NRK Meny
Normal

PST bekrefter at selvmordsbomberen hadde oppholdstillatelse i Norge

Etterforskningen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) konkluderer med at mannen som gjennomførte et selvmordsangrep i Buulo Burde i Somalia tidligere i år bodde i Halden i flere år.

PST om selvmordsbomberen

Politiadvokat Per Niklas Hafsmo i PST forteller om etterforskningen av mannen som deltok i selvmordsangrepet i Buulo Burde i Somalia.

NRK fortalte i dag tidlig om familiefaren Burhan Ahmed Abdule som i en årrekke hadde bodd i Norge før han utførte en selvmordsangrep i Somalia tidligere i år. Det er første gang PST konkluderer med at en person med norsk tilknytning har vært med i et selvmordsangrep.

PST startet sin etterforskning etter at de hørte opptaket med mannen som hevdet å ha en tilknytning til Norge før han gjennomførte et selvmordsangrep i den somaliske byen Buulo Burde i mars.

Knytter seg til gruppe med bindinger til Al Qaida

Etter det NRK kjenner til har Politiets sikkerhetstjeneste konkludert med at Abdule deltok i angrepet.

– Vi konkluderte med at personen vi etterforsket hadde bosettingstillatelse i Norge, var somalisk statsborger i 40-50-årene og at han hadde bodd i Halden tidligere. Han kom til Norge i 2005 og reiste ut i 2012. Han tok del i angrepet og døde selv i angrepet, sier politiadvokat Per Niklas Hafsmo i PST til NRK.

– Hva var hans rolle i angrepet?

– Det har vi ikke full oversikt over, annet enn at vi mener han var med i angrepet og døde der.

– Var han på radaren til PST før angrepet?

– Det er opplysninger jeg ikke kan gå inn på.

– I opptaket han gjorde før han gjennomførte angrepet hevdet han at han i 13 år hadde vært tilknyttet en gruppe med bindinger til Al Qaida. Hva vet dere om dette?

– Det vi vet er han selv knytter seg til denne gruppen. Mer enn det kan jeg ikke gå inn på nå, sier Hafsmo.

Selvmordsbomber sammen med Jens Stoltenberg

Her står familiefaren Burhan Ahmed Abdule sammen med Jens Stoltenberg.

Foto: Privat

– Ikke planer om angrep mot Stoltenberg

PST har snakket med miljøet rundt mannen som sprengte seg selv, men vil ikke gå nærmere inn på hans radikaliseringsprosess.

– Er det grunn til å tro at det er andre personer som ham å frykte i Halden?

– Etterforskningen vår har ikke ført til andre mistenkte i denne saken, sier Hafsmo.

I 2010 fikk Abdule møte daværende statsminister Jens Stoltenberg som en del av et stortingsbesøk arrangert av frivillighetssentralen i hjembyen Halden..

– Han møtte Jens Stoltenberg på Stortinget tre og et halvt år før angrepet. Hvilke tanker gjør du deg rundt det?

– Det er mange som har møtt statsministre i Norge opp gjennom tidene. Det var ikke noe mistanke om et angrep rettet mot ham, sier han.

Burhan Abdule leser opp et dikt i forbindelse med et intervju han gir til al-Shabaab før selvmordsangrepet i Buulo Burde.

Tok med seg åtte i døden

Det var 18. mars i år at en en bil fullastet med sprengstoff kjørte mot Hotel Amalow i den somaliske byen Buulo Burde, 185 kilometer nord for Mogadishu. Bak rattet satt Burhan Ahmed Abdule fra Halden.

På hotellet bor det afrikanske og somaliske soldater som nettopp har erobret byen fra Al-Shabaab. Når Abdule sprenger seg selv i luften, tar han med seg minst åtte mennesker i døden.

Like etter aksjonen hevdet Al-Shabaab at selvmordsbomberen var fra Norge.

– En norsk statsborger i 60-årene deltok i selvmordsangrepet mot et hotell i Somalia tirsdag, opplyser islamistgruppen Al-Shabaab og myndighetene i landet i mars. Rundt 20 mennesker skal ha blitt drept i angrepet mot hotell Amalow.

Trebarnsfaren er Norges første selvmordsbomber

SE VIDEO: Trebarnsfaren er Norges første selvmordsbomber.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger