Hopp til innhold

Flere Ap-topper omtalt i ny bekymringsmelding

22. desember kom en ny bekymringsmelding inn til Ap-ledelsen. En tidligere ungdomspolitiker har meldt fra om det hun opplevde som upassende oppførsel fra flere Ap-politikere i ledende posisjoner.

Kvinne kom med bekymringsmelding til Ap 22. desember

MELDTE IFRA: Kvinnen ringte Arbeiderpartiet 22. desember for å fortelle om opplevelsene med flere partitopper.

Foto: NRK

Kvinnen er ikke blant de varslerne som partileder Jonas Gahr Støre har omtalt. Det er mange år siden hun gikk ut av AUF og lokalpolitikken. Men erfaringen derfra mener hun har merket henne for livet.

– Jeg gikk ut av AUF fordi det ble ekkelt. Det var som om jeg ble brukt opp, sier kvinnen til NRK.

Flere politikere

Fredag 22. desember i fjor tok hun kontakt med Arbeiderpartiets partikontor for å fortelle om episodene hun opplevde da hun var AUF-medlem. Hun opplyser om at hun nå er i dialog med Arbeiderpartiet om hvordan de skal følge opp bekymringsmeldingen.

Episodene skal ha skjedd et godt stykke tilbake i tid. NRK er kjent med at det var assisterende partisekretær Kristine Kallset som mottok bekymringsmeldingen.

NRK har forelagt historien for de Ap-toppene kvinnen forteller om. En av dem svarer at han ikke kjenner den aktuelle kvinnen, og at han ikke kan huske episoden hun viser til. De andre vil ikke kommentere saken, men etter det NRK forstår kjenner de seg ikke igjen i beskrivelsene.

Kvinnen forteller til NRK at hun ble utsatt for det hun opplevde som upassende adferd fra flere politikere i ledende posisjoner i Arbeiderpartiet da hun selv var rundt 18 år.

Kvinnen NRK har vært i kontakt med sier hun vil fortelle sin historie fordi hun mener det er en ukultur i partiet som handler om flere enn de omtalte sakene om Trond Giske.

Meldte fra i 2012

Hun opplyser at hun i 2012 sendte en bekymringsmelding om episodene som skal ha skjedd tilbake i tid til sitt lokale AUF-lag. I denne meldingen er flere daværende Ap-topper navngitt. Henvendelsen for fem år siden skal ikke ha blitt rapportert videre, og kvinnen skal ha gitt beskjed om at det skriftlige varselet skulle slettes etter at det var mottatt.

– Jeg varslet om det som hendte for mange år siden i 2012. Jeg ville si ifra fordi jeg har båret med meg opplevelsene. Jeg tenker at dette ikke var greit, sier hun.

Ifølge kvinnen opplevde hun en ukultur i Ap sentralt med festing, alkohol og seksuelle tilnærmelser overfor unge AUF-ere.

– Jeg følte jeg var invitert fordi jeg var søt. At det var det jeg bidro med. Jeg tenker at jeg var et lett bytte fordi jeg var sulten på oppmerksomhet. Den som vil underholde seg med å sjekke småjenter, har lov til det. Den kulturen gir lov til det, sier hun.

NRK er kjent med bekymringsmeldingen som inneholdt anklager mot flere daværende Ap-topper.

Ap-leder: Husker ikke saken

Tidligere leder for AUF i det bestemte fylket som skal ha mottatt kvinnens bekymringsmelding i 2012, sier hun ikke husker den aktuelle saken. Hun antar at hun tok saken videre til styret i moderpartiet i fylket, men tror ikke det ble gjort mer med saken.

Hun sier at alle henvendelser ble tatt opp og diskutert, men:

– Det var ikke noen rutiner for å varsle videre, sier hun.

Lederen av moderpartiet i fylket i denne perioden, sier til NRK at de ikke mottok noe varsel i denne saken.

Gikk på videregående

Kvinnen ble vervet til AUF som 16-åring.

– Jeg trodde jeg skulle lære noe om politikk da jeg gikk inn i AUF. Men min opplevelse var at flere Ap-topper bare var interessert i å ha med en søt jente, hevder hun.

Kvinnen forteller at hun ble tatt med på landsmøter og fylkesårsmøter, også i moderpartiet Arbeiderpartiet. Når AUF hadde store arrangementer, ble hun ofte sendt som delegat.

– Hadde mine foreldre visst hva som skjedde på festmiddager etter årsmøter og andre arrangementer, hadde jeg aldri fått lov til å være med i ungdomspolitikken, sier kvinnen.

– Sluttet i politikken

Kvinnen sier at hun sluttet i politikken på grunn av det hun opplevde som en ukultur.

– Ungdomstiden er viktig. Det formet mitt kroppslige selvbilde. Jeg vil ikke si at jeg kommer positivt ut, sier hun i dag.

NRK har vært i kontakt med en venninne av kvinnen som var AUF-medlem samtidig som henne. Hun opplyser at kvinnen fortalte henne om flere av de ubehagelige episodene med Ap-topper da de skjedde for flere år tilbake.

NRK har også vært i kontakt med et familiemedlem av kvinnen som opplyser at hun nylig oppfordret henne til å varsle om episodene hun har fortalt om.

NRK har ikke kommet i kontakt med andre som kan bekrefte hennes histore.

– Ukultur

Kjersti Stenseng, partisekretær Arbeiderpartiet

PARTISEKRETÆR: Kjersti Stenseng kommenterer saken fra juleferie på Gålå.

Foto: NRK

Partisekretær Kjersti Stenseng har ikke selv snakket direkte med kvinnen som henvendte seg til partikontoret rett før jul. Det var det hennes nærmeste medarbeider som gjorde, men Stenseng kjenner historien. Hun ønsker ikke si noe om hvordan denne saken blir håndtert videre.

– Jeg vil ikke kommentere enkeltsaker, men kan bekrefte at alle saker eller henvendelser som kommer til partikontoret, tar vi på største alvor, sier Stenseng.

Hun er enig i at det for mange år siden var en ukultur i partiet.

– Jeg tror beskrivelsen av ukultur i AUF, og kanskje i partiet et godt stykke tilbake i tid, skal jeg si meg langt på vei enig i. Det har skjedd mye de siste 20 åra og de siste 10 åra med helt konkrete tiltak og bevisstgjøring rundt alkoholbruk, hvordan du skal legge til rette for trygge arenaer der yngre og eldre er til stede samtidig, og holdningsskapende arbeid. Det har vi jobba mye med og det har AUF jobba mye med, sier Stenseng.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre sa til politisk kvarter i NRK rett før jul at det har vært en kultur som ikke har vært bra i partiet:

– Jeg opplever at det har vært en kultur i deler av partiet, opp gjennom år, med opptreden sosialt, ute blant partifeller – som Trond sa i går; med alkohol, ulike aldersgrupper, ulike maktforhold – som jeg mener ikke er bra, sa Støre.

– En kultur – gjelder det flere enn Trond Giske?

– Ja. Det vil jeg si. Det har vært en kultur, en omgangsform, i deler av politikken også, men nå snakker jeg om mitt parti, sa Støre.

Onsdag bekreftet Hadia Tajik overfor NRK at hun har tatt opp en bekymring rundt håndtering av varslere med partiledelsen.

Flere partitopper forventer at partiet vil evaluere varslingsrutinene. Arbeiderpartiet får nå hjelp av eksterne til å håndtere varslersakene.

Om varslinger innad i Arbeiderpartiet

AKTUELT NÅ