Hopp til innhold

Hussain nekter for IS-rekruttering: – Angrer på mye jeg har sagt

BORGARTING LAGMANNSRETT (NRK): Ubaydullah Hussain nekter straffskyld for terrorrekruttering og IS-deltagelse. – Jeg har ikke overtalt noen som ikke selv ønsket å reise, sier Hussain i retten.

Ubaydullah Hussain poserer med den da 18 år gamle konvertitten

TETT KONTAKT: Ubaydullah Hussain poserer med den norske konvertitten han er tiltalt for å ha rekruttert til IS. Den nå 20 år gamle mannen er dømt for å ha forsøkt å bli med i terrororganisasjonen, og har ikke anket sin dom. Bildet er fra dokumentaren «Den norske islamisten», som ble vist på NRK i vår.

Foto: FRA «DEN NORSKE ISLAMISTEN» / CURRY FILM/VOLT FILM

Den tidligere talsmannen for Profetens Ummah møtte med kort og velpleid skjegg og i vestlige klær da ankesaken mot ham startet i Borgarting lagmannsrett mandag morgen.

Han ville verken bli tatt bilde av eller uttale seg til pressen i forkant av saken. Hussain sitter for tiden varetektsfengslet i Bodø fengsel.

Ubaydullah Hussain er tiltalt for å ha rekruttert en 19-åring til IS. Bildet viser 19-åringen fire dager før han ble pågrepet av politiet på Landvetter flyplass i Göteborg 8. juni 2015.

Dette bildet ble tatt fire dager før den nå 20 år gamle mannen ble pågrepet av politiet på Landvetter flyplass.

Foto: Politiet / Ubaydullah Hussain / NTB scanpix

Hussain ble i april i år dømt i Oslo tingrett til ni års fengsel for terrorrekruttering av en 18 år gammel norsk konvertitt og for medlemskap i den terrorlistede organisasjonen IS. Han ble også dømt for å ha ytt økonomisk og materiell støtte til flere andre norske IS-krigere i Syria.

32-åringen ble dermed den første i Norge som er dømt for å være medlem av IS uten å ha vært i Syria, og den første som er dømt for terrorrekruttering. Hussain nekter straffskyld på begge punkter.

– Har ikke rekruttert noen

Det er satt av fem uker til saken i lagmannsretten. Mandag formiddag begynte Hussain sin forklaring, der han blant annet kom inn på tidligere uttalelser han har kommet med om terrorgruppa IS.

– Jeg angrer på mye jeg har sagt. I løpet av to år i varetekt har jeg fått mye tid til å tenke på hva jeg har gjort, og jeg mener ytringene er innenfor ytringsfrihetens grenser.

Hussain påpeker at han ikke ser på seg selv som et IS-medlem, og at han ikke var en del av gruppas organisasjon.

– Jeg personlig var først og fremst fascinert av konseptet om en islamsk stat, men ble etter hvert også fascinert av IS som gruppe, og det de fikk til, sier Hussain.

Viser Brennpunkt-dokumentar

Statsadvokat Frederik G. Ranke har varslet overfor NRK at han kommer til å vise dokumentaren «Den norske islamisten» som en del av bevisførselen i Oslo tingrett. Høyesterett har tidligere nektet PST å vise beslaglagte opptak fra dokumentarfilmingen i straffesaker mot Hussain.

– Dokumentaren er viktig for å illustrere deler av Hussains virksomhet. Den er veldig tydelig når det gjelder å vise hvor NN (18-åringen, journ. anm.) skulle. Han er rettskraftig dømt for å skulle til ISIL. I tillegg er dokumentaren viktig for å gi mer informasjon om Thom Alexander Karlsen, som tragisk nok er død og ikke kan forklare seg her, sier Ranke.

John Christian Elden sier til NRK at også Hussain ønsker at dokumentaren skal vises i retten.

– Vi mener den er med på å få dette ned på jorda, og at den viser at dette ikke er så abstrakt og farlig som tingretten trodde.

I tre år har filmskaperne fulgt islamisten Ubaydullah Hussain. Prosjektet tok en brå vending da de filmet en 18-åring som ble arrestert på vei til Syria. Filmmaterialet ble beslaglagt, og både islamistene og filmskaperne kom i PSTs søkelys. Dokumentaren gir et unikt innblikk i radikale miljøer i Europa.

Brennpunkt-dokumentaren Den norske islamisten blir en del av bevisførselen i ankesaken mot Hussain.

– Hjalp venn

Hussain ble i tingretten dømt for å ha rekruttert en 18 år gammel etnisk norsk konvertitt til å dra til Syria i 2015.

Den nå 20 år gamle mannen ble i samme rettssak dømt til to år og ti måneders fengsel for å ha forsøkt å bli med i IS. Han har ikke anket sin dom.

Hussain har hevdet at 18-åringen var en venn som allerede hadde bestemt seg for å reise til Syria, og at han bare hjalp ham med å få gjennomført reisen, noe som ikke var straffbart på det tidspunktet.

Oslo tingrett mente imidlertid at Hussains bidrag dreide seg om langt mer enn vennskapelig hjelp, og at han var svært opptatt av å få 18-åringen til IS i Syria. Ifølge dommen utnyttet Hussain en sårbar og langt yngre person.

Ubaydullah Hussain i retten i juli

Ubaydullah Hussain ble dømt til ni års fengsel for terrorrekruttering i Oslo tingrett. Han nekter straffskyld både for dette og IS-deltakelse. Her er han med sin forsvarer John Christian Elden i en tidligere rettssak.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Verre enn en fremmedkriger

Hussain ble også dømt for å være medlem av IS og for å ha gitt økonomisk og materiell støtte til flere norske IS-krigere i Syria.

Retten skriver at selv om han aldri har vært i Syria og deltatt i krigshandlingene, så er hans deltakelse langt mer alvorlig enn forholdet til en «vanlig, mening» fremmedkriger:

– Ved sine uttalelser og handlinger har Hussain bidratt til å forsyne IS med atskillige fremmedkrigere, og på den måten styrket og bidratt til opprettholdelse av terrororganisasjonen i langt større utstrekning enn en enkelt fremmedkriger (...). Hussains virke som inspirator, mentor, rådgiver, organisator, fasilitator, mellommann og/eller portåpner (...) er nettopp en slik bakmann som forarbeidende til terrorlovgivningen har ønsket å fange opp, skriver retten.

Retten peker på at for minst fire av dem Hussain har hjulpet, har Syria-oppholdet fått fatale konsekvenser.

Frederik G. Ranke, statsadvokat i saken mot Ubaydullah Hussain

Statsadvokat Frederik G. Ranke anket også dommen mot Hussain, fordi han ble frifunnet for rekruttering av den norske konvertitten Thom Alexander Karlsen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Grenseoppganger

Ubaydullah Hussains forsvarer John Christian Elden sier saken handler om juridiske grenseoppganger mellom det å rekruttere noen, og det å hjelpe noen som allerede har bestemt seg for å reise.

– Vi mener at det er en grense for når man kan snakke om at noen rekrutteres. Det vi vi vet er at etter norsk rett, var det ikke straffbart å hjelpe noen å reise til Syria på det tidspunktet, men det var straffbart å rekruttere.

– Fokuset her er på hvor den juridiske grensen går. Vi mener Hussain ikke har gått over denne grensen med det han har gjort, sier Elden til NRK.

Anket frifinnelse

Hussain var også tiltalt for å ha rekruttert den norske konvertitten Thom Alexander Karlsen (24), som ble drept i kamp for IS i Syria mars 2015, men ble frifunnet for dette punktet i tingretten.

Ifølge dommen kan ikke retten utelukke at det var andre årsaker eller personer som påvirket Karlsen til å dra ned og slutte seg til IS. Påtalemyndigheten har anket frifinnelsen.

– Vi er ikke enige i dette. Vi synes det ble meget godt belyst at Karlsen var en sårbar person som Hussain rekrutterte til Syria og IS. Vi kan ikke se at det var noen bevisførsel rundt andre personer, sa aktor, statsadvokat Frederik G. Ranke, til NTB i forkant av saken.

AKTUELT NÅ