Hopp til innhold

Hoteller samarbeider for å stoppe sexsalg

Hotellkjeder overvåker sexannonser på nett i forsøk på å stoppe prostituerte fra å booke seg inn. Pro Senteret mener hotellene forfølger de prostituerte.

Annonser for prostituerte som opererer i Norge

ANNONSER PÅ NETT: Mange prostituerte reiser landet rundt og selger sex fra hoteller. De annonserer reisene sine på annonsenettsteder.

Foto: NRK

Tirsdag fortalte NRK at prostitusjonen har økt i Norge, og spesielt da utenfor Oslo, fire år etter at det ble forbudt å kjøpe sex.

Antallet annonser som selger sex fra hoteller og leiligheter har eksplodert. På to år har økningen vært 43 prosent, viser nye tall fra Pro Senteret.

– Det er mye aktivitet på arenaen hvor folk formidler kontakt på andre måter enn ved gateprostitusjon. Vi teller flere enkeltannonser og telefonnumre enn året før, og året før der igjen, sier Camilla Hammergren ved Pro Senteret, det nasjonale kompetansesenteret for prostitusjon, til NRK.

Følger med

Kari-Ann Norén, hotellsjef ved Atlantic hotell

VIL FORHINDRE: – Vi følger med på nettsider hvor det er annonser for prostitusjon for å forhindre den typen aktivitet, sier hotellsjef Kari-Ann Norén ved Clarion Collection Hotel Atlantic i Sandefjord.

Foto: Choice hotels

Det merker norske hoteller. Flere NRK har snakket med, følger nøye med på sexannonsene for å se hvor de prostituerte befinner seg. Ett av dem er Clarion Collection Hotel Atlantic i Sandefjord.

– Det kan være hvis vi får reservasjoner opp mot et nettsted som selger sex, at vi ser et treff der, sier hotellsjef Kari-Ann Norén ved Atlantic hotell til NRK.

– Vi følger med på nettsider hvor det er annonser for prostitusjon for å forhindre den typen aktivitet, forklarer hun.

Tall fra politiet viser at av de totalt 376 anmeldte sexkjøp-sakene i fjor, var bare to i Vestfold. Men politiet rundt om i landet prioriterer håndhevingen av sexkjøpsloven svært ulikt.

Hotellene samarbeider

Norén sitter i foajeen på hotellet hvor hun er direktør, sammen med konkurrenten Thomas Ødegård fra Rica Park Hotel i samme by.

Hotellene i Sandefjord har nemlig tatt affære på tvers av kjedene.

– Ja, vi samarbeider i den grad at vi varsler hverandre. Hvis det er uvanlig aktivitet, er det normalt å varsle hverandre. Det som er nytt er at vi kanskje har fått mer fokus på det, sier Ødegård.

Flere av de største hotellkjedene NRK har snakket med, forteller om faste rutiner og opplæring av ansatte for å hindre at prostituerte booker rom hos dem.

Saker om sexkjøp i norske politidistrikter i 2012

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Diskriminering

Ifølge Camilla Hammergreen ved Pro Senteret opplever de prostituerte å bli forfulgt.

– I enkelete tilfeller beskriver de at hotellene vet hvem de er på forhånd. Man må jo stille spørsmål ved lovligheten ved den typen diskriminering, sier Hammergren.

– Men er det ikke forståelig at hotellene ikke ønsker å ha prostitusjon hos seg?

– Jo, men det problematiske er at de som får det vanskelig er de som selger sex, og de gjør ikke noe ulovlig, påpeker Hammergren.

(Saken fortsetter under videoen)

Intervju med prostituerte "Bunny", som selger sex til nordmenn.

SELGER SEX: Se et lengre intervju der 'Bunny' forteller mer om hennes liv som prostituert i Norge.

«Bunny» føler seg jaktet på

Prostituerte «Bunny» tar i bruk kreative metoder for å ikke bli avslørt av hotellene, og føler seg jaktet på.

Prostituert på vei til Drammen

VANLIG KLEDD: Prostituerte 'Bunny', her på Oslo S, forteller at hun kler seg enkelt når hun reiser rundt for å selge sex. Pene klær vekker for mye oppsikt.

Foto: NRK

– Hvis du kler deg svært pent, er det ikke bra i det hele tatt. Du må kle deg enkelt. Ta med deg ski, golfkøller, alt mulig, forteller hun til NRK.

– Det er tungt, men det er verdt det, mener hun.

Det er ingen vanlig turist som tar seg forbi hotellobbyene. Hun selger sex, og har sine triks for å lure resepsjonistene.

– Hvis du kommer deg inn, kan du gjøre jobben din.

«Bunny» har uansett ikke blitt tatt foreløpig.

– Jeg har aldri blitt utvist. Jeg har reist rundt om i Norge, men aldri blitt utvist. Det er bra for meg! sier hun.

AKTUELT NÅ