Hopp til innhold

Full splittelse i KrF: Én av fire lokallagsledere vil fortsette i opposisjon

Én av fire lokallagsledere i KrF svarer på en spørreundersøkelse fra NRK at de vil fortsette i opposisjon som nå. – Sentrum blir utradert i norsk politikk om vi går inn i regjering, sier Steinar Reiten.

Knut Arild Hareide og Olaug Bollestad deltar på møte med KrF-lagene i Trøndelag.

UENIGE MED HAREIDE OG BOLLESTAD: Knut Arild Hareide ønsker et regjeringssamarbeid med Ap og Sp, Olaug Bollestad ønsker å gå inn i Solberg-regjeringen, men én av fire lokallagsledere i KrF er fornøyd med å være i opposisjon.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Vel halvparten av partiets lokallagsledere har svart på NRKs spørreundersøkelse denne uken.

NRK spurte: «Hvordan stiller du deg til spørsmålet om regjeringsdeltakelse?»

Steinar Reiten

VIL IKKE I REGJERING: Stortingsrepresentant fra Møre og Romsdal, Steinar Reiten (KrF), er fornøyd med Kristelig Folkepartis posisjon utenfor regjering.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

En tredje vei – å fortsette som i dag – ble lansert av parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan og stortingsrepresentant Steinar Reiten mandag.

Steinar Reiten er fornøyd med partiets posisjon i opposisjon i dag. Han mener at å gå inn i regjering på dette tidspunktet vil være uklokt for KrF.

– Dette viser nok at dem også har registrert det samme som er mitt budskap. At å oppgi en posisjon som gir oss så mange seire og gjennomslag for en verdibasert sentrumspolitikk så tidlig i perioden, det er etter min mening uklokt, sier Reiten.

Han vil ikke inn i noen regjering i det hele tatt. Han mener det er en ønskedrøm for både høyre- og venstresiden om KrF går inn i en regjering.

– Slik vi ser det er sentrum utradert i norsk politikk om vi går inn i regjering, sier Reiten.

Vanskelig veivalg

Forslaget fra Grøvan og Reiten om å fortsette som et «konstruktivt opposisjonsparti som søker samarbeid fra sak til sak» er et av tre veivalg som skal behandles når sentralstyret samles på partikontoret i Oslo torsdag.

I går fikk partileder Knut Arild Hareide stor støtte i møte med lokallagsledere i Trondheim, da han argumenterte for hvorfor partiet burde samarbeide med venstresiden.

Hareide og Bollestad

I TRONDHEIM ONSDAG: Partileder Knut Arild Hareide og 1. nestleder Olaug Bollestad er på plass på et åpent møte i Trondheim onsdag kveld. Her møter de lokallag for å diskutere veien videre i partiet.

Foto: Odin Norum Kvistad/NRK

Han advarte mot Reiten og Grøvans alternativ.

– Vi utfordrer partiet denne høsten til å gjøre en tydelig avklaring. Da ligger det i det at vi tror det er vanskelig for partiet å bli der det er, sa partilederen.

De siste dagene har KrF fått hele 1600 nye innmeldinger etter at det ble kjent at Hareide ønsker regjeringssamarbeid med Ap. Men partiet er splittet. Halvparten av partiets fylkesledere går imot Hareides venstreflørt.

Delt på midten

I en undersøkelse NRK gjorde blant de samme lokallagslederne i begynnelsen av oktober svarte 236 av 310. 99 nei til Ap, 82 fulgte Hareides råd, mens 55 lokallagsledere svarte at de er usikre, eller ville vente med å svare.

Politikerne i Kristelig Folkeparti sin stortingsgruppe er også delt i synet på partiets vei videre.

Hans Fredrik Grøvan

VIL I SOLBERG-REGJERING: Stortingspolitiker Hans Fredrik Grøvan (KrF) lanserte mandag sammen med Reiten et forslag om å fortsette som et opposisjonsparti som søker samarbeid fra sak til sak.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I partigruppen på åtte, har partiets nestledere, Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad, vært tydelige på at de har vært imot Hareides forslag. Torhild Bransdal har også sagt seg uenig.

Hareide selv, Tore Storehaug, og Geir Jørgen Bekkevold støtter et samarbeid med Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

Steinar Reiten har sammen med Hans Fredrik Grøvan sagt at de ønsker at partiet skal fortsette som et konstruktivt opposisjonsparti.

Grøvan har tidligere sagt at han vil at KrF skal gå inn i en regjering med Høyre, Venstre og Frp.

– Grøvan og Reiten misforstår

– Grøvan og Reiten har misforstått situasjonen på Stortinget og hva det innebærer å være et sentrumsparti i dag.

Det sier lederen av ungdomspartiet til Krf i Akershus, Simen Bondevik. Han viser til at regjeringen står langt til høyre i norsk politikk og at Krf er et sentrumsparti.

– Slik jeg forstår dem er første ønske å forbli i opposisjon. Hvis ikke det går, vil de gå inn i dagens regjering. Begge deler er en dårlig løsning, sier Bondevik.

Simen Bondevik

ØDELEGGENDE: – Grøvan og Reiten har misforstått hva det er å være sentrumsparti i dagens situasjon. Sentrumspartier samarbeider både til høyre og venstre i politikken, sier Krfu-leder i Akershus, Simen Bondevik.

Foto: NRK

– Må være strategiske

Krfu-lederen i Akerhus er forundret over motstanden med partileder Knut Arild Hareides løsning, en regjering med Ap og Senterpartiet.

– Skal vi tenke strategisk, så har vi et valg om å gå inn i en regjering, som Frp er en del av og hvor Sylvi Listhaug er styrende for mye av politikken og retorikken. Eller vi har muligheten til å gå i en historisk regjering, med tyngdepunkt i sentrum.

Simen Bondevik tror et valg om å samarbeide med partiene helt til høyre i norsk politikk kan bli ødeleggende for Krf i lang tid.

– Vi får ikke gjort noe med de sakene som faktisk betyr noe for oss når vi er en "konstruktiv opposisjon" og støtteparti til Solberg-regjeringen.

Den posisjonen har ført oss en vei og det er nedover i oppslutning, sier Bondevik.

AKTUELT NÅ