Hopp til innhold

Breivik ville ta ordet i rettssalen

OSLO TINGRETT/SKIEN FENGSEL (NRK): Massedrapsmannen Anders Behring Breivik hadde med seg en håndskreven huskelapp da han ankom retten fredag.

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik møtte i retten sammen med advokat Øystein Storrvik fredag med en huskelapp i hånden.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Anders Behring Breivik

Breivik kikker ned på huskelappen sin like før retten settes fredag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Etter det NRK kjenner til ønsket Breivik å ta ordet i løpet av den siste rettsdagen.

Mens han ventet på dommeren fredag morgen kikket han flere ganger ned på lappen.

Fredag er siste dag av rettssaken i Skien fengsel, og det er kun satt av tid til partenes sluttprosedyrer, samt replikker i etterkant.

Storrvik sier til NRK at sivilprosessen ikke åpner for at Breivik skal få komme til orde fredag, men hvorfor Breivik hadde med seg en håndskrevet lapp og hva som sto på den, ønsker ikke Storrvik å si noe om.

– Jeg ønsker ikke å gjengi dialogen med ham, men det er klart at sivilprosessen åpner ikke for noe mer fra ham nå, sier advokaten.

NRK får opplyst fra tingretten at saksøker ikke har anledning til å holde et sluttinnlegg ifølge tvisteloven. Breivik har dermed ingen rettslig anledning til å lese opp budskapet fra denne lappen.

Forvirret

I Storrviks sluttprosedyre fredag la han vekt på at det er irrelevant hva Breivik er dømt for, og sa at alle som har latterliggjort Breiviks sak de siste dagene, tar feil.

Han la også vekt på at Breivik fremstår som forvirret og mentalt sårbar, og frykter at isolasjon kan gjøre forvirringen verre.

Anders Behring Breivik satt stort sett stille på stolen da Storrvik før lunsj la fram argumentene for hvorfor soningsforholdene i Skien og Ila fengsel bryter menneskerettighetene.

- At han bruker sin partsforklaring til å fremme sine forvirrede krav som nasjonalsosialist er et hån mot en rettsprosess som tar hans sak på alvor, sier Mestad.

– Ingen krenkelse

Da advokat Adele Matheson Mestad, representerer Regjeringsadvokaten, innledet sin sluttprosedyre avviser tidlig at massedrapsmannen å avvise at Breiviks menneskerettigheter blir – eller har blitt – krenket i fengsel.

– Statens syn kan oppsummeres slik: Saksøker verken er eller har vært underlagt umenneskelig behandling. Hans rett til korrespondanse og rett til privatliv er ikke krenket, sa hun.

Men Breivik, som gjorde en nazhilsen den første rettsdagen, begynte å rise kraftig på hodet da Mestad i sin prosedyre sa at Staten ikke vil tillegge Breiviks påvirkningskraft for stor betydning.

Godt rustet

I 14-tiden begynte advokat Marius Emberland hos Regjeringsadvokaten på sin sluttprosedyre. Han mener Breivik har gode forutsetninger for å sone under de strenge vilkår han er underlagt.

– Det er Breiviks egne forutsetninger og hvordan han merker soningsforholdene som skal være det avgjørende for retten. Ut fra bevisførselen kan man med en viss grad av sikkerhet si at saksøker er godt rustet for det regimet han er underlagt, sa Emberland.

Emberland poengterte at Breiviks sak er unik, fordi ingen andre har sittet like lenge som under de særskilt høye sikkerhetsvilkårene.

– Men det har sin naturlig forklaring i at han har gjort det han har og i at han er den han er, sa Emberland, som hevdet er liten grunn til å ha tiltro til de endringene i ikkevoldelige retning Breivik hevder å ha gjennomgått.

Stanset onsdag

Før Breivik gjennomførte sin forklaring onsdag hadde han på forhånd forberedt seg godt. Samtidig gjorde dommeren det klart at hun ville avbryte ham dersom han snakket om ideologi i sin forklaring.

Da Breivik ble spurt om personalia og stilling før han avga sin forklaring, oppga han at han er «partisekretær i det politiske partiet Den nordiske stat».

Senere i forklaringen forsøkte han å lese opp partiprogrammet, men ble avbrutt av dommer Helen Andenæs Sekulic.

AKTUELT NÅ