– Må si unnskyld til Scandinavian Star-mistenkts familie

Politiet har ingen bevis for at den mistenkte lastebilsjåføren påsatte mordbrannen på Scandinavian Star. Nå vil stortingspolitiker at norske myndigheter skal si unnskyld til familien.

Jan Bøhler

Stortingspolitiker Jan Bøhler mener norske myndigheter må be familien til lastebilsjåføren som ble utpekt som brannstifter på Scandinavian Star om unnskyldning.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Den mistenkte lastebilsjåføren fra Danmark døde i brannen, men ble pekt ut som gjerningsmann både av politiet i Oslo og i en norsk stortingsmelding.

– Familien har slitt med det stempelet gjennom alle disse årene og bør få en unnskyldning fra norske myndigheter, nå som man sier at man ikke har noen bevis mot den anklagde, sier stortingspolitiker Jan Bøhler (Ap).

Han mener det er viktig med en oppreisning etter en så stor belastning som den familien har hatt i alle år. Stortingspolitikeren er en av initiativtakerne til at Stortingets granskningskommisjon skal se på saken og legge fram sin rapport neste sommer. Bøhler mener både den norske regjeringen og politiet bør si unnskyld.

Ingen bevis

Det var forrige uke politiet sa de ikke hadde noen bevis som peker ham ut som gjerningsmann. Men de har heller ikke bevis mot andre personer så saken ble igjen henlagt.

Stiftelsen for etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star nekter å godta politiets henleggelse av saken. De mener fortsatt at det var noen i mannskapet som tente på skipet som kostet 159 personer livet, og kritiserer politiets arbeid.

– De er mest opptatt av å forsvare sitt eget arbeid fra 1990, sier bistandsadvokat for stiftelsen, Sigurd Klomsæt, til NRK.

Scandinavian Star 1990

Etter to års etterforskning avslutter politiet nå etterforskningen uten tiltalte.

Foto: Dalsnes, Tor Arne / SCANPIX

– Politiet har ikke gjort jobben sin

Tirsdag holdt stiftelsen pressekonferanse der deres eksperter la frem sine bevis for hvorfor de mener politiet ikke har gjort en god nok jobb.

– Politiet har ikke tatt avhørene de skal, ikke gjort de undersøkelser de skal, og de tekniske undersøkelsene som skal være gjort av sakkyndige er av folk som ikke kan faget sitt, hevder han.

Politiet mener deres nye etterforskning har vært grundig, og sier de er kjent med at henleggelsen vil bli påklaget, og at de da vil ta stilling til det som måtte komme av ny og relevant informasjon.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger