Sør-Trøndelag.

Men de fem som deler sine tanker om saken har liten tro på at Høyre og Frp kan lukke forhandlingsdøren når det gjelder regjeringens forslag om et grønt skatteskifte.

Geir Ove Vegsund

KOMPROMISS: – Alle må gi og ta litt i forhandlingene. Det er sånn det har fungert før, og det må bli resultatet nå også, sier Vegsund.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Det overrasker meg om disse postene ikke er gjenstand for forhandlinger. Det grønne skiftet er jo en del av totaliteten i dette statsbudsjettet, sier Geir Ove Vegsund i Møre og Romsdal.

– Jeg tror alle er innforstått med at det grønne skiftet ikke er noe man kan gjøre over natten. Det vil ikke bli forstått av velgerne om vi snur 360 grader nå. Men det er mange veier til Rom, vi kan for eksempel bli enige om en slags opptrappingsplan. Jeg tror ikke at dette er et ultimatum fra regjeringen. Det er klokt å ha litt å gi, sier Anders Kiær, fylkesleder i Nord-Trøndelag.

– Det ligger i kortene at i en budsjettforhandling så skal det forhandles. Jeg antar at det også blir forhandlinger på disse punktene, sier Vidar Grønnevik i Sogn og Fjordane.

Harald Furre

TELLE TIL TI: – Nå synes jeg vi skal puste med magen og telle til ti, og forhandle om helheten i budsjettet, sier Furre.

Foto: Høyre

– Jeg synes man bør sette seg ned og diskutere alle sidene ved statsbudsjettet. Samtidig har jeg forståelse for at det går en grense for Frp, som er et klassisk bilparti. Jeg opplever ikke at Solberg sier at dette er noe man ikke kan diskutere, sier fylkesleder i Vest-Agder, Harald Furre.

Furre var i starten av 20-årene da Kåre Willochs forslag om å heve bensinavgiftene førte til at Frp med Carl I Hagen i spissen bidro til å felle den borgerlige regjeringen.

– Jeg håper og tror på enighet. Det ville vært tragisk for ikke-sosialistisk side om det skulle ryke nok en gang på grunn av diskusjonen om noen øre på bensin- og dieselavgiften, sier 52-åringen i dag.

Samtlige fylkesledere i Høyre som NRK har snakket med tror regjeringspartiene og støttepartiene KrF og Venstre blir enige om en budsjettavtale til slutt.

Men først må de bli enige om hva de skal forhandle om.

Minner om felles ansvar

Venstre-lederen har gjort det klart at regjeringen «har et kjempestort problem» om de nekter å forhandle om det grønne skatteskiftet. Flere av hennes fylkesledere mener partiet må droppe rollen som støtteparti og bryte samarbeidsavtalen hvis regjeringen ikke kommer dem i møte.

På den andre siden står Frp. Der sier halvparten av fylkeslederne til VG at Frp heller bør gå ut av regjering enn å inngå kompromisser om de grønne avgiftene.

Hårek Elvenes

MYE PÅ SPILL: – Alle står igjen som tapere dersom vi ikke finner en løsning, sier Elvenes.

Foto: Høyre

– Alle har et ansvar for å sikre flertall om budsjettet, og alle har et ansvar for at man kan gå inn i valgkampen med et troverdig alternativ på borgerlig side, sier fylkesleder i Akershus Høyre og stortingsrepresentant Hårek Elvenes.

Han maner til politisk klokskap, og advarer mot å «ri primærstandpunktene til det ytterste».

– Jeg foreslår litt mindre posisjonering på forhånd, og mer snakking på bakrommet, så løser dette seg, sier Elvenes.

– Spill for galleriet

Ordet «posisjonering» er hyppig brukt blant Høyres fylkesledere. Flere av dem NRK har snakket med trekker fram at dette er det siste statsbudsjettet før valget neste år.

Svein Håvar Korshavn

DISTRIKTENE: Korshavn i Oppland ber Stortinget huske distriktene i debatten om det grønne skiftet. – Drivstoffavgiftene slår urimelig hardt ut for dem som ikke har alternativer til personbilen.

Foto: Høyre

– Jeg tror i det lengste at man også denne gangen skal komme til enighet, men jeg skjønner godt at det er tøffe tak. Det er ett år til valget, og alle parter må spisse budskapet sitt, sier Svein Håvar Korshavn i Oppland.

Også Kiær i Nord-Trøndelag trekker fram at «den lange valgkampen» er i gang.

– Nå skal man vise potensielle velgere at man er standhaftige. Det må være lov, jeg hadde kanskje gjort det samme selv om jeg var i Venstres posisjon.

Noen regjeringskrise har han ingen tro på.

– Hvem vil vel kaste en regjering ett år følg valget og skape kaos? Det virker heller ikke som om Arbeiderpartiet har spesielt lyst til å ta over nå. Jeg tror det er et spill for galleriet.

AKTUELT NÅ