Hopp til innhold

Flyplassjef på Gotland vil sette opp direktefly fra Norge

Statsminister Erna Solberg sier Gotland er det eneste stedet i Sverige nordmenn kan reise til. Nå vil sjefen på øyas flyplass ha direktefly til Norge.

Koronapressekonferanse, Solberg

NYE REISERÅD: Statsminister Erna Solberg opplyste om de nye reiserådene fredag. De tillater blant annet at nordmenn får reise til Gotland i Sverige.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Gunnar Jonasson, sjef for Visby flyplass på Gotland, handlet raskt etter at Norge i dag pekte ut Gotland som det eneste stedet i Sverige nordmenn kan reise til uten å måtte sitte i karantene når de kommer hjem.

Jonasson har allerede vært kontakt med flere flyselskaper for å sette opp direktefly mellom Norge og Gotland.

– Det var en veldig uventet beskjed. Heller ikke flyselskapene var forberedt på dette. Men hvis det er interesse, kan vi få satt opp direktefly raskt, det kan skje innen et par uker. De er raske, sier Jonasson til Sveriges Radio.

Mellom 13.000 og 15.000 nordmenn har besøkt den svenske øya i fjor, sier Frida Ganshed Gotlands besøksforening til SR.

Skepsis på Gotland

Erna Solberg opplyste at Norge nå åpner opp for de nordiske landene fra 15. juni under en pressekonferanse fredag. Hun understreket likevel:

– Men det gjelder bare regioner med akseptabelt smittepress. La meg understreke – dette handler ikke bare om hvor vi skal legge ferien i sommer. Vi må planlegge for at reisebegrensninger kan vare over tid. Vi kan få nye smitteutbrudd på ulike steder før det finnes en vaksine, sa Solberg.

Det åpnes altså likevel for begrenset innreise til Sverige. Men Gotland er det eneste stedet i Sverige som oppfyller smittekriteriene akkurat nå.

På Gotland mottas likevel avgjørelsen med skepsis utenfor turistnæringen.

– Jeg har problemer med å forstå rasjonaliteten bak beslutningen, sier smittevernlege Maria Amér i Region Gotland til Dagens Nyheter.

Amér sier at Gotland ikke skiller seg ut på statistikken på noe som helst slags vis, ettersom det er store forskjeller regionalt i hele landet. Hun sier også at det er uro rundt hvordan sykehus på Gotland skal håndtere et økt antall tilreisende og økt turisme.

Erna Solberg forklarer at beslutningen er gjort på bakgrunn av tre kriterier fra FHI, der Gotland kom godt ut.

– Det er flere regioner som vi håper kommer ganske raskt i den samme situasjonen som Gotland, som ligger nærmere Norge. Derfor vurderer vi situasjonen hver 14. dag, sier Solberg i Dagsnytt 18.

– Stor skuffelse

Helseminister Bent Høie sier at flere av regionene i grensetraktene til Sverige er svært nære på å komme inn på listen over godkjente regioner.

Helsedirektoratets direktør Bjørn Guldvog sa likevel fredag at Bohuslän, der for eksempel Strömstad befinner seg, ligger langt unna fra å kunne bli godkjent.

– I Sverige er smittesituasjonen dessverre slik at vi kun kan åpne for fritidsreiser til og fra Gotland sånn som det ser ut nå. Karanteneregler og innreiserestriksjoner beholdes, og reiser frarådes i de andre områdene.

– Jeg er klar over at dette er en stor skuffelse for noen. Men restriksjonene er basert på objektive kriterier som er like for alle, fortalte Solberg.

– Henger ikke på greip

Anders Hatlen fra Oslo har hytte i Branäs i Värmland. Han hadde opprinnelig planer om å feriere der, men forstår rådene fra Regjeringen.

– Vi vil være med på den nasjonale dugnaden. Vi ønsker å bruke hytta, men reglene er satt av en grunn, sier han til NRK.

Hatlen understreker at smittesituasjonen i Sverige fortsatt er dramatisk, og at han har full tillit til Folkehelseinstituttet. Imidlertid holder han ferieplanene åpne.

– Vi tar det litt som det kommer. Da blir det norgesferie, sier Hatlen.

Hytta til Kristian Sørensen på Koppom

UTILGJENGELIG: Kristian Sørensen er skuffet over at han ikke får besøke den røde hytta i Sverige – Vi har kjøpt denne hytta av en grunn, og vi tenkte da at det ikke skulle bli noen norgesferie eller Gran Canaria-tur, forklarer han.

Foto: Privat

På sin side mener Kristian Sørensen at Regjeringens råd er «fryktelig ulogiske».

I fjor kjøpte han hytte i den lille kommunen Koppom i Värmland. Der bor det 640 personer.

Ifølge det svenske Folkehelseinstituttet er det bare 723 smittetilfeller i Värmland.

– Dette henger ikke på greip. Her får man lov til å reise til Stockholm - det verste smitteområdet - på jobbreise, men å være alene på hytta 3-4 kilometer over grensa får man ikke lov til, sier Sørensen til NRK.

Han synes det er spesielt rart at reiserådene er så restriktive når man ser på situasjonen i Norge.

– Her i Norge kan 15.000 personer demonstrere foran Stortinget og badestedene fylles opp, bemerker han.

Han synes hytteeiere burde få lov til å reise over grensa mot at de følger smittevernråd og holder seg på hytta.

Sørensen holder fortsatt håpet oppe for en eventuell gjenåpning. Han ser ikke for seg å feriere i Norge.

– Det er ikke akkurat spesielt billig med en norgesferie for en familie med fire barn, fortsetter Sørensen.

– Karantene kan bli gjeninnført

Regjeringen kom med de nye reiserådene for Norden fredag.

Fra før av var det klart at nordmenn og dansker kunne besøke hverandre igjen uten karantene fra mandag 15. juni. Fredag var det derfor knyttet spenning til hvilke andre land myndighetene åpnet opp for i sommer.

Og fra 15. juni kan altså nordmenn reise på ferie til alle land i Norden, men altså kun til områder der smittepresset er akseptabelt, ifølge Norges kriterier. Statsministeren advarte også om at situasjonen kunne endre seg på kort varsel.

– Hvis man planlegger ferie utenfor Norge må man også være oppmerksom på at karantene kan bli gjeninnført på kort varsel hvis smittesituasjonen endrer seg mens man er i utlandet, understreket statsminister Erna Solberg.

Koronapressekonferanse

Helseminister Bent Høie og statsminister Erna Solberg.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– En risiko

Torsdag ble det klart at Finland åpner grensene til Norge, Estland, Litauen, Latvia, Danmark og Island.

Men også Finland holder grensa til Sverige stengt.

– I Norge har vi kontroll på smitten. Smitteimport utenfra utgjør en risiko for at smitten skal blusse opp igjen her i landet. Når det gjelder fritidsreiser mellom Norge og andre nærstående europeiske land, har vi varslet at det kommer en ny vurdering av dette innen 20. juli, kommenterte Solberg.

Både treningssentre, badeland og svømmehaller kan ellers gjenåpnes fra mandag hvis det kan gjennomføres på en smittevernfaglig forsvarlig måte, varslet regjeringen, som også åpner for arrangementer med inntil 200 deltakere fra 15. juni.

– Nå har vi alle gjort en formidabel innsats for å slå ned pandemien. Da er det avgjørende at vi åpner gradvis opp, sånn at vi over tid kan komme tilbake til en tilnærmet normal situasjon, sa helseminister Bent Høie.

Les også: Nordmenn får likevel overnatte i København

Les også: Betalte 55.000 for familieferien – vet ikke når hun får penger tilbake

Lyspunkt

AKTUELT NÅ