Hopp til innhold

Jensen-saken kan gi gjenopptagelse av flydroppsaken

OSLO TINGRETT (NRK) Dersom Eirik Jensen blir dømt i saken som pågår i Oslo tingrett, kan det åpne for krav om gjenåpning av gamle saker der han har deltatt i etterforskningen.

Leder i Forsvarergruppen i Advokatforeningen, Marius Dietrichson

Leder i Forsvarergruppen i Advokatforeningen, Marius Dietrichson, sier det kan komme krav om gjenopptagelse av andre saker som følge av en domfellelelse i Jensen-saken.

Foto: Kai Rune Kvitstein / NRK

Det sier leder i forsvarergruppen i Advokatforeningen, Marius Dietrichson til NRK.

Det er særlig en sak som kan peke seg ut.

I retten onsdag sa Eirik Jensen at Gjermund Cappelen kom med viktig informasjon i den såkalte flydroppsaken fra 1993. Den gangen sto politiet klart da et større parti med narkotika ble droppet fra et fly over Olstadtjernet i Lillesand.

Fikk dekket utgifter

Eirik Jensen

Eirik Jensen fotografert i Oslo tingrett.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Totalt ble minst 12 personer dømt for narkotikainnførsel i denne saken. Eirik Jensen fortalte i retten at Cappelen fikk dekket utgifter på rundt 70.000 kroner i forbindelse med etterforskningen av saken.

I 2013 prøvde flere av de dømte fra flydropp-saken å få sakene sine gjenopptatt. De mente seg feilaktig dømt fordi politiet hadde brukt ulovlige metoder. Gjenopptagelseskommisjonen sa nei.

– Blir Eirik Jensen domfelt, vil det kunne reise spørsmål om gjenopptagelse av flere av de sakene der han har lagt grunnlaget for domfellelse, sier Marius Dietrichson til NRK.

Les også: Flydroppsaken blir ikke gjenopptatt

– Interessant informasjon

Advokat Bjørn Haugen, som har klienter som ble dømt i flydropp-saken, kaller informasjonen som kom fram i retten i går for interessant.

– Vi vil vurdere på nytt en gjenåpningen av saken. Vi vil følge hvert ord Jensen sier i saken som går i Oslo tingrett nå, og så holde det opp mot informasjonen vi sitter med fra flydroppsaken i 1993, seier Haugen til NRK.

Advokat Øystein Storrvik sier til NRK at også han jobber med en ny begjæring om gjenopptagelse av flydroppsaken.

Han mener at Jensens opplysninger i retten i går er svært relevant for denne saken.

Dagsrevyens sak om flydroppsaken i oktober 1993

SE OPPTAKET: Politiet fikk filmet akkurat i det en pakke med flere kilo amfetamin ble sluppet fra et fly i oktober 1993. Se selve droppet i denne reportasjen som ble sendt på Dagsrevyen den gangen.

Les også:

AKTUELT NÅ