Budsjettforhandlingene fortsetter onsdag: – Vi har kommet veldig nær enighet

Partene møttes til nytt møte klokka 23.15 tirsdag. Møtet ble avsluttet 4.30 tidlig onsdag morgen. Avtalen er fortsatt ikke klar.

Budsjettforhandlinger

NÆRMER SEG: Det har vært mye aktivitet på Stortinget i kveld. Rett etter klokka 23 ble det klart at Høyre, Frp, Venstre og KrF gjør et nytt forsøk på forhandlingsmøte om statsbudsjettet.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

De fire borgerlige partiene klarte ikke å bli enige om statsbudsjettet selv om de satt sammen til langt på natt. Onsdag morgen fortsetter forhandlingene.

Klokken var blitt nesten 4.30 før de finanspolitiske talsmennene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF ga seg. Da hadde de sitte i møte siden klokka 23.15, kun avbrutt av noen korte pauser.

Astrup

Forhandlingsleder for Høyre, Nikolai Astrup.

Foto: NRK

– Vi skal møtes igjen i dag tidlig. Vi har kommet et godt stykke på vei, men det er fortsatt noen små avklaringer som gjenstår. Vi har kommet veldig nærme enighet. Det er noe som gjenstår og som ikke kan løses før resten av Norge våkner, sier Nikolai Astrup (H).

Finanspolitisk talsperson i Kristelig Folkeparti Kjell Ingolf Ropstad, vil ikke si hvilke saker som står igjen. Han vil heller ikke si om KrF har tatt noen seiere i løpet av forhandlingene.

– Det er mange vanskelige saker. Jeg trenger avklaring i gruppa i dag. Jeg kommer til å holde et gruppemøte for å forankre, hvis vi får en enighet som kan legges frem for gruppa, sier Ropstad etter at møtet ble avsluttet klokka 4.30.

Krevende spørsmål gjenstår

– Forhåpentligvis er vi nærmere en avtale. Det er kort tid igjen, og jeg håper at når vi nå alle samles har alle vært villige til å gå noen skritt nærmere for å finne en enighet, sier KrFs finanspolitiske talsperson, Kjell Ingolf Ropstad til NRK før møtet klokka 23.15 startet.

Han sier det er krevende spørsmål som gjenstår for at alle de borgerlige partiene skal bli enige.

– Målet er at vi skal bli enige, og vi har ikke så godt tid på oss før statsbudsjettet skal behandles i Stortinget, sier Helge André Njåstad (Frp) til NRK.

Budsjettforhandlinger

Venstres Terje Breivik, FrPs Helge André Njåstad, KrFs Kjell Ingolf Ropstad og Høyres Nikolai Astrup etter første dag med budsjettforhandlinger på Stortinget tirsdag.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Ingenting er klart før alt er klart, men det har vært bevegelse fra alle sider. Alle har vært opptatt av å få et godt resultat, og jeg håper man har med seg den holdningen også inn i dette møtet, sier Njåstad.

Forhandlingsleder for Høyre, Nikolai Astrup, legger ikke skjul på at det kan bli en lang natt.

– Det er en god del saker som skal diskuteres, det er ingen tvil om, men vi er ikke så langt unna hverandre, så vi har ambisjon om at vi skal komme fram til en enighet som alle fire partier kan være fornøyd med.

Venstres Terje Breivik sa til TV 2 at selv om han verken kan eller vil kommentere hva som ligger på bordet, så skal det være nært en løsning for Venstres del.

– Regjeringen har kommet Venstre i møte på mange viktige ting, sa Breivik.

Frist klokka 10 onsdag

Partene hadde gitt seg selv frist til klokka 18 mandag til å komme til enighet. Den klarte de ikke holde, men den formelle fristen er ikke før klokka 10 onsdag. Den gjenstår det bare å se om partene rekker.

Tirsdag ettermiddag møttes Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF til nytt forhandlingsmøte etter at regjeringspartiene hadde lagt et nytt tilbud på bordet. Etter om rundt to timer på møterommet, kunne partene konstatere at det nærmer seg en enighet.

Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) på vei til nye forhandlinger om budsjettet i statsrådssalen på Stortinget tirsdag.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Vi har fått et nytt tilbud som gjør at vi kommer nærmere en løsning. Jeg vil kontakte mine nærmeste for å se om det er mulig å nå en enighet, sa KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

Også Venstres Terje Breivik var svært positiv etter at møtet var avsluttet.

– Dette er et svært godt steg i retning av en avtale. For Venstres del ser vi at vi har målet i sikte, og tror det er mulig å få til en avtale i løpet av kvelden eller natten, sa han.

Om det er realistisk å konkludere med en enighet allerede i løpet av kvelden, var forhandlingspartnerne ikke sikre på. Årsaken er at tallene må kvalitetssikres og partiene kan ha behov for å legge fram en eventuell enighet for sine grupper.

KrFs krav om forbedret pleiepengeordning og en lærernorm til 850 millioner kroner bidrar til at budsjettforhandlingene på borgerlig side ennå ikke er landet. Den såkalte maskinskatten peker seg ut som en tredje stridssak.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger