Hopp til innhold

Harald Nesvik gir seg i politikken

Stortingsrepresentant Harald Tom Nesvik (Frp) sier nei til gjenvalg til Stortinget.

Harald Tom Nesvik etter at stortingsgruppa til Fremskrittspartiet har diskutert asylpolitikk

Harald Nesvik (FrP) sa først ja til gjenvalg, men nå gir han seg som stortingspolitiker.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Det var Sunnmørsposten som først omtalte saken.

Nesvik har vært parlamentarisk leder i Frp siden 2013. Nesvik sa først ja til gjenvalg, og nominasjonsnemnda foreslo ham som førstekandidat til stortingsvalget neste år, men nå har Nesvik snudd og sier nei.

– Det har vært en lang prosess og vi har diskutert dette mange ganger i familien. Nå har jeg kommet til den konklusjonen at med de fantastiske personene som er tilgjengelig for Møre og Romsdal Frp så har jeg valgt å tre til side for å slippe andre til, sier Harald Nesvik til NRK.

Politisk karriere

Harald Nesvik kom inn på Stortinget i 1997 og markerte seg først og fremst som helsepolitiker. I perioden 2005-2009 ledet han Stortingets helse- og sosialkomitè. Karrieren som stortingspolitiker toppet seg da han ble parlamentarisk leder i FrP etter stortingsvalget i 2013. Fordi FrP har vært et regjeringsparti har dette vært en posisjon som har gitt nesvik stor politisk innflytelse.

– Jobben som parlamentarisk leder har vært den meste interessante jobben jeg noensinne har hatt. Det har vært utfordrende og det er ufattelig mye å gjøre, og det elsker jeg. Men jeg var rett og slett ikke beredt til å binde meg til fire nye år. Jeg ønsker en karriere utenfor Stortinget, og nå har jeg kommet i en lader der det er nå eller kanskje aldri. derfor har jeg trukket denne konklusjonen, sier Harald Nesvik.

– Betyr det at du har et jobbtilbud for hånden?

– Nei, jeg har ingenting for hånda. Men jeg kommer til å ha fullt fokus på jobben som parlamentarisk leder frem til valget. Her skal vi inn i tøffe forhandlinger med de andr epartiene på Stortinget.

Åpner for Listhaug på topp?

Sylvi Listhaug

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er en av Frp sine mest markante politikere.

Foto: Silje Bjerknes / NRK

Nominasjonsnemnda i FrP har foreslått Harald Nesvik på førsteplass på stortingsvalglista foran innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og landbruksminister Jon Georg Dale. Nå må nemnda finne en ny førstekandidat, og resultatet kan bli at Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale rykker frem en plass på lista. Men folk som tidligere har sagt nei til å stå i toppen av lista, som Frank Sve og Oskar Grimstad, kan også være aktuelle for en plass blant de aller fremste på lista.

Nesvik vil ikke svare på om han mener Listhaug og Dale bør få de to første plassene når han selv trekker seg.

– Nå skal nominasjonsnemnda få gjøre sitt arbeid. Jeg skal ikke være han som henger i hornet på veggen og prøver å diktere. Jeg har bare meddelt nominasjonskomiteen mitt standpunkt fordi komiteen nå skulle sende ut et nytt forslag til lokallagene, sier Harald Nesvik.

– Ingen automatikk

Stig Rune Andreassen

Nominasjonsnemnda med Stig Rune Andreassen som leder må finne en ny førstekandidat i Frp.

Foto: Silje Bjerknes / NRK

Lederen i nominasjonsnemnda i Frp, Stig Rune Andreassen, vil kalle inn til et møte en av de nærmeste dagene. Han mener det ikke er noen selvfølge at Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale rykker opp en plass, og at Listhaug dermed får førsteplassen.

– Nei, ikke slik jeg ser det. Nominasjonsnemnda må vurdere hvilke kandidater vi har, og det er ingen automatikk i opprykk på dette tidspunktet, sier Stig Rune Andreassen.