Hopp til innhold

Hussain: – Terrordømt 20-åring tok kontakt fordi jeg var kjent i media

BORGARTING LAGMANNSRETT (NRK): Terrortiltalte Ubaydullah Hussain sier han og islamistgruppa Profetens Ummah opererte med en bevisst strategi for å få mest mulig oppmerksomhet i mediene.

Ubaydullah Hussain poserer med den da 18 år gamle konvertitten

TETT KONTAKT: Ubaydullah Hussain poserer med den norske konvertitten han er tiltalt for å ha rekruttert til IS. Den nå 20 år gamle mannen er dømt for å ha forsøkt å bli med i terrororganisasjonen, og har ikke anket sin dom. Bildet er fra dokumentaren «Den norske islamisten», som ble vist på NRK i vår.

Foto: FRA «DEN NORSKE ISLAMISTEN» / CURRY FILM/VOLT FILM

Arslan Ubaydullah Maroof Hussain (32) ble i april i år dømt til ni års fengsel i Oslo tingrett, for blant annet deltagelse i og rekruttering til terrororganisasjonen Den islamske staten.

Hussain ble dømt for å ha rekruttert en nå 20 år gammel konvertitt, som ble pågrepet på Landvetter flyplass i Göteborg sommeren 2015. 20-åringen ble dømt til to år og ti måneder i fengsel, men anket ikke dommen.

Hussain forklarte i retten at han møtte den da 17 år gamle gutten ved en tilfeldighet, på gata ved Carl Berners plass i Oslo 8. mars 2015.

– Han så meg på gata, hilste på meg, og spurte om han kunne få kontaktinformasjonen min. Han fikk et visittkort, og vi møttes et par dager senere.

Den tidligere Profetens Ummah-lederen ønsker ikke å la seg avbilde eller snakke med journalister. 32-åringen, som har klippet hår og skjegg kort og er iført en grønn pologenser og bilbukse, hevder den unge mannen virket svært interessert i å komme seg inn i Syria.

– Han hadde hørt og lest om meg i media, og visste hvem jeg var. Han hadde spørsmål om Syria, og vi ble etter hvert gode venner.

Ubaydullah Hussain er tiltalt for å ha rekruttert en 19-åring til IS. Bildet viser 19-åringen fire dager før han ble pågrepet av politiet på Landvetter flyplass i Göteborg 8. juni 2015.

Dette bildet ble tatt fire dager før den nå 20 år gamle mannen ble pågrepet av politiet på Landvetter flyplass.

Foto: Politiet / Ubaydullah Hussain / NTB scanpix

– Et fint tilskudd til filmen

Beskrivelsen av møtet samsvarer med det den unge mannen selv fortalte i Oslo tingrett.

– Jeg visste fra mediene at gutta i Profetens Ummah hadde hatt kontakt med mennesker i Syria. Jeg tenkte de kunne gi meg råd om reisen, sa konvertitten.

Hussain erkjenner at han tilbrakte mye tid med den nå 20 år gamle mannen fram til han i ble pågrepet av PST. Hussain var med da en den unge mannen ble kjørt til Landvetter flyplass med Khan Farooq fra Ulrik Imtiaz Rolfsen i bilen.

Den tette kontakten mellom 20-åringen og Hussain er beskrevet i Brennpunkt-dokumentaren «Den norske islamisten». Høyesterett har tidligere nektet Politiets sikkerhetstjeneste å bruke beslaglagt, upublisert materiale fra dokumentaren som bevismateriale i retten.

Påtalemyndigheten vil derfor vise filmen i sin helhet mot slutten av rettssaken. Selv hevder Hussain at han bare var med i bilen for å få gode bilder til filmen.

Jeg kjørte bilen, en bil vi hadde fått fra filmselskapet. Jeg tenkte det var et fint tilskudd til filmen. Jeg tror ikke vi hadde blitt med om det ikke var for dokumentaren, sier Hussain.

Thom Alexander og Ubaydullah Hussain misjonerer på Karl Johan

Ubaydullah Hussain og Thom Alexander Karlsen misjonerer sammen på gata 7. august 2014. Kort tid etter dro Karlsen til Syria, der han døde.

Foto: FRA «DEN NORSKE ISLAMISTEN» / CURRY FILM/VOLT FILM

– Ville skape blest

Hussain nektet straffskyld på begge tiltalepunkter da ankesaken startet i Borgarting lagmannsrett mandag. Hussain ble i tingretten frifunnet for rekruttering av den norske konvertitten Thom Alexander Karlsen, som døde som IS-kriger i Syria i mars 2015.

I retten tirsdag konfronterte PSTs politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff Hussain med uttalelser han ga til mediene om Karlsen etter at det ble kjent at han hadde sluttet seg til Den islamske staten.

Mens Hussain i retten har beskrevet kontakten med Karlsen som mer sporadisk, skriver han i en e-post til en journalist at østfoldingen var «en nær venn» som hadde bestemt seg for å slutte seg til IS etter «nøye studier».

– Det er bare noe vi fant på, egentlig. Det skulle virke som han hadde tenkt seg godt om på forhånd. Det er en måte vi ordla oss på for å få oppmerksomhet, sier Hussain, som hevder Profetens Ummah ofte prøvde å fremstå som «større enn de var».

– Offentlige intervjuer og hva som skjedde innad var forskjellige ting. Men sa ting som ville skape oppmerksomhet og blest. Det var en bevisst taktikk vi brukte for å skape overskrifter, sier Hussain.

Påtalemyndigheten og Elden i Hussains ankesak

Ubaydullah Hussains forsvarer John Christian Elden snakker med statsadvokat Frederik G. Ranke og politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff i Borgarting lagmannsrett.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

IS-brukernavn på Twitter

Statsadvokat Frederik G. Ranke konfronterte Hussain med IS-propaganda publisert på Twitter. Ranke lurte blant annet på hvorfor brukernavnet sluttet på @IS, i og med at Hussain hevder han aldri var medlem av terrororganisasjonen.

– Jeg visste at det ville skape oppmerksomhet, og at det ville blitt plukket opp av journalister, sier Hussain, som hevder han ikke ville delt mye av innholdet i dag.

– Tror du denne PR-kampanjen kan ha ført til at sårbare sjeler har kommet til deg?

– Jeg tror de hadde bestemt seg på forhånd, så jeg håper og tror ikke det.

Ranke påpeker overfor NRK at Hussain i avlyttede samtaler selv gir uttrykk for at «så mange fra Østfold ikke ville tatt kontakt med ham, om det ikke var for medieoppmerksomheten».

– Vi mener Hussain har brukt medier og sosiale medier bevisst for å henvende seg til personer som er mottagelige for hans hatefulle budskap, med oppfordringer om å reise til ISIL, og støtte opp under den islamske staten, sier Ranke.

– Nyttige idioter

Ubaydullah Hussains forsvarer, John Christian Elden, legger ikke skjul på at hans klient har hatt et mål om å få mest mulig oppmerksomhet i mediene.

– Man får et inntrykk av at de ser på mediene som nyttige idioter, og at hvis de kommer med et eller annet som virker eksepsjonelt eller angripende, så kjøper media det med en gang og lager store oppslag, sier Elden.

Han påpeker at Hussain i retten har gitt uttrykk for at han angrer på å ha publisert en del av det mest kontroversielle materialet.

– Vi får legge det til grunn at han ville oppført seg på en noe annen måte i dag, selv om han fortsatt støtter tanken på en islamsk stat og det som ligger bak.

I tre år har filmskaperne fulgt islamisten Ubaydullah Hussain. Prosjektet tok en brå vending da de filmet en 18-åring som ble arrestert på vei til Syria. Filmmaterialet ble beslaglagt, og både islamistene og filmskaperne kom i PSTs søkelys. Dokumentaren gir et unikt innblikk i radikale miljøer i Europa.

Brennpunkt-dokumentaren Den norske islamisten blir en del av bevisførselen i ankesaken mot Hussain.

AKTUELT NÅ