Hopp til innhold

Equinor selger andeler i USA-oljefelt – kraftig resultatfall

Equinor selger seg ut av USA. Det er kun virksomheten i Norge som går i pluss, viser ferske kvartalstall.

Anders Opedal blir ny konsernsjef i Equinor

Det er første gang Anders Opedal legger fram kvartalstall første kvartalsrapport som konsernsjef i Equinor.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Minutter før Equinor la fram sitt resultat for fjerde kvartal, gikk selskapet ut med nyheten om at de selger sine eierandeler i det landbaserte Bakken-oljefeltet i USA for 900 millioner dollar.

Oljefeltet ligger i delstatene Nord-Dakota og Montana. Selskapet Grayson Mill Energy kjøper Equinors andeler i oljefeltet, finansiert av Encap Investments.

Det var i vår at Dagens Næringsliv kunne fortelle om tapssluket som Equinors USA-eventyr på land hadde blitt til.

– Vi tar grep for å øke lønnsomheten i Equinors internasjonale olje- og gassvirksomhet. Dagens annonsering om at vi går ut av Bakken-feltet er et viktig steg i denne prosessen, sier konsernsjef Anders Opedal.

Equinor har i tillegg eierandeler i de såkalte Appalachian-bassengene, og en portefølje av offshore-eiendeler i den amerikanske delen av Mexicogolfen.

Resultatfall på 79 prosent

Onsdag legger selskapet også fram kvartalstall. Før skatt ble det justerte resultatet på 756 millioner dollar – en nedgang på 79 prosent fra samme periode året før.

Av resultatrapporten går det fram at det kun er virksomheten i Norge som går i pluss.

–Våre resultater er påvirket av markedsuro igjennom året, men sterke kostnadsforbedringer og kapitaldisiplin ga positiv netto kontantstrøm for kvartalet og for året som helhet, sier Opedal.

Konsernsjefen sier han er imponert over hvordan organisasjonen har håndtert utfordringene som koronaåret 2020 har bydd på.

– Vi øker produksjonen fra Johan Sverdrup ytterligere og vi brukte fleksibiliteten i gassfeltene til å produsere mer gass da prisene steg i kvartalet, sier Opedal.

Etter skatt er det justerte resultatet på minus 554 millioner dollar.

På forhånd forventet analytikerne et resultat på 764 millioner dollar, altså noe høyere enn hva selskapet leverte.

Nedskrivninger på 1,30 milliarder dollar

Selskapet skrev ned verdier på 1,30 milliarder dollar i fjerde kvartal. Verdien av Tanzania-satsingen til Equinor er skrevet ned til null.

I rapporten skriver Equinor at samlet nivå for leteaktivitet vil ligge på rundt 0,9 milliarder dollar i 2021.

Det er første kvartalsresultatet som presenteres av den nye konsernsjefen Anders Opedal, etter at Eldar Sætre meldte sin avgang i august.

Selskapet vil dessuten betale ut et utbytte på 0,12 dollar per aksje til aksjonærene.

Kvartalsrapporten sier noe om hvordan det har gått for selskapet i de tre siste månedene i 2020, altså oktober, november og desember.

– Lavt i historisk kontekst

Equinor-analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank1 Markets sier at resultatet til Equinor var som forventet.

– Det er et lavt resultat i historisk kontekst, men det visste vi at kom til å skje. Så resultatet isolert sett er helt udramatisk, sier Sveen-Nilsen til NRK.

Sveen-Nilsen tror investorene vil fokusere på hva selskapet har satt som såkalt guiding for 2021 i handelsdagen som kommer.

Han påpeker også at Equinor selger andelene sine i USA-oljefeltet for rundt 10 prosent av hva de investerte.

Teodor Sveen-Nilsen, finansanalytiker i Sparebank1 Markets

Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank1 Markets.

Foto: Johan Sættem / NRK

– Når det gjelder Bakken-salget så er det klart at det er skikkelig dårlig, men det har man visst lenge, at onshore i USA ikke er verdt noe. Kursen blir ikke påvirket av det i dag, det er bare en påminnelse om at det var dårlig, sier Sveen-Nilsen,

2020 var preget av lave olje- og gasspriser, skriver selskapet i rapporten.

I februar bikket prisen på et fat nordsjøolje 60 dollar fatet for første gang siden begynnelsen av 2020, etter et det som viste seg å bli et turbulent år for oljeprisen.

Preget av lave olje- og gasspriser

Oljebransjen ble hardt rammet da koronapandemien traff verden med full kraft i fjor vår.

I april var oljeprisen på sitt laveste siden 2002, og flere oljeselskaper nedjusterte hva de forventet oljeprisen ville være i framtiden, i sommer.

Equinor fulgte etter i tredje kvartal, da selskapet tok nedskrivninger. Staten har eierandeler i Equinor, som er Norges største oljeselskap.

I fjorårets tredje kvartal leverte Equinor et justert driftsresultat før skatt på 780 millioner dollar, tilsvarende rundt 7,3 milliarder kroner i datidens kronekurs. Det var langt lavere enn hva analytikerne forventet.

I vinter varslet en konserntillitsvalgt om ukultur i selskapet, etter at flere sikkerhetshendelser rammet Equinors norske oljefelt.

I kvartalsrapporten skriver selskapet at den gjennomsnittlige frekvensen for alvorlige hendelser var 0,5 i 2020, mot 0,6 året før. Personskadefrekvensen var 2,3 for 2020, sammenlignet med 2,5 i 2019.

AKTUELT NÅ