Hopp til innhold

Drar til utlandet for tvillingabort

Norske kvinner som er gravide med tvillinger reiser til utlandet for å abortere ett av fostrene. Årsaken er ikke medisinsk, men ofte at kvinnene ikke makter tanken på å bli tvillingmødre.

Lege Santiago Barambio

Santiago Barambio har tatt imot fire til fem norske par som har dratt til den spanske klinikken for å ta abort på en av tvillingene de bærer på.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

– Det er kvinner som ikke klarer å se for seg at de kan beholde tvillinger, av økonomiske, sosiale eller familiære grunner, sier lege Santiago Barambio.

Han arbeider ved klinikken Tutor Médica i Barcelona og forteller at norske kvinner oppsøker klinikken i Spania for å gjøre en såkalt fosterreduksjon.

Legen stikker da en nål inn i magen til kvinnen, og sprøyter saltvann inn i hjertet til et av fostrene. Fosteret dør, og det andre lever videre. Barambio forteller at fostrene kvinnene bærer på er friske, men at de bare ønsker å få ett barn.

Inngrepet må skje før uke 14 i svangerskapet.

– De ser på aborten som en lettelse, forteller Barambio, som sier han har fått fire-fem norske kvinner til klinikken de tre siste årene.

Risiko for spontanabort

Å abortere ett av to foster innebærer en viss risiko for spontanabort av det andre fosteret.

– Det er et relativt risikofylt inngrep fordi mange mister begge etterpå. Men i over 80 prosent går det bra, og de føder ett barn.

Lege Santiago Barambio

- Kvinnene aborterer en i stedet for å abortere begge, sier Barambio.

Foto: NRK

I Spania har den konservative regjeringen nylig foreslått at abortloven skal strammes kraftig inn, men det er fortsatt fri abort frem til uke 14 i svangerskapet.

Lege Santiago Barambio forklarer at den nåværende loven ikke sier noe om at det er forbudt å redusere et svangerskap fra to til ett foster, slik det er i endel andre land.

– Er det mulig å ta abort på en?

På norske internettforum for gravide blir fosterreduksjon jevnlig tatt opp til diskusjon. En kvinne skriver at hun aldri hører noe positivt om å ha tvillinger.

Nettforum

Fosterreduksjon er tema på norske internettforum.

Foto: Skjermdump: Klikk.no

– Her inne er det bare syting og klaging over hvor tøft det er, så jeg lurer på om det er mulig å ta abort med bare en av tvillingene. Jeg orker ikke 2 på en gang. Jeg har en på 1.5 som også skal tas vare på, skriver kvinnen i forumet.

Norsk lov sier ingenting om fosterreduksjon på friske foster er tillatt. Da abortloven ble vedtatt på 70-tallet var det ikke mulig å avslutte livet til det ene fosteret, og la det andre leve.

Men teknologien forandrer seg, og i 2001 kom helsedepartementet frem til at hvis det var stor fare for at det ene fosteret hadde en alvorlig sykdom, kunne det aborteres. Nå jobber helsedepartementet med å ta stilling til om kvinner som er gravide med to eller flere friske fostre kan abortere noen, mens de beholder andre.

I mellomtiden har norske kvinner reist til utlandet for å gjøre en fosterreduksjon. Spania, England og Danmark er blant landene som utfører slike reduksjoner.

– Vanskelig dilemma

– Fosterreduksjon er vanskelig fordi du skal la noen leve og andre ikke, sier overlege Jone Trovik. Hun er leder i Norsk gynekologisk forening og sier det er etiske og medisinske utfordringer med fosterreduksjon.

Leder i Norsk gynekologisk forening, Jone Trovik

Jone Trovik i Norsk gynekologisk forening sier det er etiske utfordringer med en fosterreduksjon.

Foto: Anne S. Herdlevær / UiB

– Du skal velge den ene foran den andre, sier Trovik, som legger til at inngrepet øker risikoen for spontanabort av fosteret som blir igjen.

Trilling og firlingsvangerskap skjer som regel etter prøverørs- eller hormonbehandling. Og mens norske leger som ofte nøyer seg med å sette inn bare ett egg, er det vanligere å sette inn flere egg i utlandet. Det øker sjansen for å bli gravid med tvillinger eller flere.

– Disse kvinnene blir som regel planlagt gravide. Når de blir gravide på en måte hvor man bevisst setter inn to egg, eller gir medisiner i så store doser at de får veldig mange befruktninger, så skal de i utgangspunktet ha den sosiale settingen og fysiske og psykisk helse til at de skal tåle et svangerskap med flere foster, sier Trovik.

Bør fosterreduksjon på friske foster være lov i Norge?

– Da må det være noe med den totale situasjonen til kvinnen som gjør at hun ikke tåler å være gravid med mer enn ett foster. Da må hun bli mye sykere av å gå gravid med tvillinger enn med ett foster, for eksempel. Det vil være en utrolig sjelden situasjon.

– Ikke uetisk

Santiago Barambio ved Tutor Médica i Barcelona er glad han kan hjelpe kvinner som fortviler over å være gravid med tvillinger. Han mener det ikke er uetisk, fordi det motsatte ville vært verre.

– De fleste vordende foreldre aksepterer at de skal ha tvillinger, men det er altså en liten gruppe som ikke ønsker det, sier Barambio.

– Vi synes ikke dette er noe umoralsk, dette er kvinner som ikke klarer å ha to barn. De aborterer en i stedet for å abortere begge, sier Barambio.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger