NRK Meny
Normal

Erna måtte svare på hvorfor Norge svikter i eldreomsorgen

I dag måtte statsminister Erna Solberg (H) kommentere NRKs «Her svikter Norge»-serie fra Stortingets talerstol.

Statsminister Erna Solberg (H)

Statsminister Erna Solberg (H) fikk spørsmål om blant annet bemanning i eldreomsorgen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Underernæring og ulovlig bruk av tvang har vært en del av det NRK har dokumentert de siste dagene i forbindelse med serien om menneskerettighetsbrudd i norsk eldreomsorg.

Slik begynte partileder Audun Lysbakken (SV) sitt innlegg under Stortingets spørretime onsdag. Han sa at det både pårørende og ansatte peker på, er at det er mangel på tid og for få ansatte på jobb som er hovedutfordringen.

Ansatte gråter når de går fra jobb

Påstanden til Lysbakken bekreftes i en rekke forsknings-, års- og tilsynsrapporter om tilstanden i norsk eldreomsorg som NRK har satt søkelys på de siste dagene.

Fred Hatlebrekke, leder i Norsk fysioterapeutforbund

Fred Hatlebrekke, leder i Norsk fysioterapeutforbund, mener tilbudet eldre får i fysioterapi er en skam i mange kommuner

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Søndag erkjente direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet at han kjenner til at grunnleggende menneskerettigheter brytes i eldreomsorgen.

Tirsdag fortalte forsker Heidi Gautun på NOVA velferdsinstitutt ved Høgskolen i Oslo, en av nestorene innen eldreforskning i Norge, at hun har hørt om flere ansatte som gråter når de går fra jobb fordi de føler at de ikke har tid og anledning å yte nok for de eldre.

NRK har også vist dokumentasjon på at godt over 100 kommuner gir 12 minutter eller mindre med fysioterapi per bruker på sykehjem per uke. Inklusive administrasjon.

Det siste har fått lederen i Norsk fysioterapeutforbund, Fred Hatlebrekke, til å kalle tilbudet en skam.

– Det er et latterlig lavt tall. Det er jevngodt med ingenting. De kommunene som holder på slik... Det er rett og slett en hån mot de eldre, sa Hatlebrekke til NRK tirsdag.

Samtidig peker flere rapporter på dårlig kommuneøkonomi som en årsak til utfordringene.

Erna: – Enig i beskrivelsen av deler av eldreomsorgen

Audun Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken ville

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det siste fikk Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum til å spørre om Solberg ville kompensere inntektsbortfall i kommunene på 2,8 milliarder kroner bare i år, slik at kommunene kan bruke mer penger på eldreomsorg.

– Jeg er enig i beskrivelsen om at det er eksempler i vår eldreomsorg som verken er verdige eller akseptable. Jeg mener vi trenger flere tiltak for å bidra til at man ikke har det slik. Det er ikke bare et spørsmål om økonomi, men også om kompetanse og kunnskap, sa Solberg.

Det fikk Lysbakken til å reagere.

– Jeg har registrert at regjeringen i sine kommentarer på NRK sine saker har vært mest opptatt av kompetanse. Det er viktig, men man kommer ikke bort fra at økt grunnbemanning er avgjørende. Det snakker man ikke om, sa SV-lederen fra Stortingets talerstol.

Han krevde svar på om statsminister Solberg kan love økt grunnbemanning i norsk eldreomsorg i årene som kommer.

– Jeg mener det er viktig med en god basisbemanning på sykehjem, men jeg mener også at ulovlig bruk av tvang like mye er et spørsmål om kompetanse og kunnskap. Dette er kompetanse og kunnskap om at det for eksempel er andre måter å håndtere gjerne demente sykehjemsboere ved aktivisering. Kompetanseheving er blant de viktigste tingene vi jobber med, svarte Solberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger