Hopp til innhold

Gjerdrum-skredet: Beboere er redde for å flytte hjem

I ettermiddag kan 600 beboere på Ask i Gjerdrum flytte hjem. Men Elise og Kenneth er usikre på om det er trygt.

Elise og x vil ikke flytte hjem til Ask i Gjerdrum

Elise Skare Eriksen og Kenneth Løwe vil ikke flytte hjem i dag.

Foto: NRK

– Vi har lyst til å se an mildvær, litt flere rapporter og mer bevis på at det er greit. Vi må kunne ha hvilepuls hjemme og ikke være redde, sier Elise Skare Eriksen til NRK.

Eriksen og ektemannen Kenneth Løwe ble evakuert fra hjemmet sitt i Gjerdrum da kvikkleireskredet i romjulen rammet kommunen.

Sju personer er bekreftet omkommet etter skredet. Tre er fortsatt savnet. Forrige uke gjenopptok politiet søket etter de tre savnede.

Mandag bestemte politiet, Gjerdrum kommune og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at det er trygt for 600 av de 800 fortsatt er evakuert å flytte hjem.

Men ikke alle tør.

900 har signert underskriftskampanje

Ekteparet vil ikke flytte tilbake før de føler seg trygg på at barna kan være alene hjemme.

– Det er en litt sånn dårlig følelse i kroppen. I tillegg er det fortsatt letemannskaper nede i skredgropa, sier Løwe.

For få dager siden måtte brannfolk følge paret inn i deres eget hjem for å hente ut eiendeler. Da fikk de ingen signaler om at de skulle flytte tilbake i overskuelig framtid.

– Jeg synes de burde finne noen flere svar, prøve å finne en årsak til hvordan skredet kunne gå. Og om det da er fare for at det kan gå noe mer, sier Løwe.

Over 900 har skrevet under på en underskriftskampanje for dem som nå kan flytte hjem. De krever at det tilbys hjelp til dem som ikke ønsker det.

NVE: Lover at det er trygt

Gjerdrum kommune har mottatt mange bekymringsmeldinger fra innbyggere som er redde for å flytte hjem.

– Til det vil jeg si at det er ikke slik at NVE vurderte det som utrygt for noen dager siden. De hadde bare ikke tilstrekkelig informasjon til å vurdere at det var trygt, sier plansjef Berit Adriansen.

Også NVE sier at det er trygt å flytte hjem.

Regionleder Toril Hofshagen I NVE på pressebrief i Ask etter at det har gått et større jord- og leirskred.

Regionleder Toril Hofshagen i NVE.

Foto: Te / NTB

– Vi har forståelse for at folk kjenner på utrygghet. Men jeg kan love at de anbefalinger vi har gitt til politiet, om hvilke områder som er trygge å flytte tilbake til, de er helt trygge anbefalinger basert på beste faglige utredning, sier regionsjef Toril Hofshagen til NRK.

Onsdag ble det også kjent at kommunen tillater at en boligblokk nær rasområdet med tilnavnet «Vestvang 2» kan bygges.

Forstår ikke at byggearbeid fortsetter

Det skjer etter at kommunen uker tidligere sendte en formell stoppordre til utbyggeren, hvor de skrev «det nå har oppstått alvorlig tvil om at kravene til tilstrekkelig sikkerhet pbl § 28–1 første ledd er fortsatt oppfylt».

Ekteparet forstår ikke at boligprosjektet kan fortsettes allerede. Allerede før raset gikk reagerte de, i likhet med andre naboer, på arbeidet som pågikk der.

– Det er veldig overraskende at de tør å begynne igjen der, sier Eriksen.

Adriansen sier hun forstår at innbyggere i Gjerdrum har sterke følelser rundt at kommunen tillater at boligprosjektet skal bygges.

– Vi har ingen saklig grunn til å holde det igjen. Men jeg skjønner at det kan oppleves som uforståelig for dem som bor rundt, sier Adriansen.

Boligutbyggingen som nå får starte opp igjen er en del av en omfattende utvikling av Ask sentrum. Adriansen sier at kommunen vil forholde seg til planene som allerede er vedtatt.

Vestvang på Ask

Her skal det bygges en boligblokk, nær rasområdet på Ask i Gjerdrum.

Foto: Nadir Alam / NRK

– Tvilen er borte

– For kort tid siden hadde det oppstått alvorlig tvil om at kravene til tilstrekkelig sikkerhet var oppfylt – er den tvilen forduftet?

– Tvilen er borte. Vi har gått gjennom arbeidet de har gjort, sett vurderingene til NVE, og ser at det er gjort et grundig arbeid her i forhold til områdestabilitet. De involverte har gjort det de skal og fulgt regelverket, sier Adriansen.

For kort tiden ble innbyggere på Ask også varslet om at kommunen vurderte et såkalt bygge- og deleforbud i området.

Berit Adriansen

Plansjef Berit Adriansen i Gjerdrum kommune.

Foto: Heiko Junge / NTB

Et bygge- og deleforbud gir kommunen mulighet til å begrense utbygging på en eiendom som ikke er tilstrekkelig sikker mot naturfarer.

– Dere har gitt varsel om bygge- og deleforbud til alle beboerne nær rasområdet. Hvorfor får utbyggerne bak Vestvang 2 bygge boligblokk?

– De er ikke omfattet av det varslingsområdet. Og det er sånn at vi har varslet bredere enn det vi tror kommer til å bli den endelige sonen for bygge- og deleforbud. Det er nok ikke alle som har fått det varselet som kommer til å få bygge- og deleforbud, sier Adriansen.

Har du tips eller innspill til hvordan vi kan jobbe videre med denne saken? Send en e-post her, eller kontakt meg på mobil/Signal + 4741462909.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger