Hopp til innhold

Hvem er terrorgruppa Al-Shaabab?

Raske fakta om islamistgruppa som har tatt på seg ansvaret for terrorangrepet mot kjøpesenteret i Nairobi.

Al-Shabaab

Al-Shabaab betyr «ungdom» på arabisk.

Foto: Farah Abdi Warsameh / Ap

Hva er Al-Shabaab?

Al- Shabaab er en ekstremistisk islamsk terrorgruppe. Den ble dannet i Somalia under anarkiet som rådet etter at landets diktator ble avsatt i 1991. Gruppas navn betyr «ungdom» på arabisk.

Hvor er Al-Shabaab?

I 2006 hadde gruppa kontroll over nesten hele Mogadishu, som er hovedstaden i Somalia, i tillegg til store deler i det sentrale og sørlige Somalia. I 2011 ble gruppa presset ut av Mogadishu av soldater fra Den Afrikanske Union (AU).

I 2012 ble de presset ut av den viktige havnebyen Kismayo. Styrken fra AU var støttet av FN og hadde soldater fra nabolandene Kenya og Uganda.

Til tross for at de ble tvunget tilbake fra Mogadishu og Kismayo, har Al-Shabaab fortsatt kontroll flere steder på landsbygda i Somalia. Her råder en sterk Sharialov. Denne innebærer at kvinner som blir beskyldt for å bryte ekteskapet kan bli steinet til døde og at tyveri straffes med amputering av hender.

Hvor mange kjemper for Al-Shabaab?

Det er det ingen som vet sikkert, men ifølge førsteamanuensis Stig Jarle Hansen som er en av verdens fremste eksperter på Al-Shabaab er det kanskje så mange som 3000 personer internt i Somalia. I Kenya er det et nettverk på mellom 60–200 personer. Flere av dem er utlendinger og det har også vært nordmenn med i styrken.

Hva inspirerer dem?

Terrorister fra Al-Shabaab inne på kjøpesenteret Westgate

Terrorister fra Al-Shabaab inne på kjøpesenteret Westgate i Nairobi.

Foto: Skjermdump Twitter/HSM_PR

Al- Shabaab er inspirert av den saudiarabiske Wahabi-varianten av islam, selv om somaliere flest tilhører den mer moderate Sufi-retningen.

I begynnelsen var gruppa populær hos somalierne, fordi de garanterte for sikkerhet og stabilitet etter flere år med lovløse tilstander. De har imidlertid mistet mye av denne støtten, etter at de har ødelagt flere Sufi-helligdommer.

Hvorfor angriper de Kenya?

I Kenya har man lenge ventet på det store smellet.

Landet sendte soldater til Somalia i 2011 blant annet for å beskytte sin egen turisme.

Kenyanske myndigheter ønsket å sette opp et slags sikkerhetsbelte på grunn av kidnappingen av turister langs kysten, forteller Hansen til NRK.

I forbindelse med angrepet på kjøpesenteret i Nairobi, skrev Al-Shabaab på sin Twitter-side at Kenya har blitt advart mot å ha soldater i Somalia og at de har blitt bedt om å trekke dem ut, eller ta de «alvorlige følgene».

– Den kenyanske regjeringen har imidlertid snudd det døve øret til våre gjentatte advarsler og fortsatt sin massakre av uskyldige muslimer i Somalia, uttalte gruppa på Twitter.

Hvilke andre angrep står gruppa bak?

Al-Shabaab har stått bak flere angrep i Somalia.

Gruppa har også tatt på seg ansvaret for selvmordsangrepet mot en restaurant i Kampala i Uganda der flere var samlet for å se VM finalen i fotball i juli 2010.

Uganda har, i likhet med Kenya, hatt soldater i Somalia gjennom den Afrikanske Union.

Al Shabaab

En FN-rapport anslår at Al-Shabaab i 2011 hadde inntekter på mellom 70 og 100 millioner amerikanske dollar.

Foto: Ukjent / NRK
Hva er Al-Shabaabs tilknytning til Al Qaida?

I 2012 annonserte lederen for Al Qaida, Ayman al-Zawahiri, at Al-Shabab-militsen i Somalia var en del av det internasjonale jihadistnettverket.

Det antas at Al-Qaidas angrep mot et israelskeid feriested i Mombasa i 2002 ble planlagt av en Al Qaida celle i Somalia.

I 1998 ble den amerikanske ambassaden i Nairobi utsatt for et kraftig angrep da en lastebil fylt med sprengstoff eksploderte idet den kjørte inn i bygningen. 213 personer ble drept. Et tilsvarende angrep ble samtidig rettet mot den amerikanske ambassaden i Tanzania.

Amerikanske myndigheter tror at Al-Qaidamedlemmene som sto bak bombeangrepene fikk asyl i Somalia.

Alliansen med Al Qaida skal imidlertid ha forårsaket gnisninger mellom sentrale Al-Shabaab-krigere som mener at deres kamp bør fokusere på Somalia, og utenlandske krigere som ønsker en strategi basert på terrorangrep i regionen.

Det har også vært uenigheter rundt avgjørelsen om å forby utenlandske bistandsoperasjoner om å operere i Somalia. Denne avgjørelsen ble annonsert i 2011, samme år som FN sa at Somalia hadde verdens høyeste andel av barnedødelighet.

Hvor får de pengene fra?

En FN-rapport anslår at Al-Shabaab i 2011 hadde inntekter på mellom 70 og 100 millioner amerikanske dollar.

Før afrikanske styrker gikk inn i Somalia, hadde gruppa en stabil inntekt gjennom avgifter og gebyrer fra landets havner og flyplasser. Gruppen krevde også skatt på råvarer og bidrag til hellig krigføring. Etter at de ble tvunget ut av Mogadishu i 2011 og Kismayo 2012 har de mistet mye av denne inntekten.

Al-Shabaabs eneste allierte i Afrika er Eritrea, men Eritrea nekter for at de forsyner gruppa med våpen.

SISTE NYTT

Siste nytt