Erna Solberg: – Regjeringen fremmer de forslagene vi mener er riktige

Statsminister Erna Solberg vil ikke be Sylvi Listhaug dempe retorikken og vil heller ikke skrote innstrammingsforslagene Venstre sa blankt nei til i går, og begynne arbeidet på nytt.

Statsminister Erna Solberg i stortingssalen

LOVER INNSTRAMMINGER: – Noen saker er vanskeligere for enkeltpartier, men vi må gjøre det som er riktig for landet, sier statsminister Erna Solberg om forslagene til innstramminger i asylpolitikken.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Vi har en samarbeidsavtale om å alltid snakke sammen før vi fremmer forslag for Stortinget, men det betyr ikke nødvendigvis at vi blir enige om hvilke forslag vi skal fremme, sier Erna Solberg til NRK.

Flere i Venstre har de siste dagene tatt klart til motmæle mot regjeringen. Grasrota i partiet har vist tydelig mistillit til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Solberg vil likevel ikke be Listhaug dempe seg.

– Det er ikke sånn at jeg ber statsråder om å dempe seg i debatten, sier hun.

Dette er noen av uttalelsene Listhaug er blitt kritisert for:

  • Godhetstyranniet rir det norske samfunnet som en mare.
  • – En kan ikke bli båret på gullstol inn i Norge.
  • – Alle som påstår at de ikke er bekymret, lyver.

– Skal levere innstramminger

I går gjorde også Venstre-leder Trine Skei Grande det klart at Venstre sier nei til alle de 40 innstrammingsforslagene regjeringen sendte ut på høring.

– Venstre har markert tydelig sitt standpunkt, og det skal man ha respekt for. De har sagt det er forslag her som er veldig vanskelige for dem. Samtidig må vi gjøre en uavhengig vurdering av de forslagene vi til slutt skal fremme for Stortinget, sier Solberg.

– Vi skal jobbe grundig med forslagene, men vi har fått beskjed om at vi skal levere innstramminger, og det kommer regjeringen til å gjøre.

Grande mente regjeringen hadde gått for langt og ba dem gå tilbake til arbeidsbordet og utarbeide nye forslag.

Det levner ikke Solberg mye håp om at kommer til å skje.

– Vi har nå hatt en høring, og vi har et godt grunnlag for å gå gjennom de innspillene som er kommet inn. Mange av forslagene bygger på det Stortinget har vært enige om, men ikke alle, sier statsministeren.

Har ennå håp om bred enighet

Solberg minner om at regjeringen ikke bare har en asylavtale med KrF og Venstre, men også et asylforlik i Stortinget de skal følge opp.

Kan du se for deg en enighet uten Venstre?

– Det er altfor tidlig å spekulere rundt dette. Jeg synes det ville være fint hvis alle partene som sto bak asylforliket på Stortinget, blir enige, men regjeringen fremmer sine forslag til Stortinget.

Stortingsrepresentant for Venstre, Sveinung Rotevatn, advarer i dag regjeringen mot å sikre ulike flertall fra forslag til forslag for å få støtte til alle innstrammingsforslagene.

Er det aktuelt for deg, Erna Solberg?

– Det mest aktuelle for meg er å fremme de forslagene til Stortinget som vi mener er riktig i dagens situasjon, sier Solberg.

– Vi skal belyse sakene godt og sikre at vi er innenfor folkeretten, men så må prosessen på Stortinget avgjøre hvem som slutter seg til forslagene, og hvilke forslag vi blir endelig enige om.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger