Hopp til innhold
Erna Solberg talte mot ekstremisme foran Stortinget i forbindelse med en bred demonstrasjon mot IS (Den islamske stat) og Profetens Ummah.
 • Appellene over ved Stortinget

  Appellene ved Stortinget er over etter at Erna Solberg kom med sitt budskap til menneskemengden som hadde møtt fram.

 • Solberg-beskjed til ekstremister

  Erna Solberg er tydelig også i et budskap rettet direkte mot ekstremister som Profetens Ummah.
  – Det er viktig at vi sender et signal til de som reiser til Syria, til de som lar seg friste: Det er ikke veien, og ekstremisme er det samme som å bygge ned menneskeverdet, sier Solberg.

  Laster Twitter-innhold
 • Solberg trekker fram verdier

  Statsminister Erna Solberg takker for et bredt oppmøte fra mange ulike deler av samfunnet. Samtidig sier hun at alle nå står sammen mot ekstremistene.
  – I dag handler det om hva vi tror på. Vi tror alle på ytringsfrihet, demokrati, religionsfrihet og at politisk diskusjon skal skje uten vold, sier Solberg.

 • – Kontrast til ekstremistene

  Generalsekretær i Islamsk råd, Mehtab Afsar, sier at det store oppmøtet i demonstrasjonen er en sterk kontrast til den gang Profetens Ummah selv demonstrerte utenfor Stortinget. – Da var det 15 ekstremister som stod her. Se nå, sier han.

  Mehtab Afsar utenfor Stortinget
  Foto: Paal Wergeland / NRK
 • Støre: – Hør på alle de gode talene

  Jonas Gahr Støre forteller at han mener de muslimene som har talt før ham har snakket for hele Norge.
  – Ved å si at de tar avstand fra ekstremisme og vold føler jeg at de snakker for meg, sier Støre.

 • Full Eidsvolds plass

  Flere ganger har arrangørene måttet be demonstrantene trekke sammen fordi de er så mange utenfor Stortinget. Oliver Husøy som jobber for Høyre har tatt dette bildet fra Stortinget, og mener det må være flere enn 2000.

  Laster Twitter-innhold
 • – Ikke støtt kupp, Erna Solberg

  Forstander i Det islamske forbundet ba politikere om å ikke støtte kuppmakere eller andre som bruker våpen for å ta makt.
  – Ikke la ekstremistene lage splittelser mellom oss, uansett hvilken religion du har. La oss stå sammen, sier Basim Ghozlan.

  Erna Solberg taler mot ekstremisme
  Foto: Paal Wergeland / NRK
 • – Så stolt jeg ikke vet hva

  Det var en svært glad forstander i Det islamske forbundet som gikk på talerstolen utenfor Stortinget.
  – Jeg blir så stolt av å se så mange, at jeg ikke vet hvilket ben jeg skal stå på, sier forstander Basim Ghozlan.

 • Solberg hilste på muslimske kvinner

  Statsminister Erna Solberg ble tatt imot av flere muslimske kvinner og andre demonstranter da hun kom til markeringen utenfor Stortinget. Blant annet Thee Yezen al Obaide som var med på å ta initiativ til demonstrasjonen som Solberg hilser på her.

  Erna Solberg hilser på demonstrerende muslimer
  Foto: Paal Wergeland / NRK
 • – De representerer ikke meg!

  Kvinnen som var med på å starte hele demonstrasjonen gjør det klart at ekstremister ikke representerer henne som muslim i Norge.
  – Jeg er norsk muslim og finner meg ikke i uttalelsene til Profetens Ummah som støtter halshugginger og terror, sier initiativtaker for demonstrasjonen Faten Mahdi Al-Hussaini.

 • Initiativtaker takker alle oppmøtte

  Den unge muslimske kvinnen Faten Mahdi Al-Hussaini takker folkemengden foran Stortinget for at de har møtt opp for å vise hva de synes om det hun kaller «de kvalme holdningene til Profetens Ummah».

  Folkemasse mot IS utenfor Stortinget
  Foto: Paal Wergeland / NRK
 • Erna Solberg og Siv Jensen på plass

  Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen er på plass ved Stortinget. De to hilser på ulike religiøse ledere og snakker med oppmøtte demonstranter.

  Siv Jensen i demonstrasjon mot IS
  Foto: Paal Wergeland / NRK
 • Fyller opp foran Stortinget

  Stadig flere demonstranter stimler sammen utenfor Stortinget. Appellene venter noe slik at så mange som mulig skal få med seg budskapet og få delta i markeringen på Eidsvolds plass.

  Muslimer foran Stortinget i protest mot IS
  Foto: Paal Wergeland / NRK
 • Lang rekke demonstranter på vei

  Demonstrantene går nå langs store deler av paradegata Karl Johan i Oslo. Snart samles de ved Stortinget for appeller fra blant annet statsminister Erna Solberg.

 • Støre: – De sier ikke i mitt navn

  Jonas Gahr Støre er en av mange politikere som deltar på demonstrasjonen mot IS i Oslo i ettermiddag. NRK snakket med ham før demonstrasjonen gikk fra Grønland.

  Jonas Gahr Støre er en av mange politikere som er til stede på demonstrasjonen mot IS i Oslo i ettermiddag.
 • Mellom 1500 og 2000 deltakere

  Politiet anslår at det var mellom 1500 og 2000 som møtte opp på Grønland i Oslo for demonstrasjonen mot ekstremisme. Demonstrantene er nå på vei til Stortinget, og også der står det en del demonstranter og venter på appeller.

 • Venstre-leder stolt av demo

  Venstre-leder Trine Skei Grande uttrykker at hun er veldig stolt av hjembyen Oslo som står opp mot ekstremisme, via sin Twitter-profil.

  Laster Twitter-innhold
 • Kirkens biskop støtter muslimene

  Fungerende biskop i Oslo Anne May Grasaas går nå sammen med muslimene helt i front av demonstrasjonstoget. Til NRK sier hun at det er viktig å støtte de som nå tar avstand fra ekstremisme.

 • Demonstrasjonen går mot Stortinget

  Etter at appellene nå er ferdig på Grønlands torg går demonstrasjonen langs veien mot Stortinget og Eidsvolds plass hvor det vil bli taler fra flere politikere og religiøse ledere.

  Demonstrasjon mot ISIS og Profetens Ummah i Oslo
  Foto: Paal Wergeland / NRK
 • Chaudhry: – Ikke min historie

  SV-politiker og tidligere stortingsrepresenatant Akhtar Chaudhry går i sin appell hardt ut mot ekstremistene i Profetens Ummah og IS.
  – Det som skjer i Syria og Irak nå er ikke en del av min historie. Sammen må vi fordømme og skyve det fra oss. Selv om vi har holdt appell og gått i demonstrasjon holder ikke det, men vi må gå hjem og kjempe mot disse holdninegne hver dag, sier Akhtar Chaudhry.

  Akhtar Chaudhry taler under demo mot Profetens Ummah
  Foto: Paal Wergeland / NRK
 • NRK-programleder ber flere møte

  NRK-programleder Noman Mubashir deltar i demonstrasjonen, og oppfordrer flere til å komme til Grønland for å delta på Instagram.

 • MDG-talsmann stolt med i demo

  Nasjonal talsperson for Miljøpartiet de grønne, Rasmus Hansson, er med i demonstrasjonen og mener mange nå står opp mot hat og vold.

  Laster Twitter-innhold
 • Taraku takker for støtten

  Sylo Taraku, generalsekretær i Likestilling Integrering Mangfold (LIM), understreker i sin appell at islam står for toleranse, og takket for støtten til akkurat det fra alle de oppmøtte under demonstrasjonen i Oslo.

 • Fleipet med frisør for ekstreme

  Samfunnsdebattant Bashe Musse holdt appell og fleipet med at frisørene på Grønland burde få mye å gjøre i tiden som kommer, fordi de ekstreme i Profetens Ummah burde klippe seg og ta til vettet etter hans mening.

 • Helsebyråd takker for oppmøtet

  Byråd for helse og sosiale tjenester i Oslo, Øystein E. Søreide, melder på twitter at det er mange som har møtt fram for demonstrasjonen mot IS.

  Laster Twitter-innhold
 • – Må ikke dra religionen ned i blod

  Yousef Assidiq legger vekt på kampen mot vold og ekstremisme fra unge muslimer, som i dagens demonstrasjon i Oslo mot IS og Proftenes Ummah.
  - Vår religion skal ikke bli dratt ned i blod. Vår religion står for fred og toleranse, og det viser vi her i dag, sier Assidiq.

  Yousef Bartho Assidiq
  Foto: Paal Wergeland / NRK
 • Takker initiativ fra ungdommer

  Talsperson for arrangørene Yousuf Gilani takker unge muslimer som tok initiativ til demonstrasjonen. Deretter kommer han med en klar appell. – Vi sier nei til ekstremisme, vi sier nei til ISIS, vi sier nei til Profetens Ummah, sa Gilani ved demonstrasjonens start.

  Yousuf Gilani
  Foto: Paal Wergeland / NRK
 • Støre: – Viser demokratiets styrke

  – Dette viser demokratiets styrke. At vi fredelig kan møtes her for å vise hva vi står for og at vi reagerer på noe av det som har kommet fram er bra, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre til NRK rett før demonstrasjonen.

  Laster Twitter-innhold
 • Torget fylles opp

  Grønlands torg fylles opp med stadig flere deltakere i demonstrasjonen, og alle venter på at arrangementet skal starte kl. 17.

  Folkemengde på Grønland under demo mot Profetens Ummah
  Foto: Paal Wergeland / NRK
 • Tajik: – Viktig å ta til motmæle

  – Det er viktig å ta til motmæle mot de ekstremistiske ytringene som har kommet ut i den siste tiden, og da er det bra at folk fra forskjellige grupper står sammen mot dem, sier Hadia Tajik fra Arbeiderpartiet som selv vil delta i demonstrasjonen som snart starter på Grønland.

 • Toppolitikere taler ved Stortinget

  Demonstrasjonen skal gå fra Grønland til Eidsvolds plass foran Stortinget. Der skal ni ulike personer tale – blant annet Abid Raja, Jonas Gahr Støre, statsminister Erna Solberg og flere fra muslimske organisasjoner i Norge.

 • Tror på stort oppmøte tross regn

  Arrangørene av demonstrasjonen tror på stort oppmøte selv om det mandag ettermiddag regner ganske kraftig på Grønland i Oslo hvor den skal starte kl. 17.
  – Det er veldig flott å se så mye flott ungdom som støtter denne markeringen, sier talsmann for demonstrasjonen Yousuf Gilani.

 • Åtte talere før marsjen starter

  Arrangørene av demonstrasjonen opplyser at disse åtte skal tale før demonstrasjonen går fra Grønland mot Stortinget: Thair Mahmood, Yousef Bartho Assidiq, Bashe Musse, Abu Bakr Al Sadiq, Akhtar Chaudhry, Sylo Taraku, Ann Elin Ayah og Mansor Hikmat.

 • Felleserklæring mot ekstremisme

  Islamsk Råd Norge har invitert statsminister Erna Solberg, justisminister Anders Anundsen og muslimske religiøse ledere og imamer over hele landet til et møte hvor målet er å utforme et felles opprop mot terrorisme og ekstremisme.

AKTUELT NÅ