NRK Meny
Normal

«Alle» står opp mot ekstremismen

Klokken 17 stiller alle partiledere og større organisasjoner på Grønland torg for å ta avstand fra den ekstreme islamistgruppa IS og deres tilhengere.

Montasje ekstremisme

Statsminister Erna Solberg, Ap-leder Jonas Gahr Støre, generalsekretær i Islamsk Råd Norge Mehtab Afsar og Venstre-politiker Abid Raja er blant dem som skal holde appeller.

Yousuf Gilani i Norges Cricketforbund

Talsperson for arrangementet og Venstre-politiker Yousuf Gilani er fornøyd med at 'alle' kommer på demonstrasjonen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX
Johan Fredriksen

stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet sier trusselvurderingen er lav.

Foto: Terje Haugsnes / NRK
Ubaydullah Hussain

Profetens Ummah-leder Ubaydullah Hussain forsvarte IS' handlinger i Irak i et intervju med VG. Det har vakt sinne.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Ifølge arrangørenes Facebook-side har nærmere 2.600 personer varslet at de skal delta på demonstrasjonen mot den ekstreme, islamistiske gruppen IS.

– Alle har sagt at de kommer. Det er gledelig at alle støtter arrangementet. Det viser at det er viktig å ta avstand fra ekstremisme uansett religiøs tilhørighet, sier talsperson for arrangementet og Venstre-politiker Yousuf Gilani.

Demonstrasjonen starter klokken 17 ved Grønlands torg og avsluttes med appeller foran Stortinget.

  • I faktaboksen kan du se oversikten over alle organisasjoner som stiller seg bak demonstrasjonen

Blant andre statsminister Erna Solberg, Ap-leder Jonas Gahr Støre, generalsekretær i Islamsk Råd Norge Mehtab Afsar og Venstre-politiker Abid Raja skal holde appeller.

– Lav trusselvurdering

Politiet sier til NRK at de ikke har indikasjoner på motdemonstrasjoner eller trusler mot arrangementet.

– Det er en lav trusselvurdering per nå. Politiet er til stede og overvåker både med synlig politi og med folk som ikke er synlig for det blotte øye. Vi følger med på levende bilder helt til arrangementet er ferdig, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet.

At statsminister Erna Solberg og alle partilederne deltar i kveldens demonstrasjon øker sikkerheten noe.

– Det er naturlig å forsterke sikkerheten rundt myndighetspersoner i folkemengder, sier Fredriksen.

Intervju førte til fordømmelse

To av initiativtagerne til demonstrasjonen Faten Mahdi al-Hussaini og Sara Al Jabaury fortalte søndag kveld til NRK at de følte noe måtte gjøres etter at Profetens Ummah-leder Ubaydullah Hussain forsvarte IS' handlinger i Irak i et intervju med VG.

– IS skal ikke få lov til å representere muslimer i verden og muslimer i Norge. Det er viktig å ta avstand fra slike mennesker og ideologier og si at vi ikke deler de samme prinsippene og verdiene, sa al-Hussaini.

I intervjuet, som har ført til massiv fordømmelse, også fra Islamsk Råd Norge (IRN) og en politianmeldelse for terroroppfordring fra Rådet for det irakiske samfunn, forsvarer han blant annet metodene til de væpnede islamistene i Den islamske stat (IS) – inkludert halshugging.

Den profilerte islamisten har lite til overs for initiativet, som så langt har fått tusenvis av personer til å varsle sin ankomst på mandagens demonstrasjon.

2000 personer har sagt de vil demonstrere mot IS og Profetens Ummah. Arrangørene har også fått med alle lederne for partier på Stortinget til markeringen.

SE VIDEO: Faten Mahdi al-Hussaini og Sara Al Jabaury er initiativtagerne bak demonstrasjonen som er ventet å samle tusenvis i Oslos gater i morgen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger