Helgesen nekter for at han kunne gjort noe annerledes

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen tar ikke selvkritikk i ulvesaken. I dag avgjør Stortinget om han har tillit til å fortsette.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen orienterer om ulv.

MISTILLIT: Klokken ti i dag legger Senterpartiet frem mistillitsforslag mot klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) etter ulvestriden i vinter.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Stortinget kommer i dag til å pålegge klima- og miljøminister Vidar Helgesen å følge opp ulveforliket fra i fjor. Det betyr at flere ulv må felles.

Dette er andre gang Stortinget instruerer Helgesen i hvordan han skal håndtere saken. Heller ikke i eget parti har Helgesen fått støtte.

Stortinget avviser ulveforslaget til Helgesen

Tar ikke selvkritikk

Likevel vil han ikke ta selvkritikk for måten han har håndtert ulvestriden på.

– Kunne du gjort noe annerledes? Du har fått sånne spørsmål mange ganger underveis.

– Nei, en statsråd har ingen andre muligheter enn å følge norsk lov. Og når vi vurderer loven, tar vi i bruk forvaltningens aller beste, juridiske ekspertise. Vi har valgt å følge de rådene.

En voksen hannulv uler.

FOR MANGE: I høst slo klima- og miljøminister Vidar Helgesen fast at det bare finnes lovhjemmel for å skyte 15 av de 47 ulvene som rovviltnemndene ville ta livet av. Da ble det bråk.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Fremmer mistillit klokken ti

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad mener miljøministeren må gå. Klokken ti legger hun fram mistillitsforslaget i Stortinget.

marit arnstad

MISTILLIT: Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad legger frem mistillitsforslaget mot klima- og miljøministeren nå i formiddag.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Senterpartiet har ingen tillit til at statsråden på en god måte kommer til å følge opp og forvalte, hverken de vedtakene Stortinget har gjort tidligere, eller de vi kommer til å gjøre i dag, sier Arnstad.

Senterpartiet mener også at klima- og miljøministeren ikke har oppfylt sin opplysningsplikt overfor Stortinget.

Spørsmålet er om også Arbeiderpartiet vil støtte et mistillitsforslag.

– Senterpartiet har ikke tillit til miljøministeren

– Må følge vedtakene

Aps gruppestyre møtes tirsdag morgen for å diskutere om de skal støtte mistillitsforslaget.

Miljøpolitisk talsmann Terje Aasland sier det blir avgjørende å høre hva Vidar Helgesen selv sier om saken i Stortinget.

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Telemark, Terje Aasland,

KLART MANDAT: – Jeg håper statsråden veldig tydelig gir til kjenne at han skal følge opp Stortingets vedtak fra i dag, sier miljøpolitisk talsmann Terje Aasland i Ap.

Foto: NRK

– Hvis han sier at han kommer til å følge opp Stortingets veldig klare innstilling til punkt og prikke, så er det ingen grunn til å stemme for et mistillitsforslag mot statsråden, sier Aasland.

Man han håper at klima- og miljøminister Vidar Helgesen nå skjønner alvoret i saken, snartt ett år etter ulveforliket.

– Helgesen er satt under administrasjon

Står fast

Klima- og miljøministeren står fortsatt fast på de forklaringene som har provosert mange i vinterens ulvedebatt.

– Hvordan havnet du her, som midtpunktet for en avstemning i Stortinget?

– Ulvespørsmålet og ulvepolitikken har lenge har vært kontroversielt i norsk politikk, svarer Helgesen.

Klima- og miljøministeren peker på spenningsforholdet mellom Stortingets mål om hvor mange ulver vi skal ha i Norge og loven, Naturmangfoldloven og de internasjonale forpliktelsene Norge har påtatt seg.

– Saken som ligger i Stortinget, dreier seg om sammenhengen mellom bestandsmålet, loven og de internasjonale forpliktelsene, sier Helgesen.

Ulv Helgesen

ULVEJAKT: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H)(tv)møtte befolkningen i Trysil som lever med ulv tett på i mars. Øyvind Bæk og Arne Nohr tok imot ministeren.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Her kan du se hvor ulvene vandrer

SISTE NYTT

Siste meldinger