Hopp til innhold

DNB tapte i Høyesterett

Nå må banken betale 350 millioner kroner tilbake til 180.000 fondskunder. - En svært viktig dom, mener Aksjonærforeningen.

 Konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB.

Konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB. Banken opplyser at de vil betale tilbake til fondskundene så raskt som mulig.

Foto: Jeff Gilbert/Shutterstock

I dag kom Høyesteretts avgjørelse i norgeshistoriens største gruppesøksmål, som Forbrukerrådet har anlagt mot DNB. Søksmålet omfatter 180.000 fondskunder.

— Det prinsipielle i denne saken er nå avklart: Har du betalt for mye for en tjeneste, så har du krav på prisavslag – også når du har handlet finansielle produkter. Det er av stor betydning for svært mange forbrukere, sier direktør for Forbrukerrådet Inger Lise Blyverket.

Striden har stått om DNB har tatt for godt betalt for tre aktivt forvaltede aksjefond i perioden fra 2010 til 2015. Banken fikk kraftig kritikk av Finanstilsynet for prisingen av fondene i 2015.

DNB vant i tingretten, mens i lagmannsretten fikk Forbrukerrådet medhold i at banken tok for høy pris i forhold til den aktive forvaltningen som ble gjennomført.

Les også: Gruppesøksmål mot DNB

Må betale tilbake 350 millioner

– Høyesterett har i dag gitt Forbrukerrådet medhold i saken mot DNB Asset Management. Vi erkjenner at vi ikke nådde frem med vårt syn om at fondene det var snakk om var forvaltet i tråd med det som var forespeilet kundene, sier informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB og legger til:

– Vi har rett og slett ikke gjort en god nok jobb til den prisen vi tok, og det beklager vi.

Even Westerveld, informasjonsdirektør i DNB

Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB.

Foto: Johan B. Sættem

I lagmannsretten ble DNB dømt til å betale 345 millioner kroner tilbake til kunder for å ha solgt dyre aksjefond.

Westerveld opplyser nå at banken skal betale ut cirka 350 millioner kroner i honorarer til andelseierne, i tråd med dommen.

– Vi kommer til å betale ut disse pengene så raskt som praktisk mulig. Kundene vil få beskjed fra oss så snart vi er klare til å betale ut, så de trenger ikke å ta kontakt med oss. Alle kunder som har krav på erstatning vil få brev i nettbanken eller i posten der de blir bedt om å gi banken tilbakemelding på hvilken konto de ønsker pengene utbetalt på, sier han.

I snitt er det ifølge DNB snakk om 1900 kroner per kunde.

– Men mange vil få langt mindre enn dette, ettersom noen relativt få større kunder drar opp gjennomsnittet. For enkelte kunder vil det kunne ta noe tid fordi det er snakk om rundt 180 000 kunder med ulike fondsporteføljer, sier Westerveld.

Aksjonærforeningen: Viktig dom

Styreleder Berngt Bangstad i Aksjonærforeningen mener dommen er svært viktig for norske fondskunder.

– Konsekvensene av dette har vi allerede sett, og det er kanskje det mest positive med denne saken, at uansett hvem som hadde vunnet, så har aksjefondkundene fått bedre og billigere produkter, sier Bangstad.

Han mener saken har «strammet opp», aksjefondsbransjen betydelig - og at rettsvesenet har slått fast at også finansinstitusjoner må betale tilbake når de ikke leverer det de har tatt seg betalt for.

– Ingen aktører i dag tør annet enn å tilby god, aktiv forvaltning til kundene sine og prisene har blitt mye lavere, også takket være denne saken, sier han.

«Historisk dag»

– Det er en historisk dag for forbrukere og Forbrukerrådet, sier direktør for Forbrukerrådet Inger Lise Blyverket til NRK.

Høyesterett forkastet i dag anken til DNB, og skriver i avgjørelsen at forvaltningen av disse fondene ikke har vært i samsvar med den inngåtte avtalen med andelseierne.

Direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet

Direktør for Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket.

Det vil si at prisen fondskundene har betalt har vært for høy i forhold til den aktive forvaltningen som har blitt gjennomført.

I tillegg til at fondskundene nå får tilbakebetalt fra banken, mener Blyverket at dommen viser at finansnæringen fremover må rette seg etter dette.

– Har du solgt noe som du ikke har levert, så må du gi kunden prisavslag, og det er kanskje det aller viktigste for oss i dag.

AKTUELT NÅ