Hopp til innhold

Dette er AUFs krav til regjeringsforhandlingene

Klima og unges fremtid står i fokus når AUF presenterer sine krav til moderpartiets regjeringsforhandlinger. I oljepolitikken står de skulder ved skulder med SV som i går trakk seg fra samtalene.

Astrid Hoem. AUF-leder

AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem kommer med krav til kommende statsminister Jonas Gahr Støre. Unge Venstres Sondre Hansmark mener det er rart når AUF var del av et landsmøte som vedtok en annen politikk.

Foto: Dag Johansen / NRK

Torsdag kom AUF med sine krav til Arbeiderpartiet under regjeringsforhandlingene.

Onsdag ble det klart at SV trakk seg fra sonderingene, og at Ap og Senterpartiet inngår i regjeringsforhandlinger.

Høyreekstremisme, likestilling og inkludering, klima, unges muligheter, og internasjonalt samarbeid var fokusområdene til ungdomspartiet.

Særlig klima, unges fremtid og kommende stortingssamarbeid ble hevet ut som viktige temaer for AUF.

Lenger ned i saken kan du lese alle kravene i sin helhet.

Krav om oljelisenser

Selv om SV trakk seg fra regjeringssonderingene blant annet grunnet uenighet om olje og søken etter nye oljefelt, har AUF som krav at det skal settes en stopper for nye letelisenser.

– FN har erklært kode rød. Alle land er nødt til å slutte å lete etter olje. Det inkluderer Norge. Her er vi ærlig uenige med Arbeiderpartiet. Det er vår oppgave å dra partiet i en grønnere retning, og vi jobber for det internt i partiet, sier Hoem.

Det nekter Støre blankt.

– Det kommer ikke til å skje. Det er kort sagt, fordi det ikke er Arbeiderpartiets politikk å sette en stopper for nye letelisenser, sier Støre til NRK.

Leder for AUF Astrid Willa Eide Hoem står bak en uskarp Jonas Gahr Støre. Nærbilde av begge.

Leder for AUF, Astrid Willa Eide Hoem, stiller med tydelige krav til kommende statsminister Jonas Gahr Støre.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Forventer klimaansvar

Hoem sier det er leit at SV ikke ble med videre til regjeringsforhandlingene. Hoem mener partiet kunne bidratt positivt i en ny regjering.

– Det gjør AUF sin rolle enda viktigere. Nå forventer vi at Jonas tar klimaansvar og at dette blir en klimaregjering, sier ungdomspartilederen.

Hun legger til at hun er grunnleggende optimist på at Arbeiderpartiet kan få gjennomslag for mye av sin politikk, og at AUF skal følge moderpartiet med argusøyne.

– Ap har gått til valg på et rødt program, og jeg er opptatt av at man skal gjennomføre det som står i programmet. Vi skal passe på at det blir en så rød og så grønn regjering som mulig - hver dag.

Blant klimatiltakene Hoem setter frem som krav, er et ungdomskort til landets unge.

– Det er et reisekort som koster 250 kroner i måneden, som gir unge mulighet til å benytte kollektivtransport i hele landet.

– Hvor mye vil det koste samfunnet?

– Det vil koste litt, men samtidig er det så viktig. Billigere, lettere tilgjengelig og mer miljøvennlige alternativer for unge er en viktig bit av klimapuslespillet, mener Hoem.

Frykter ikke høyresiden

– Synes du SV var for kjappe med å trekke seg fra sonderingene?

– Det er vanskelig for meg å si, fordi jeg ikke vet hva som lå på forhandlingsbordet. Jeg var overrasket fordi jeg hadde et håp om at de skulle bli med inn i forhandlinger.

På spørsmål om Hoem frykter for mye samarbeid mot høyresiden, lener hun seg på tidligere uttalelser fra den kommende statsministerkandidaten.

– Jeg frykter ikke politikk eller samarbeid mot høyre. Arbeiderpartiet har gått til valg på et tydelig venstresideprogram. Jonas har også vært tydelig i sine mål. Å samarbeide med SV på Stortinget er det mest naturlige for oss, slår Hoem fast.

Krass kritikk fra Unge Venstre

Sondre Hansmark, leder for Unge Venstre, mener kravene fra AUF er oppsiktsvekkende.

– For meg fremstår dette svært oppsiktsvekkende. Her forsøker AUF å reversere hele partiprogrammet – et program de selv var med på å vedta under landsmøtet til Arbeiderpartiet. Det virker som AUF ikke er enig med Ap i noen av de store sakene, mener Hansmark.

Ungdomspartilederen erkjenner at ungdomspartier gjerne er mer radikale enn moderpartiene, men mener likevel AUF skiller seg for mye fra Ap.

– AUF har drevet valgkamp for et parti hvor de er uenige i mange store spørsmål; klimapolitikk og innvandringspolitikk er to gode eksempler. Du kan ikke drive valgkamp for et parti som er så uenig med deg, mener Hansmark.

Sondre Hansmark på landsmøte i Venstre 2020

Leder for Unge Venstre, Sondre Hansmark, mener det er for stor politisk avstand mellom AUF og Arbeiderpartiet.

Foto: Geir Olsen / NTB

AKTUELT NÅ