Hopp til innhold

Grande: – Hvis regjeringen ikke vil forhandle har de et kjempeproblem

STORTINGET (NRK): Venstreleder Trine Skei Grande er skuffet over det grønne skiftet i statsbudsjettet. Regjeringen kan ikke regne med Venstres støtte dersom de ikke er villige til å forhandle.

- Ikke mulig å støtte budsjettet.

DUELL: Trine Skei Grande (V) møtte finansminister Siv Jensen (Frp) i Vandrehallen etter debatten i stortingssalen.

I forhandlingene før jul i fjor reddet regjeringspartiene budsjettavtalen ved å love at 2017-budsjettet skulle levere på det grønne skatteskiftet.

«Avgifts- og skatteomleggingen skal være av en størrelse som forsterker klimaforliket og gir betydelige reduksjoner i klimautslippene».

– Et kjempestort problem

I statsbudsjettet som ble lagt fram i torsdag skriver regjeringen at de leverer på det løftet. Men det er ikke Venstres leder Trine Skei Grande enig i.

– De hadde én arbeidsoppgave fra sist budsjett, og det har de ikke levert på. Jeg er skuffet, sier Trine Skei Grande til NRK.

Hun har tidligere krevd at 2017-budsjettet blir tidenes miljø- og klimabudsjett. «Hvis det ikke blir det, har ikke denne regjeringen noen fremtid». I dag er hun klar på at Venstre ikke kan støtte budsjettet slik det ligger nå.

– Det kutter for lite, og det leverer ikke på budsjettavtalen.

Regjeringen har allerede sagt at de ikke kan strekke seg lenger når det gjelder det grønne skiftet. WWF-leder Nina Jensen, finansminister Siv Jensens søster, skriver på twitter at «avskjedssøknaden er sendt».

På spørsmål om Grande er enig i det, svarer hun:

– Hvis regjeringen sier at dette ikke er noe å forhandle om, så har de et kjempestort problem. En avskjedssøknad er noe statsministeren må levere fra talerstolen, og si at dette kan hun ikke forhandle på, svarer Grande.

Laster Twitter-innhold

Allerede sist fredag bestemte regjeringen seg for å offentliggjøre sin pakke: Bensin- og dieselavgiftene skal opp med henholdsvis 15 og 35 øre. Høyere pendlerfradrag, lavere årsavgift og bomsatser skal kompensere bilistene og sørge for at de kommer ut i pluss.

Vil ikke forhandle

KrF og Venstre mente forslaget ikke var i nærheten av å oppfylle løftene i budsjettavtalen, men statsminister Erna Solberg gjorde det klart at regjeringen har strukket seg så langt de kan når det gjelder drivstoffavgifter.

I Politisk kvarter torsdag morgen gjentok Jensen at her har ikke regjeringen noe mer å gi.

Venstres nestleder Terje Breivik mener budsjettforslaget vitner om at regjeringen ikke har tatt klimaalvoret innover seg.

– I stedet for et grønt skatteskifte, som var bærebjelken i budsjettavtalen, gjør de det motsatte og gir avgiftslette til fossile kjøretøy, sa han i budsjettdebatten.

KrF: – Vi er ikke i mål

Heller ikke KrFs Hans Olav Syversen er fornøyd.

– Vi er ikke i mål. Avtalen sier at klimaforliket skal forsterkes og utslippene betraktelig ned. Der er vi ikke nå. Det betyr at vi har en jobb å gjøre framover, sier han til NRK.

På spørsmål om hva han vil gjøre dersom Venstre nekter å støtte budsjettet, svarer KrF-politikeren at han ikke ønsker å kommentere spekulasjoner.

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier til NRK at det blir feil å redusere klimadebatten til en avgiftsdebatt.

- Det er mange ting som bidrar til reduserte utslipp framover. Vi har gjort det vi mener er rett når det gjelder avgiftsskjerpelser og kompensasjoner, men vi kan forhandle på andre områder, sier hun.

AKTUELT NÅ