Hopp til innhold

Eks-kollega: – Jeg jobbet med Jensen på hemmelig prosjekt

OSLO TINGRETT (NRK): Roger Stubberud jobbet tett med Eirik Jensen i flere år, og bekrefter at Eirik Jensen var involvert i et nasjonalt, hemmelig prosjekt. Stubberud mener dette kan forklare hvorfor Jensen oppbevarte kontanter på bopel.

Roger Stubberud vitner i retten

EKS-KOLLEGA: Roger Stubberud mener selv han var blant dem som jobbet tettest med Eirik Jensen de siste årene før Jensen ble pågrepet.

Foto: Anders Brekke / NRK

I flere måneder har Spesialenheten kunnet føre de vitnene og legge fram de bevisene de mener viser at Eirik Jensen er skyldig i grov korrupsjon og medvirkning til narkotikakriminalitet.

Onsdag gikk saken mot Jensen over i en ny fase.

Det er nå Jensens rutinerte forsvarerteam, anført av Arild Holden og John Christian Elden, som stiller spørsmål til de vitnene de mener er viktige for å belyse Jensens uskyld.

– Sekretær i hemmelig prosjekt

Først ut er Roger Stubberud. Stubberud, som har bakgrunn som krimonolog, jobbet i Strategisk stab fra 2007, blant annet opp mot kriminelle deler av MC-miljøer og gjengene i Oslo.

Sentralt i arbeidet var den såkalte dialogmodellen. Ifølge Stubberud var han også en del av det hemmelige, nasjonale prosjektet retten kun har fått høre små drypp om i løpet av rettssaken.

Stubberud beskriver seg selv som en sekretær i prosjektet, og sier flere personer var involvert. Han forklarer at prosjektet også var grunnen til at Jensen oppbevarte kontanter i en «kontantkasse».

– Han hadde et spesielt ansvar i denne saken, og hadde den i beredskap, sier Stubberud.

Dommer Kim Heger vil vite hvor pengene kom fra. Stubberud sier han aldri har spurt, men forklarte at pengene skulle sørge for at «tre personer kunne klare seg i to uker uten kort».

– Pengene var tilgjengelig. Jeg tror ikke jeg kan gå inn på det. Det var et operativt prosjekt, og det var jeg ikke inne i. Jeg har ikke kunnskap om detaljnivået, det har aldri slått meg at jeg skulle spørre om det, sier Stubberud.

– Jeg har ikke hatt fokus på hvor de pengene kom fra, eller hvor de har blitt av i ettertid.

– Prosjektet bortfalt

Stubberud sa innledningsvis i sin forklaring at han trodde at pengene kanskje kunne ha blitt beslaglagt da Jensen ble pågrepet. Det er tidligere kjent at det ble funnet 34.800 kroner i dobbeltvegg da Jensens uthus ble ransaket.

– Du sa du kanskje trodde pengene hadde blitt beslaglagt av politiet? spør dommer Kim Heger mot slutten av Stubberuds forklaring.

– Det var bare en antagelse fra min side, sier Stubberud.

– For du er klar over at Jensen sier disse pengene stammer fra et lån fra Cappelen?

– Jeg kan ikke fortelle mer om den saken i åpen rett. Prosjektet bortfalt.

– Vi ble latterliggjort

Tanken om at selv de mest hardbarkede kriminelle kunne tilnærmes med dialog var gjennomgående i rapporten «Alt starter og slutter med et håndtrykk», fra 2011. Det tette arbeidet med kriminelle ble ikke bare hyllet internt i politiet.

– Det ble oppfattet som at vi leflet med kriminelle. Det har vi fått merke. Det er ikke alle i politiet, eller politikere for den saks skyld, som mente dette var god strategi, sier Stubberud.

– Det har vært alt fra latterliggjøring til personangrep. Jeg har fått høre at jeg er stripete, møkkete og «Quisling», sier Stubberud.

Eirik Jensen i Oslo tingrett

Retten fikk onsdag høre Eirik Jensens tidligere kollega Roger Stubberud forklare seg. Stubberud sier han aldri har oppfattet Jensen som en korrupt politimann.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Møtte ubekvem Cappelen

Stubberud forteller at han flere ganger har spist lunsj med MC-kriminelle og gjengmedlemmer sammen med Eirik Jensen. I 2012 ble han også introdusert for Jensens mangeårige kontakt, Gjermund Cappelen, men da under navnet «Erik».

Stubberud sier han hadde hørt om Cappelen, blant annet på grunn av den såkalte «Flydropp-saken», men sier i retten at han er usikker på om han var klar over at det var Cappelen han møtte i 2012.

– Det var ikke noe jeg tilla noe vekt denne gangen, om han het Cappelen eller ikke. Vi møtte så mange personer, at jeg ikke husker. Han var engasjert når han snakket om coffeeshops i Nederland, men kom ikke med så mye interessant informasjon til 2022-rapporten, sier Stubberud.

Tidligere i rettssaken har det kommet frem at Jensen brukte Cappelen som kilde i en omfattende rapport om fremtidens kriminalitetsutfordringer i Oslo, noe dommer Kim Heger reagerte på med undring.

Stubberud sier Jensen introduserte Cappelen som en som kunne mye om narkotikakriminalitet i utlandet. Det aktuelle møtet varte i rundt 45 minutter, og Stubberud sier Cappelen virket ubekvem.

– Han sa at han hadde drevet med egen kriminalitet på 90-tallet, kanskje til 2000. Han sa han drev med andre ting i Norge nå, som snusimport og
næringsvirksomhet.

– Var han tydelig på at han hadde sluttet? spør Jensens forsvarer Arild Holden.

– Ja. Men jeg har aldri opplevd at en kriminell har lagt alle kortene på bordet i et slikt møte. Da hadde man sendt ham videre. Det er ikke det vi
er opptatt av, vi vil ha det store bildet. Det er ikke et avhør, i så fall ville dialogen vært over raskt, sier Stubberud.

Gjermund Cappelen i Oslo tingrett

Eirik Jensen tok med Gjermund Cappelen på møte i 2012 med sentrale aktører i Oslo-politiet. Han skulle gi input til en omfattende rapport om kriminalitetstrender, og hevder han ga feilinformasjon som fikk bli med i rapporten.

Foto: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX

Fortalte Jensen om pågripelse

I desember 2013 ble Gjermund Cappelen pågrepet. En gang i januar 2014 leste Stubberud om pågripelsen av Cappelen i Budstikka. På det tidspunktet var ikke Cappelen navngitt, og Stubberud ville sjekke sine antagelser med Jensen.

– Det slo meg at dette lignet veldig på personen vi hadde møtt. Jeg sjekket med Eirik og i systemet, og det stemte, sier han.

Holden mener dette er viktig fordi pågripelsen var en lukket aksjon. Stubberud sier han brukte et politisystem, kalt SSP (Det sentrale straffe- og politiopplysningsregister), til å sjekke opplysningene.

Ifølge eks-kollegaen var Jensens reaksjon tilbakeholden.

– Han sa vel: «Å ja».

– Var det hans fulle reaksjon? spør forsvarer Arild Holden.

– Ja, noe sånt, sier Stubberud, som legger til at han ikke la merke til noe spesielt med Jensens oppførsel i etterkant.

Dommer Kim Heger synes det er påfallende at Stubberud og Jensen ikke diskuterte saken nærmere, gitt at det i Budstikka-oppslaget kom frem at Cappelen satt på et lager med over 100 kilo hasj.

– Jeg har på en måte sluttet å bli forundret. Jeg har møtt så mange personer i min yrkeskarriere, og dette var ikke noe nytt. Det er ofte noen sier en ting, og gjør noe annet, sier Stubberud.

Mener forklaringen spriker

Aktor Kristine Schilling i Spesialenheten var ikke fornøyd med Stubberuds svar om hva han visste om Eirik Jensens kontakt med Gjermund Cappelen.

I retten sa Stubberud etter hvert at Jensen høsten 2013 fortalte at han møtte en person som hadde problemer med en bil, og at det var snakk om en mulig forsikringssvindel.

– Dette er ikke opplysninger du har gitt i avhør, bemerket Schilling.

Jensen har i retten fortalt at han lånte Cappelen penger, så han kunne betale verkstedregningen for en dyr BMW, heller enn å kjøre den til utlandet og melde den stjålet.

– Jeg tror denne personen han møtte var Cappelen, men jeg kan ikke være sikker på om det er noe jeg har koblet i ettertid, Stubberud.

– Kalte ham Finn.no

Kriminologen beskriver seg selv som en av dem som hadde tettest yrkeskontakt med Eirik Jensen de siste årene. De to har også hatt sosial omgang, blant annet i form av besøk på Jensens eiendom i Sverige.

– Han har en veldig nøktern livsstil. Vi som kjente ham kalte ham bare «Finn.no». Han hadde vel aldri kjøpt noe nytt i hele sitt liv. Han brukte lite på seg selv, lite penger på fest og moro. Han var opptatt av å skru litt motor og friluftsliv. Jeg har aldri lagt merke til noen spesielt utstrakt kontantøkonomi.

Etter pågripelsen av Jensen har Stubberud, som sluttet i politiet i 2014, også vært en del av en kollegastøttegruppe for Jensen.

På spørsmål fra forsvarer Arild Holden om Stubberud noen gang oppfattet Jensen som en korrupt politimann, svarer Stubberud avvisende.

– Nei, det har aldri slått meg. Slik jeg kjenner ham er det så langt unna Eirik som man kan komme, sier Stubberud, som senere la til:

– Mine antagelser har alltid vært at han er uskyldig.

Roger Stubberud i saken mot Eirik Jensen

Roger Stubberud har de siste årene hatt sosial omgang med Eirik Jensen. Han mener Jensen må være uskyldig.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

AKTUELT NÅ