NRK Meny
Normal

Derfor var selvmordsbomberen på Stortinget

Selvmordsbomberen og familiefaren fra Halden var på besøk hos en stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet da han møtte Jens Stoltenberg. Besøket varte i mer enn tre timer.

Burhan Ahmed Abdule og Jens Stoltenberg

Her står Burhan Ahmed Abdule sammen med Jens Stoltenberg på Stortinget.

Foto: PRIVAT

Wenche Olsen
Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Jeg kan huske at han var en av dem som besøkte meg på Stortinget.

Tidligere stortingsrepresentant og nåværende leder for Arbeiderpartiet i Halden, Wenche Olsen, husker at Burhan Ahmed Abdule var én av somalierne som besøkte henne på Stortinget i 2010.

– Før valget hadde jeg vært og besøkt dem i Halden. De utfordret meg til å invitere dem til Stortinget hvis jeg ble valgt inn, sier Olsen.

Familiefaren ble selvmordsbomber

Tidligere i dag har NRK fortalt historien om at Abdule ble Norges første selvmordsbomber da han kjørte en bil full av sprengstoff inn i et hotell sør i Somalia.

Aksjonen kostet åtte mennesker livet.

Nyheten om Abdules rolle i selvmordsaksjonen har sjokkert både det somaliske miljøet i Halden og norske justispolitikere.

– Den personen vi kjente var veldig godt likt. Folk så opp til ham - måten han oppførte seg på, hans væremåte og måten han prøvde å integrere seg i den lille byen vår. Sommeren 2012 forsvant han plutselig herfra. Neste gang vi hørte noe var han død, sier Mohammed Abdi Dahir, leder for Den somaliske foreningen i Halden.

Leder i justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik (Ap), sier saken er opprørende.

– Noe av det som gjør det vanskelig er at disse personene drives av sterke ideologiske overbevisninger. Det er ikke alltid slik at straff virker avskrekkende på noen som er villig til å drepe seg selv eller andre for en sak de tror på.

Fire år før aksjonen besøkte Abdule Stortinget. Der ble han avbildet sammen med daværende statsminister Jens Stoltenberg.

Var på Stortinget i mer enn tre timer

– Det er slik når folk er på Stortinget. Hvis de treffer på Jens vil de gjerne ta bilde sammen med ham. Jens er en hyggelig mann, så han stoppet og tok bilde med dem. Han hadde liten tid så han hastet videre til neste møte etter kort tid, forteller Olsen.

Hun synes det er tragisk at noen kan gjøre det Abdule gjorde.

Trebarnsfaren er Norges første selvmordsbomber

– Det er tragisk for dem som ble direkte rammet, det er tragisk for det miljøet han kom fra i Halden, og det er selvfølgelig tragisk for familien hans. Da de var på Stortinget hadde jeg et innlegg om demokrati i Norge med påfølgende debatt. Der var det ingen antydninger om denne typen holdninger, sier Olsen.

Arbeiderpartipolitikeren understreker også at alle sikkerhetsrutiner på Stortinget ble fulgt i løpet av besøket.

– Navnene på dem som skulle være med ble meldt inn på forhånd, og de gikk gjennom sikkerhetskontrollen. Det var ingen som reagerte på navnet hans, og det tror jeg ikke det var noen grunn til heller, sier Olsen.

Hun sier at møtet på Stortinget varte mellom tre og tre og en halv time.

– Det er forferdelig at slikt kan skje. Jeg er stolt av det somaliske miljøet i Halden som så klart og tydelig har tatt avstand fra denne hendelsen og det han har gjort. Det synes jeg er klokt, og det skal vi fortsatt støtte opp om.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger