Hopp til innhold

Finner ikke bevis for sabotasje på «Scandinavian Star»

Stortingets granskningskommisjon støtter politiet i at det ikke finnes bevis for sabotasje eller økonomisk motivert brannstiftelse på «Scandinavian Star».

DIREKTE: Se pressekonferansen fra når rapporten legges frem her.

– Politiet har ikke funnet tekniske bevis som kan bekrefte sabotasjeteoriene, skriver Stortingets granskingskommisjon.

Kommisjonen skriver at det heller ikke finnes opplysninger i etterforskningen som tyder på at forhold ved overdragelsen eller forsikringen av skipet danner grunnlag for økonomisk motivert brannstiftelse.

Det har versert flere teorier om hva som skjedde, etter at det 7. april 1990 brøt ut brann på passasjerfergen «Scandinavian Star». Brannen krevde 159 menneskeliv.

I dag ble granskingsrapporten av politiets etterforskning lagt frem for Stortinget. Kommisjonen støtter politiet i at det ikke finnes bevis for at brannen var sabotasje.

– Politiets nye etterforskning av saken bærer preg av ryddig prosjekt- og ressursstyring, skriver kommisjonen.

Se de første TV-bildene inne fra Scandinavian Star

Flere teorier

Etter 27 år har man ikke funnet ut av hvorfor brannen startet, men det har vært flere teorier.

Blant annet har det vært spekulert i om brannen ble påsatt som et forsøk på forsikringssvindel. I 2016 la branneksperter frem en rapport der de mener at brannen om bord på «Scandinavian Star» startet sju forskjellige steder, og konkluderte med kriminell sabotasje.

Politiet har etterforsket brannen flere ganger, sist i perioden 2014 til 2016. Også da ble saken henlagt på grunn av manglende bevis, men politiet sa på en pressekonferanse at konklusjonen fra 1990, om at den første brannen var påsatt, fortsatt er gjeldende.

Samtidig har politiet fått kritikk for arbeidet, blant annet fra «Stiftelsen Etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star».

Støtter politiets konklusjon

Kommisjonen omtaler politiets arbeid som ryddig, men skriver også at etterforskningen «var inndelt på en måte som kan fremstå som noe begrensende».

Likevel mener kommisjonen at granskingen viser at politiet har gjennomført en ryddig etterforskning. Ifølge kommisjonen er det sentrale i saken gjennomgått og vurdert av politiet, i tillegg til at det er gjennomført mange vitneavhør og hentet inn «et betydelig antall» dokumenter.

– At man i et så omfattende materiale ikke har funnet holdepunkter for de anførte teoriene, støtter opp under politi- og påtalemyndighetens konklusjoner i saken, skriver kommisjonen.

Se de første TV-bildene inne fra Scandinavian Star

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger