Hopp til innhold

Elever ved en rekke skoler er smittet av koronaviruset

Minst åtte norske skoler og én barnehage har blitt rammet koronasmitte. Flere elever og lærere ved skolene er bedt om å holde seg hjemme.

På Frosta i Trøndelag er det påvist fem tilfeller av koronavirus, blant annet her i Borglia barnehage.

– Det har kommet sykdom ved en del skoler, blant annet i Bærum. Minst åtte skoler og en barnehage, sa Svein Lie, fagdirektør i Helsedirektoratet, på en pressekonferanse fredag formiddag.

Han sier at tiltakene skal være avveid mot situasjonen på stedet, så Helsedirektoratet gir ikke noen overordnede råd om skolene skal stenges eller andre tiltak.

– De som har stengt har gjort det fordi de har syke barn. Dette er forhold vi har en kontinuerlig vurdering av. Det å stenge alle skoler er noe vi må vurdere, men det vil hindre mange friske barn å gå på skolen. Det er gjort i Italia, men det er ikke aktuelt her per nå, sa Svein Lie.

Ifølge fagdirektøren er må rammede skoler og barnehager ha kontakt med kommunehelsetjenesten. På spørsmål om hva som er terskelen for å stenge skoler, svarer Lie slik:

– Det er hvis man frykter at det kan skje en smittespredning fordi miljøet er stort og en er veldig syk, sa Lie.

Har stengt skoler

Torsdag ble to elever i Stavanger og én elev ved Oslo International School i Bærum bekreftet smittet med koronavirus.

Også en elev på Nøtterøy videregående skole i Vestfold og Telemark ble bekreftet smittet torsdag.

Fredag ble det påvist flere smittetilfeller ved flere norske skoler.

En av elevene på 10. trinn ved Ramstad ungdomsskole i Bærum kommune, og en elev ved Levanger videregående skole er òg smittet av korona-viruset.

Oslo International School i Bærum har valgt å stenge skolen fredag.

den engelskspråklige skolens Facebook-side er det natt til fredag lagt ut en kort beskjed om at skolen er stengt for elever fredag, uten videre forklaring.

Ifølge TV 2 fikk foresatte en mer fyldig redegjørelse på e-post torsdag kveld.

– Kjære foreldre. Vi har blitt informert av kommunelegen at en av våre barneskoleelever dessverre har testet positivt for koronaviruset i kveld, skriver Oslo International Schools administrasjonssjef Knut Sørlie i en mail til foresatte torsdag kveld.

Hold deg oppdatert om siste nytt: Meld deg på nyhetsbrev her.

Frosta skole i Trøndelag.

Frosta skole i Trøndelag er stengt fredag.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Stenger skole i Trøndelag

På Frosta i Trøndelag er det påvist fem tilfeller av koronavirus. Det opplyser kommuneoverlegen til NRK fredag.

Kommunen skriver på sine hjemmesider at Borglia barnehage er stengt inntil videre, og at Frosta skole også stenges i dag.

– På grunn av at det sannsynligvis har vært smitte i én av barnehagene, så vil den bli stengt i påvente av prøvesvar. Det samme er tilfellet for skolen, hvor et av trinnene blir satt i hjemmekarantene. Dessuten blir skolen også stengt foreløpig, sier kommuneoverlege i Frosta kommune, Arne Bye.

Det skal være snakk om en familie på Frosta som er smittet. Allerede torsdag opplyste kommuneoverlegen at de mistenkte flere smittede i kommunen.

Barneskolelærere smittet

Asker kommune skriver på sine sider at to ansatte ved en barneskole i kommunen har fått påvist koronasmitte.

Elever i tre skoleklasser har fått beskjed om å holde seg hjemme fra skolen fredag.

Kommunen informerer fortløpende de som må kartlegges nærmere. Det er foreløpig ikke aktuelt å stenge skolen.

– Lærerne har ikke hatt undervisning mens de har vært smittet, forteller kommuneoverlege i Asker, Meera Grepp, til NRK.

Den ene læreren skal ha blitt smittet med viruset på ferie i Nord-Italia. Vedkommende har så smittet den andre læreren med viruset.

Ingen barn ved skolen er smittet med koronaviruset.

Skal kartlegge bevegelser

Kommuneoverlegen i Bærum, Frantz Leonard Nilsen, sier til NRK​​​​​ at de nå skal kartlegge eleven ved Oslo International School sine bevegelser.

– Det som er viktig nå er at jeg i dialog med eleven, familien og skolen gjør det vi kan for å kartlegge elevens bevegelser og kontakter i den perioden elev kan ha påført smitte på skolen og andre steder, sier Nilsen.

I motsetning til mange av de andre skolene velger Oslo International School å holde alle elever borte fra skolen fredag.

– Vennligst ikke vær for bekymret over denne beslutningen. Det er ikke kommet meldinger om ytterligere smitte ved skolen, vi stenger bare dørene midlertidig for sikkerhets skyld, opplyser skolen.

Ifølge kommuneoverlegen er denne avgjørelsen gjort for å kunne grundigere kartlegge elevens bevegelser.

– Skolen tenker det gir dem og oss ro til å grundig få kartlagt skolens kontakter og bevegelser, sier Nilsen.

– Lav smitterisiko

Den andre smittede eleven i Bærum går på 10. trinn ved Ramstad ungdomsskole.

Kommunen har varslet elever og foresatte på klassetrinnet til eleven om å holde seg hjemme fra skolen fredag. Helsetjenesten starter nå kartlegging av smitterisiko og informerer fortløpende de som må kartlegges nærmere.

Kommuneoverlegen forteller at det foreløpig ikke er aktuelt å stenge kommunens skoler, men elever på det aktuelle klassetrinnet er bedt om å være hjemme.

– Vi er i en fase hvor hovedmålet er å begrense og utsette smitte. Derfor kartlegges smitterisiko. Foreløpig vurdering er at smitterisiko har vært lav, sier Nilsen.

Begge de to smittede elevene i Bærum bor i samme hus og er smittet av samme person, selv om de altså går på henholdsvis Ramstad ungdomsskole og Oslo International School.

Dette bør du gjør hvis du mistenker korona-smitte.

Dette bør du gjør hvis du mistenker korona-smitte.

To smittet i Stavanger – stenger ikke skoler

Ved en St. Svithun videregående skole og senere ved barneskolen Eiganes skole i kommunen fikk Stavanger torsdag bekreftet at en elev ved hver skole hadde testet positivt for koronaviruset.

Eleven ved 3. trinn på barneskolen hadde vært på ferie i Nord-Italia.

– Elevene på trinnet på den aktuelle skolen har fått beskjed om å holde seg hjemme fra skolen fredag og unngå kontakt med andre, skriver kommunen i en pressemelding.

Stavangers ordfører Kari Nessa Nordtun sa på en pressekonferanse i formiddag at kommunen følger opp både den smittede eleven og familien, og samarbeider tett med helsemyndighetene.

Den andre eleven som er smittet er en elev på tredje trinn ved Eiganes skole. Også på denne skolen har klassetrinnet fått beskjed om å holde seg hjemme.

Kommunens helsesjef Marit Anda anser smitterisikoen som liten, og det er foreløpig ikke aktuelt å stenge skoler i kommunen.

– Vi utfører smittesporing ved den aktuelle skolen, slik vi gjør alle steder der smitte dukker opp. I et klasserom er mindre enn to meters avstand i mer enn 15 minutter å regne som nærkontakt.

Anda mener det ikke er nødvendig å stenge hele skolen.

– Vi følger veldig nøye helsemyndighetene sine anbefalinger, og vi vurderer smittefaren til å være veldig lav i denne situasjonen.

Stavanger kommune holdt en pressekonferanse fredag morgen der ga videre redegjøring for alle vurderinger.

– I tråd med nasjonale føringer

Anda sier at kommunen arbeider i tråd med nasjonale føringer.

– Det er viktig at vi alle bidrar til å begrense smitte. Personer som har vært i områder med vedvarende smitte siste 14 dager eller i direkte kontakt med smittede, og har symptomer på luftveisinfeksjoner eller feber må ringe legevakten, sier helsesjefen.

I Levanger er både elevene og lærerne i klassen er nå satt i karantene i to uker, melder Trønder-Avisa.

Kommunikasjonsleder Harald Haave i Vestfold og Telemark fylkeskommune bekrefter at det er en elev på Nøtterøy videregående skole som er smittet av koronavirus. Skolen blir ikke stengt.

– Jeg kan bekrefte at en elev på en videregående skole i Vestfold og Telemark er smittet av koronavirus. Vi følger retningslinjene vi får fra Folkehelseinstituttet og forholder oss til dem. Hovedprioriteten er å unngå risiko for spredning. Eleven er sammen med familien satt i karantene, sier Haave.

AKTUELT NÅ