Hopp til innhold

Fabian Stang klar for å påvirke Frps asylretorikk

Fabian Stang (H) har tidligere sagt at han mener noen Frp-ere bevisst har en rasistisk undertone for å tiltrekke seg visse velgergrupper. Når han nå blir statssekretær for innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp), vil han forsøke å «kjærlig veilede» hennes ordbruk.

Fabian Stang i Frognerparken etter å ha blitt utnevnt til statssekretær for Sylvi Listhaug.

NY JOBB: Fredag ble Fabian Stang utnevnt til statssekretær for Sylvi Listhaug. – Jeg kjenner Sylvi Listhaug som en ryddig og flink politiker, sier han.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg tror det er viden kjent at Høyre og Frp har litt ulik oppfatning av hvordan man tidvis formulerer seg, sier Fabian Stang til NRK.

Han tror ikke det vil by på utfordringer i hans nye jobb som statssekretær for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Tvert imot håper han at stillingen kan gi ham muligheten til å påvirke Frp-retorikken.

– Stillingen gir større muligheter ved at jeg nå kommer i en situasjon hvor jeg kan få god kommunikasjon med flere av mine venner i Frp, sier Stang.

Så du håper å kunne påvirke dem?

– Ja, sier Stang.

– Er man i politikken, ønsker man å påvirke til enhver tid.

Å påvirke også din nye sjef?

– Ja, i hvert fall kjærlig veilede, sier Stang med et smil.

«En undertone av rasisme»

Fredag ble det kjent at regjeringen omrokkerer på statssekretærene. Høyre-politiker Fabian Stang (61), som var kjent som den rause Oslo-ordføreren, blir statssekretær for Fremskrittpartiets Sylvi Listhaug.

Listhaug fikk i vinter kritikk fra flere for sin retorikk i asyldebatten, etter uttalelser som «godhetstyranniet rir Norge som en mare», «en kan ikke bli båret på gullstol inn i Norge» og «alle som påstår at de ikke er bekymret for sine barn, lyver».

Da Stang den gang ble spurt om hvordan han reagerte på diskusjonen rundt Listhaugs retorikk, sa han til VG:

– Det er en grunn til at vi tilhører to ulike partier.

Det er ikke første gang Stang har uttrykt klar skepsis til Frp-eres retorikk. I 2007 sa han i NRK-programmet Redaksjon EN at han mente Frp bevisst brukte politikk og retorikk for å tekkes velgergrupper som etter hans mening ligger på den rasistiske siden.

– Frp driver på sentralt hold fortsatt med en sånn liten undertone av rasisme for å fyre oppunder de stemmene. Det vil vi ikke akseptere, sa Stang.

Sylvi Listhaug åpner Regjeringen sin nasjonale integreringskonferanse.

SJEFEN: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er Fabian Stangs (H) nye sjef, når han begynner som statssekretær. Listhaug har tidligere fått kritikk for sin retorikk i asyldebatten.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Oppfordrer til saklig debatt

Han oppfordrer nå til en saklig ordbruk i asyl- og innvandringsdebatten.

– Jeg oppfordrer oss alle til en ryddig og saklig debatt som ikke skal være så emosjonell som den tidvis er nå, for da mister vi respekten for hverandres standpunkter, sier Stang.

Mener du Listhaug tidvis har vært for emosjonell i sin ordbruk?

– Nei, men det er klart at vi har ulike synspunkter på innvandring. Det er ingen hemmelighet at Frp, Høyre, Venstre og KrF har forskjellig syn der. Det er fullt tillat å få frem de synspunktene, men det er viktig at regjeringen jobber etter samarbeidsavtalen mellom de fire partiene, sier Stang.​

Lyspunkt

AKTUELT NÅ