Hopp til innhold

Full krangel om bistandsmilliarder – må forhandle på overtid

Regjeringspartiene og SV nådde ikke sin egen frist og må ta pinsen til hjelp i håp om å få på plass en budsjettavtale.

Forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett

FORHANDLER: SVs Kari Elisabeth Kaski og Aps Eigil Knutsen tok fatt på forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett 23. mai.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

SV har reagert kraftig på regjeringens forslag om å bruke rundt 4 milliarder kroner fra den internasjonale bistanden på å ta imot flyktninger fra Ukraina i Norge.

Dette er en av de vanskeligste nøttene som gjør at forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett nå går på overtid, sier kilder i alle de tre partiene til NRK.

Regjeringen har måttet tåle massiv kritikk for forslaget – ikke bare fra bistandsbransjen, men også fra FNs generalsekretær António Guterres og topper i Amnesty International og FNs utviklingsprogram (UNDP).

SV har i utgangspunktet krevd at det ikke skal brukes én eneste krone fra den internasjonale bistanden, på mottak av flyktninger i Norge.

– Vi står på det som har vært vårt utgangspunkt. Det er at det ikke skal kuttes i bistand, sier SVs Kari Elisabeth Kaski til NRK.

– Vi mener det ikke er noen grunn til å gjøre det. Norge er ett av verdens rikeste land, med en enorm profitt akkurat nå på grunn av krigen i Ukraina. Vi bør stille opp for verdens fattigste, sier hun.

Les også: FN-sjefen «urolig» for Støres bistandskutt

Ethiopia Drought
Ethiopia Drought

– Stor oppgave

Det er finanskomiteens leder Eigil Knutsen (Ap) som leder forhandlingene.

– Det er noen bistandsnøtter her, har dere løst dem?

– Det er ingen nøtter som er løst før vi er helt ferdig, sier han til NRK.

– Men er det aktuelt for Ap og Sp å bruke 0 kroner fra internasjonal bistand på flyktningmottak i Norge, som SV har krevd?

– Jeg kan ikke gå inn på konkrete saker i forhandlingene. Men vi skal få til et ansvarlig opplegg.

Han sier avstanden var for «stor på noen områder» til at det var mulig å komme fram til en avtale fredag, slik planen var for regjeringspartiene.

Budsjettforhandlinger på Stortinget

FORHANDLINGSLEDER: Aps finanspolitiske talsperson Eigil Knutsen.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Dette tar lang tid?

– Det er et stort og krevende opplegg i det reviderte budsjettet, nettopp fordi Stortinget har bevilget så mye penger gjennom året for å trygge beredskapen, styrke Forsvaret og gi nødhjelp til Ukraina, sier Ap-toppen.

– Det er inndekning for det, og innretningen på budsjettet, som vi jobber med, og som er en stor oppgave.

– Hva er fristen nå?

– Fristen var nå i dag klokken 10, i første omgang. Så skal komiteen avgi saken neste fredag. Så skal Stortinget vedta et revidert budsjett fredag 17. juni, sier finanskomiteens leder Eigil Knutsen.

Krevende å finne penger

Men problemet er å finne penger til å dekke inn SVs bistandskrav, som altså er i milliardklassen.

Selv har partiet foreslått å øke formuesskatten og kutte i dyre motorveiprosjekter. Partiet har heller ikke lukket døren for å øke oljepengebruken, som allerede er økt med knapt 30 milliarder i det reviderte budsjettet.

Les også: Når vinden snur

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum lener seg ned bak talerstolen under pressekonferansen om revidert nasjonalbudsjett
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum lener seg ned bak talerstolen under pressekonferansen om revidert nasjonalbudsjett

Men kilder i regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet avviser langt på vei SVs forslag til inndekning.

De to partiene ønsker ikke å endre skattesystemet i et revidert budsjett og henviser til at det bør skje i et ordinært budsjett. SV har på sin side vist til at Solberg-regjeringen satte ned formuesskatten i revidert budsjett.

Og regjeringen har varslet en større gjennomgang av dyre motorveiprosjekter først til høsten.

Også å bruke flere oljekroner sitter langt inne, i og med at det vil føre til fornyet kritikk om uansvarlig pengebruk. Men, siden det er snakk om å øke den internasjonale bistanden, vil ikke en økning på dette området isolert sett øke presset på norsk økonomi, påpekes det.

Og regjeringspartiene kan ha et ess i ermet i form av såkalte anslagsendringer. Det betyr i praksis at staten får inn mer penger enn antatt, i form av for eksempel inntekter fra strøm eller skatt – penger som kan brukes til å «smøre» budsjettet.

Les også: Samferdsletopp vil ha mindre satsing på motorvegar og intercity-tog

Utsette intercity-utbyggingen.
Utsette intercity-utbyggingen.

I tillegg til bistand er regjeringen også under press for å løse floken omkring oppstarten av byggingen av Ocean Space Centre i Trondheim. Regjeringen kuttet 400 millioner kroner til prosjektet i årets budsjett og utsatte oppstarten. Det har ført til skarpe reaksjoner fra flere Ap-politikere.

Men SV har sagt at partiet ikke kommer til å rydde opp i saken i forhandlingene.

Les også: Skjæran varsler nye runder etter Ap-bråk om prestisjebygg

Årsmøte i Trondheim Arbeiderparti 2019.
Årsmøte i Trondheim Arbeiderparti 2019.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger