Hopp til innhold

Full forvirring i sykehus-Norge om fosterreduksjoner

For fire og et halvt år siden Rikshospitalet ba om en avklaring, men de har ennå ikke fått svar. I mellomtiden har det utviklet seg ulik praksis fra sykehus til sykehus.

Overlege Sturla Eik-Nes

Professor Sturla Eik-Nes er seksjonsoverlege ved Nasjonalt senter for fostermedisin i Trondheim.

Foto: NRK

De siste dagene har NRK fortalt om såkalt fosterreduksjon, et inngrep der et eller flere foster blir fjernet, mens andre får leve videre.

Norske kvinner har reist til utlandet for å abortere friske tvillinger , og i går kom det frem at også norske sykehus gjør inngrepet, mens de venter på en avklaring på om det er lov eller ikke.

LES OGSÅ: Barnelege: – Ingen forskjell på vanlig abort og tvillingabort

LES OGSÅ: Fosterreduksjon gjøres også i Norge

Høie lover avklaring

– Denne ulike praksisen er jo en konsekvens at det ikke er gjort en avklaring av saken, sier helseminister Bent Høie, som fire år etter at spørsmålet kom, lover et svar.

Bent Høie utenfor Dagsrevy-studio

Helseminister Bent Høie (H) lover en avklaring om fosterreduksjoner.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Jeg har blitt klar over at det har ligget en henvendelse om dette i over flere år, uten at den forrige regjeringa har svart på det. Nå skal vi gå inn i den problemstillinga og gi direktoratet et svar, sier han.

Det er ikke det at de ikke har spurt, allerede våren 2009 henvendte Rikshospitalet i Oslo seg til Helsedirektoratet for å vite om de opererte innenfor lovens rammer.

Sykehuset hadde fått en abortsøknad fra en kvinne som var gravid med trillinger. Hun var mer enn 12 uker på vei, men familien sa de ikke hadde økonomisk evne eller sosialt nettverk til å ta hånd om tre barn. Hun ville heller ha to. Men kunne hun få det?

– Jeg ønsker egentlig bare en avklaring, så forholder vi oss til reglene som gis, sier klinikkleder Terje Rootwelt ved Kvinne- og barneklinikken på Oslo universitetssykehus. Han sier ansatte opplever valget om hvem som skal leve og dø som vanskelig.

LES OGSÅ: – Alt jeg hadde gledet meg til ble ødelagt

Fire fosterreduksjoner

– I dette feltet trenger man klare rammer. Vi vil ikke operere utenfor det samfunnet synes er greit, sier han.

Siden 2009 har Oslo universitetssykehus gjort fire fosterreduksjoner på friske foster. Alle inngrepene har skjedd rundt uke 12.

– Før 12 uker er det selvbestemt abort, og da går vi ikke inn på spørsmål om hvorfor kvinnen ønsker inngrepet, sier Rootwelt.

Men på St. Olavs i Trondheim er praksisen annerledes. Det er kun medisinske grunner som gjør at de fjerner foster i flerlingsvangerskap.

– Viktig diskusjon

– Vi har ikke utført reduksjon av graviditeter før uke 12, dersom det ikke foreligger medisinske grunner for å gjøre det, sier seksjonsoverlege ved Nasjonalt senter for fostermedisin på St. Olavs Hospital, professor Sturla Eik-Nes.

– Hvorfor ikke?

– Av den grunn at vi ikke har diskutert dette i Norge, og jeg ser en slik diskusjon som vesentlig for å drive denne type prosedyrer, som det både er etiske og medisinske grunner til å diskutere.

Eik-Nes sier det ikke er risikofritt å utføre denne type inngrep.

– Man må minst regne med 10 prosent risiko, kanskje mer, for at begge fostrene går til grunne dersom en reduserer en tvillinggraviditet.

Fra 2002 til 2013 har Nasjonalt senter for fostermedisin utført 15 fosterreduksjoner, alle på medisinsk grunnlag. 4 av reduksjonene er utført før uke 12, opplyser Eik-Nes.

AKTUELT NÅ