NRK Meny
Normal

– Selvmordsbomber er fattigmanns Tomahawk-missil

Al-Shabaabs bruk av selvmordsbombere er en del av en helt bevisst og rasjonell strategi. Det sier én av verdens fremste eksperter på organisasjonen.

Stig Jarle Hansen

Stig Jarle Hansen sier selvmordsbombing er meget kontroversielt innen islamsk liturgi.

Foto: NRK

– I en selvmordsbomber har du en bombe med hjerne som kan peile seg inn på målet. Kun én av dine dør, og du kan skade eller ta livet av mange motstandere.

Stig Jarle Hansen er Førsteamanuensis ved universitetet for Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (UMB) på Ås utenfor Oslo. Det er han som er én av verdens fremste eksperter på Al-Shabaab, og det er han som mener selvmordsbombere er fattigmanns Tomahawk-missil.

Norges første selvmordsbomber

Tidligere i dag fortalte NRK historien om Norges første selvmordsbomber. Burhan Ahmed Abdule var familiefaren som flyktet fra Somalia til Norge i 2005. Han og familien bosatte seg i Halden, og i 2010 fikk han møte daværende statsminister Jens Stoltenberg som en del av et stortingsbesøk arrangert av frivillighetssentralen i hjembyen.

Selvmordsbomber sammen med Jens Stoltenberg

Her står familiefaren sammen med Jens Stoltenberg.

Foto: NRK

Abdule støttet Arbeiderpartiet og ble et forbilde i det somaliske miljøet i Halden. Og ingen ante at han bare fire år senere skulle ende livet som selvmordsbomber.

I et radiointervju som Al-Shabaab publiserte etter angrepet, fortalte Abdule at han kommer fra Norge.

– Jeg håper jeg vil oppnå målet mitt. De vantro som tok over Buulo Burde tror islam er borte fra byen, men det er vi ikke. Hvis Gud vil, kommer de vantro til å smake helvete, sa Abdule.

Målet, slik Hansen oppfatter det, er belønningen som er å komme til himmelen.

– Dette er kontroversielt innen islamsk liturgi. Det er en helt spesiell tolkning, men slik er det ofte med radikale islamister. De fremmer at man er del av en større sak og plukker ut deler av en religion som man setter fokus på. Andre deler glemmer man veldig beleilig.

Bruk av en norsk-somalier som selvmordsbomber er, ifølge Hansen, en del av strategien.

Bruker dem med minst potensiale

– De som skal brukes til dette blir gjerne holdt separat, og det blir ikke lagt vekt på langsiktig trening, sier Hansen.

Han forteller også at selvmordsbomberne gjerne kommer fra land utenfor Somalia.

Trebarnsfaren er Norges første selvmordsbomber

– De som har vokst opp og bor i det borgerkrigsrammede Somalia vil være i en tilstand som gjør dem egnet for å kjempe, og organisasjonen vil ikke miste en god mann. Derfor velger man gjerne folk fra utlandet, sier Hansen.

Han peker også på at Abdule i radiointervjuet sier at han er 60 år gammel.

– Man kan jo spørre seg om hvor mye en gammel mann duger på slagmarken.

Radiointervjuet Al-Shabaab frigjorde etter angrepet styrker påstanden om at blant annet alder er med i den strategiske vurderingen rundt hvem som blir brukt som selvmordsbombere.

– Abdulahi, litt spøkefullt kan man si at det du gjør ofte er noe ungdom gjør, men du er en eldre mann. Hva vil du si til folk på din egen alder?, spør reporteren.

– Folk som er 60 år er nesten ferdige med livet, de kommer til å dø snart uansett. De gamle som sliter med sykdom, som ikke kan gå eller skadet, de bør gjøre det samme som meg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger