Hopp til innhold

Frp-Listhaug: – Godhetstyranniet rir Norge som en mare

Sylvi Listhaug hevder alle som tar til orde for en streng innvandringspolitikk framstilles som «fæle mennesker». Nå tar hun et knallhardt oppgjør med både Kjell Magne Bondevik og Kirken.

Nærbilde av Sylvi Listhaug, Frp

STERKE MENINGER: Sylvi Listhaug mener regjeringens forslag til innstramminger må gå gjennom dersom den norske velferdsstaten skal overleve.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Bondevik og sjefen for biskopene i Norge stempler dem som er bekymret for utviklingen som usolidariske og fæle folk, sier Listhaug til NRK.

Det er reaksjonene på regjeringens flyktningbudsjett som får statsråden og sentralstyremedlemmet i Fremskrittspartiet til å kaste seg inn i asyldebatten.

Vurderer å melde seg ut av Kirken

Listhaug mener meningsmotstanderne framstiller ønsker om kutt og innstramminger som slemme og kalde, mens de som ønsker en mer liberal politikk er gode og rause.

– Jeg reagerer på dette godhetstyranniet som rir det norske samfunnet som en mare, sier hun.

Som eksempel trekker hun fram bistandskritikken preses Helga Byfuglien kom med fredag.

De som har minst, skal ikke betale mest. Å kutte i bevilgninger til fattige mennesker og land er etter vår oppfatning uverdig.

Helga Haugland Byfuglien / NTB, 30.10.15

– Jeg ble rett og slett ganske opprørt. Fordi det hun gjør, er å kaste seg inn i den politiske debatten, ta side. Den norske kirke burde være en kirke for alle, men nå føler man kanskje at det er politikk, og ikke så mye kristendom, som kommer i første rekke.

Helga Byfuglien

STÅR PÅ SITT: Preses Helga Byfuglien avviser at hun blander seg inn i politikk når hun tar til orde for at langsiktig bistand ikke bør kuttes.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Listhaug forteller at hun selv «teller på knappene» om hun skal melde seg ut, men at det gode forholdet til den lokale menigheten på hjemplassen gjør det vanskelig.

På spørsmål om hvordan Bispemøtets kritikk faller inn under «godhetstyranniet», svarer Listhaug:

– Det er dette er med at det er så grusomt å ta av bistandsmidlene. Det er noe man har gjort i alle år. Nå har en enorm strøm av mennesker som kommer til vårt land. Da skulle det bare mangle at vi ikke foreslår å bruke mer penger. Det er ikke av vond vilje, men fordi det er en stor regning som skal dekkes inn nå. Det viktigste for framtida er å stramme inn.

– Mener man er bedre enn andre

Ifølge Listhaug og regjeringen er det tvingende nødvendig at Norge blir mindre attraktivt for asylsøkere. Derfor foreslår de kutt i ytelser, strengere regler for familiegjenforening og høyere terskel for permanent opphold.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik liker disse forslagene dårlig. I et intervju med Klassekampen lørdag sa KrF-veteranen at han blir trist av at Frp kun snakker om innstramminger, og at det beste for flyktningpolitikken er at Frp holdes utenfor.

Vi må leve opp til den stolte arven fra Fridtjof Nansen. Vi må hjelpe så mange vi kan. Jeg blir trist når jeg ser hvordan Frp forholder seg, og kun er opptatt av hvordan vi kan begrense antallet som kommer.

Kjell Magne Bondevik / Klassekampen 31.10.15

Ifølge Listhaug er det ikke Frps politikk, men Bondeviks retorikk, som fortjener betegnelse «trist» i denne sammenhengen.

– Det viser at man mener selv at man er mye bedre enn andre. Men det dette handler om nå er, at man må stramme inn hvis vi skal ha et bærekraftig velferdssamfunn i framtiden, sier hun.

Bondevik: – Lettvinte og usaklige karakteristikker

Verken Bondevik eller Byfuglien føler seg imidlertid truffet av kritikken fra Listhaug. Begge avviser at de representerer et godhetstyranni i flyktningdebatten.

Kjell Mange Bondevik

FÅR KRITIKK: Ifølge Listhaug er Bondevik en eksponent for godhetstyranniet hun mener preget asyldebatten.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Listhaug må tåle å bli minnet på Norges humanitære tradisjoner og forpliktelser, uten å ty til lettvinte og usaklige karakteristikker. At Fremskrittspartiet som står for en helt annen og negativ politikk overfor flyktninger ikke liker å få slike påminnelser, kan selvsagt ikke hindre oss andre å si fra, sier Bondevik til NRK.

Byfuglien mener det er på sin plass at Kirken har en mening om hvordan Norge fordeler bistandsmidlene.

– Det er verken noe nytt eller overraskende at Kirken har et særlig blikk på hvordan vi forvalter midlene som skal være med på å lindre nøden i verden, sier Byfuglien til NRK.

AKTUELT NÅ