Hopp til innhold

Kjerkol ga fra seg nøklene: – Det føles veldig bra

Fredag fikk Jan Christian Vestre (Ap) overlevert nøklene til sitt nye kontor. Sammen med jobben som helseminister kommer også store forventninger.

Kjerkol overrekker nøkkel til Vestre.

PÅ PLASS: Jan Christian Vestre har fått nøklene fra Ingvild Kjerkol.

Foto: NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre har gjort endringer i sin regjering. Fredag ble det klart at Vestre går fra jobben som næringsminister til helseminister.

– Det er den tunge politiske erfaringen, gjennomføringskraften, jeg vil si personligheten og verdigrunnlaget, som var viktig for meg da jeg ba Jan Christian ta dette viktige oppdraget, sa Støre på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Les også Halve regjeringen er skiftet ut: – Ingen er uerstattelige

Ekstraordinært statsråd

Vestre tar over etter Ingvild Kjerkol som måtte gå av forrige uke. Støre ba henne trekke seg etter at masteroppgaven hennes ble underkjent på grunn av plagiering.

Stemningen var likevel god da Kjerkol tok imot Vestre på kontoret fredag. Under overrekkelsen sa Kjerkol at de to har kjent hverandre siden han var leder i Elevorganisasjonen.

– Den kraften og det klarsynet som jeg møtte da, har jeg sett igjen mange ganger siden.

Kjerkol og Vestre klemmer under nøkkeloverrekkelse.

Vestre takket Kjerkol for arbeidet hun har gjort.

Foto: NTB

Den nye helseministeren benyttet også muligheten til å takke Kjerkol for jobben hun har gjort.

– Jeg tror sjelden vi har hatt en mer produktiv, handlekraftig, kreativ og visjonær helse- og omsorgsminister enn du har vært.

– Jeg har vært, og er fan av deg.

Sammen med nøkkelkort fikk Vestre blomster og en stor bunke lesestoff. Øverst lå utredningen «Abort i Norge».

Ingvild Kjerkol ga fra seg nøklene til den nye helseministeren, Jan Christian Vestre.

Ingvild Kjerkol ga fra seg nøklene til den nye helseministeren, Jan Christian Vestre.

På spørsmål om hva Kjerkol følte ved overrekkelsen var hun klar:

Det føles veldig bra, de er i de beste hender. Dette er en klarsynt mann med stor kraft, og det trenger helsefeltet.

Cecilie Myrseth (Ap) tar over som næringsminister, og Marianne Sivertsen Næss (Ap) går inn i regjering som fiskeriminister.

Cecilie Myrseth får gave fra Jan Christian Vestre

Vestre gir fra seg nøkkelen, og en liten gave, til Cecilie Myrseth. Så fartet han videre for å overta nøkkelen i helse- og omsorgsdepartementet.

Foto: NTB

Klar beskjed fra LO

Sammen med nøklene kommer store forventninger, også fra Arbeiderpartiets eget bakland.

Fagforbundet gir Vestre beskjed om å jobbe for å begrense innleie i helsesektoren og bekjempe privatisering og todeling av helsevesenet.

Fagforbundet er LOs største forbund med over 400.000 medlemmer, og forbundsleder Mette Nord sitter i Aps mektige sentralstyre.

7_5sruGT7Bk

LO-TOPP: Fagforbundets leder Mette Nord sitter i Arbeiderpartiets sentralstyre.

Foto: NTB

– Bruken av innleie i Helse-Norge er ute av kontroll. I dag bruker kommuner og helseforetak rundt 4 milliarder kroner på vikarer som kun er dyre mellomledd, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

– Vi må bekjempe todeling av helsetjenestene, ha bedre kontroll også av det private helsetilbudet og gjøre flere behandlinger i det offentlige, sier Nord.

Vestre må også sørge for en styrking av sykehusenes økonomi, sørge for at flere helsearbeidere får hele og faste stillinger og fordele arbeidsoppgavene bedre, krever forbundet.

Den ferske helseministeren sier til Dagsrevyen at det er det offentlige som har hovedoppgaven i å sikre kvalitet i helsetjenesten.

– Også har vi til alle tider hatt hjelp fra de private. Det var Arbeiderpartiet som innførte fastlegeordningen i sin tid fastlegeordningen i sin tid, som vi nå styrker. Også vil vi også i framtiden ha behov for private, men det skal være fellesskapet som gjør prioriteringene.

– Pragmatisk

Vestre har den siste tiden ledet arbeidet med Aps nye strategi. Den ble vedtatt av landsstyret for halvannen uke siden.

Overfor NRK fremhevet Vestre at Ap vil ha så god kvalitet i det felles velferdstilbudet at folk ikke skal trenge å kjøpe private alternativer for å få det beste tilbudet.

Les også Vestre om Ap-krisen: – Altfor lavt nivå

Jan Christian Vestre.

Han avviste at Ap har planer om en høyre- eller venstredreining, men sa også dette:

– Velgerne er opptatt av at vi løser oppgavene på en effektiv måte. Folk er mindre ideologiske enn før og vil at ting skal funke, sa han.

– Vi må finne pragmatiske løsninger på folks problemer. Vi har nok vært for ivrige etter å forsvare systemene istedenfor å løse utfordringene som folk har i hverdagen.

Cecilie Myrseth, som nå etterfølger Vestre som næringsminister, har markert seg som en skarp kritiker av private aktører i helse- og omsorgssektoren.

LOs første nestleder, Sissel M. Skoghaug, sier hun er trygg på at Vestre – om han får jobben – vil følge opp Aps politikk «om å trygge fellesskapets offentlige helsetilbud».

– Det er helt nødvendig å gjeninnføre en godkjenningsordning for private helseaktører, hvor myndighetene kan avslå etablering om det tapper offentlige helsetjenester for fagfolk. Regjeringen foreslår å utrede dette, og det haster, sier hun til NRK.

Karita Bekkemellem smiler

BRUTALITET: NHO Geneos Karita Bekkemellem har store forhåpninger til den nye helseministeren.

Foto: Lena Verås Eriksen

Men Karita Bekkemellem, leder i NHO Geneo, sier det har vært «tøffe politiske angrep» mot hennes over 2000 medlemsbedrifter fra dagens regjering. Hun sier bransjen opplever en brutalitet hvor «private aktører skal fases helt ut av den norske velferdsmiksmodellen».

– Det ideologiske grunnlaget er endret, sier hun.

Bekkemellem ber Vestre sette en strek over avkommersialiseringsutvalget. Utvalget ser blant annet på hvordan kommersielle aktører kan fases ut av offentlige velferdstjenester.

– Vestre har vært tydelig på å snakke fram jobbskaperne, privat næringsliv og å stoppe kapitalflukten ut av Norge, sier hun.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger