Hopp til innhold

Gjennomførte fosterreduksjon: – Kan ikke forstå at det skal være noen andre sin sak

Da Silje (29) bestemte seg for å gjennomføre en fosterreduksjon for sju år siden, var prosessen slitsom og lang før hun endelig fikk ja. Nå er hun veldig glad for presiseringen av abortloven, som justisdepartementet har kommet med.

– Selve valget var ikke vanskelig. Jeg kjenner mine begrensninger. Vi prøvde lenge, og jeg er veldig glad for at jeg ble gravid, men jeg er ikke et barnemenneske, forteller Silje til NRK.

For sju år siden fikk hun beskjed om at hun venter trillinger. Først kom sjokket, så glede og til slutt forteller hun at hun innså at det ble en uoverkommelig oppgave.

– Vi har et barn fra før og vi hadde ikke så mange som kunne stille opp. Fire blir mange barn. Vi hadde ikke stort nok sted å bo, ikke stor nok bil. Det ble mange sånne ting som gjorde at tre til ville blitt mye.

Til slutt fant hun frem til selektiv fosterreduksjon, og bestemte seg for at det var det riktige å gjøre. Hun ville fjerne ett av fostrene, men hun så at lovverket rundt dette var uklart i Norge.

Møtte for flere nemnder

Etter at NRK fortalte at det var full forvirring i Sykehus-Norge om det er lov å abortere en frisk tvilling eller ikke, ba helseminister Bent Høie om en tolkning av abortloven. Lovavdelingen i Justisdepartementet har nå vurdert at abortloven åpner for det.

Silje mener hun for sju år siden til tider ble behandlet på en dårlig måte av helsevesenet, og er glad for presiseringen av abortloven, som justisdepartementet har kommet med.

– Det var veldig urettferdig at andre skulle bestemme og hvor mye usikkerhet det er. Jeg synes det er fint at det nå er en klarhet i at dette kan man gjøre, sier hun.

Hun forteller at hun etter å ha bestemt seg for fosterreduksjon for sju år siden først måtte møte for en nemnd på Rikshospitalet.

– Der ble jeg møtt av noen hyggelige damer som sa ja. Så fikk jeg en time for når dette skulle skje, og da sa legen nei.

– Enten er folk for eller mot abort

Hun forteller videre at hun fikk beskjed om at hun skulle møte for en ny nemnd. I den nemnden hevder hun at det satt en rabbiner og en lege som er overlege for ufrivillig barnløse ved Rikshospitalet.

– Så jeg skjønte at de kom til å si nei uansett hva jeg sa. Det var ganske fælt, sier Silje.

Til slutt fikk hun ja på St. Olavs i Trondheim, og gjennomførte aborten der.

– Forstår du at et slikt valg vekker reaksjoner?

– Nei. Jeg kan ikke forstå at det skal være noen andre sin sak.

– Enten er folk for eller mot abort. Jeg synes det er rart med disse som er forkjempere for selvbestemt abort som plutselig nå synes dette er så forferdelig. Det er akkurat det samme som å ta vanlig abort.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger