Frps toppkandidat provosert over Listhaugs valgkamp

Frank Sve er innstilt foran Frp-stjernene Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale - nå frykter han at de bruker regjeringsapparatet for å dytte han ut av stortingslisten.

Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale.

VIL TOPPE LISTEN: Statsrådene Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale ønsker å stå etter hverandre på 1. og 2. plassen på Møre og Romsdals FrPs stortingsliste.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Vi må drive dette på en ryddig måte, og det tror jeg det er viktig at statsrådene tenker på. Det kan fort bli David mot Goliat, sier Frank Sve til NRK.

Fylkeslederen i Møre og Romsdal ble i forrige uke innstilt på 1. plass på Møre og Romsdal Frps stortingsliste. Foran nasjonale profiler som innvandringsminister Sylvi Listhaug og landbruksminister Jon Georg Dale.

NRK er kjent med at listeforslaget kom svært overraskende på personer sentralt i Frp, som hadde regnet med at veien var ryddet for de to statsrådene etter at parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik trakk seg fra 1. plassen.

Fem dager etter at innstillingen var klar fikk Listhaug og Dale mandag stelt i stand flere bedriftsbesøk og møter med lokalpolitikere på Sunnmøre, og dro dit sammen som representanter for regjeringen.

Turen blir av lokalpolitikere NRK har snakket med beskrevet som ren valgkamp for Listhaug og Dale selv, og de to fikk betydelig medieoppmerksomhet lokalt. På samme tid satt motkandidat Sve innelåst i fylkestingsmøter, uten mulighet til å delta, ifølge ham selv.

Frank Sve på vegkonferanse i Geiranger

INNSTILT PÅ TOPP: Frank Sve (49) er mangeårig ordfører i Stranda. Han sier han skulle ønske Listhaug slo seg til ro med 2. plass på listen, og er trygg på at de begge ville kommet inn da.

Foto: Asgeir Heimdal Reksnes / NRK

– Jeg synes ikke noe om det. Jeg synes det kunne vært såpass at vi kunne møttes sammen. Når statsråder kommer på besøk pleier jeg som fylkesleder alltid å følge de, men de får selv svare for om timingen var tilfeldig, sier Sve til NRK.

– Jeg har ikke noe regjeringsapparat

Den foreslåtte toppkandidaten fortsetter:

– Jeg har ikke noe regjeringsapparat bak meg til å drive valgkamp. Vi skal være kandidater for Møre og Romsdal Frp som enkeltpersoner, og skal selvsagt tåle konkurranse, men vi må opptre ryddig.

NRK har snakket med flere lokale Frp-ere som mistenker at partiet sentralt ønsker å påvirke nominasjonen, for eksempel gjennom å sende de to statsrådene på flere turer sammen til hjemfylket i tiden frem mot nominasjonsmøtet i februar.

Frp-leder Siv Jensen vil ikke svare på om hun foretrekker Listhaug som toppkandidat fremfor Sve.

– Det er opp til fylkene å avgjøre hvem de ønsker å ha på topp. Det er ikke noe en partileder blander seg bort i, sier Jensen til NRK.

Landbruksminister Jon Georg Dale har tidligere uttalt at han ønsker å stå som nummer to på en stortingsliste toppet av Sylvi Listhaug.

– Var det tilfeldig at du og Listhaug dro på denne turen rett etter at listeforslaget med Sve foran dere kom?

– Det er ikke tilfeldig at jeg og Sylvi Listhaug, som begge representerer regjeringen, reiser mye sammen. Det har vi gjort lenge, og det vil vi også gjøre i tiden fremover.

Sylvi Listhaug hadde ikke anledning til å bli intervjuet av NRK om nominasjonsprosessen i dag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger