Hopp til innhold

Jensen holder fast på bensinultimatumet

Både KrF og Venstre tar det for gitt at regjeringen er villig til å forhandle om avgiftspakken i det grønne skiftet. Men Siv Jensen står på sitt.

Siv Jensen

IKKE MER: Finansminister Siv Jensen vedgår at det smerter Frp å gå med på øke drivstoffavgifter. Hun har ikke mer å gi.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det jeg og statsministeren presenterte fredag var det grønne skiftet når det gjelder skatter, avgifter og kompensasjoner. Dette er en pakke som henger nøye sammen, og det er så langt Høyre og Fremskrittspartiet kan gå i dette budsjettet, sier finansministeren og Frp-lederen i Politisk kvarter torsdag morgen.

Blir billigere å være bilist

Dermed står Jensen fast på at drivstoffavgiftene ikke skal øke mer enn det regjeringen har foreslått: 15 øre på bensin og 35 øre på diesel.

– Vi har gått med på dette, under forutsetning av at bilistene blir kompensert. Dette er ikke noe Frp ønsker seg. Alle vet at vi har kjempet en evig kamp mot høye avgifter, sier Jensen.

De kompenserende tiltakene, som lavere årsavgift, høyere pendlerfradrag og redusert bompengesatser, gjør at bilistene kommer ut i pluss.

– Venstre vil ønske seg mer

I budsjettavtalen fra i fjor forpliktet regjeringen seg til å endre skattene og avgiftene slik at de gir «betydelige reduksjoner i klimautslippene». Ifølge Venstre og KrF er ikke forslagene fra regjeringen i nærheten.

– Målet på utslippsreduksjoner får man ikke fra den ene dagen til den andre. Det skjer over tid, sier Jensen.

– Men dere har forpliktet dere til «betydelige reduksjoner». Hva legger du i det?

– Uansett hvordan jeg måler det, så vil nok Venstre ønske seg mer, svarer Jensen.

– Fører statsbudsjettet du legger fram i dag til betydelige reduksjoner i klimautslippene?

– Jeg mener at det regjeringen legger fram er et godt tilpasset budsjett, også på klima. Hele fasiten får dere klokken ti, svarer Jensen og legger til at regjeringens viktigste prioritering i statsbudsjettet er kampen mot arbeidsledighet.

– Da må vi fortsette å gjennomføre skattereformen, vi må sørge for bevilgninger til forskning og utdanning, og vi må sørge for at omstillingen blir så grønn som mulig, sier finansministeren fra Frp.

Siv Jensen om statsbudsjettet på vei til finansdepartementet

NRK anbefaler

AKTUELT NÅ